szerző:
HVG

Maradhat a vörös csillag a Heineken sör címkéjén, így döntött a Győri Ítélőtábla. Tavaly – az akkor még a Miniszterelnökséget vezető – Lázár János látványos kirohanást intézett a Csíki Sör gyártójával vitában álló Heineken ellen. Ennek során került elő a vád: a cég a vörös csillagos logó használatával megsérti az önkényuralmi jelképek tilalmára vonatkozó magyarországi jogszabályokat. Tavaly még külön a cégre szabott „lex Heineken” megalkotását is fontolóra vette a kormány, ám ettől végül elállt. A fideszes Menczer Erzsébet azonban bíróságon támadta meg a társaságot, mondván: a kommunista diktatúra jelképének használata őt és az előző rendszerben súlyos sérelmet szenvedett családját a személyükben is sérti. A Heineken azzal érvelt, hogy az ő vörös csillagjuknak semmi köze az önkényuralmi jelképekhez, hiszen azt 1889 óta használják a termékeiken, és annak öt ága a természeti erőket szimbolizálja. Már az első fokon eljáró bíróság is a cégnek adott igazat, s ezt a döntést most a másodfok is megerősítette.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!