szerző:
HVG

Nem bűntett többé Indiában az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat – hozta meg a történelmi döntést az indiai legfelső bíróság. Az öt bírából álló testület egyhangú határozata úgy ítélte meg, hogy a szexuális orientáció alapján történő diszkrimináció alapvetően sérti az emberi jogokat. A döntés hatalmas győzelem a közel 1,4 milliárd lakosú India LGBT-közösségének. A bíróság épülete előtt óriási ünneplés fogadta az ítéletet, amely azonban megosztja Indiát. A legnagyobb városokban a közvélemény támogatta a homoszexualitás kriminalizálásának az eltörlését, de vallási csoportok sora és a vidéki konzervatív lakosság ellenezte azt. A londoni BBC szerint valószínűleg időbe fog telni, míg a melegek megítélése változni fog. A bíróság mostani döntése évek óta húzódó jogi procedúrának vetett véget. Még a brit gyarmati időkben, 157 évvel ezelőtt hozott jogszabály tiltotta be a „természetellenes” szexuális cselekedeteket, és azokat akár 10 éves börtönbüntetéssel is sújthatóvá tette. A törvény visszavonását 2001-ben kezdeményezték, megindult a harc, majd 2009-ben az újdelhi főbíróság megsemmisítette a jogszabályt. De politikai, társadalmi és vallási csoportok kezdeményezésére a legfelső bíróság megszüntette az újdelhi törvényszék határozatát. Erre aktivisták felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, és most a legfelső bíróság a saját korábbi döntését megváltoztatva hozta meg a jogerős ítéletet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!