szerző:
HVG

Baczoni Dorottya, a Terror Háza Múzeum történésze lett a Külügyminisztérium Stratégiai és Elemző Főosztályának új vezetője. A főosztály még 1998-ban jött létre, s eddig mindig tapasztalt elemző, mint Ara-Kovács Attila, vagy diplomata, például a volt bukaresti magyar nagykövet, majd a Magyar Külügyi Intézet újraindítója, Terényi János vezette. Baczoni egészen más területről érkezett: mesterszakos diplomáját négy éve modern kori magyar történelem szakon szerezte, s jelenleg is az ELTE doktorandusz hallgatója. Külügyekkel nem foglalkozott, kinevezése így mindenképpen meglepetés. A főosztály szerepe egyébként 2010 óta jelentősen meggyengült, Szijjártó Péter külügyminisztersége alatt rövid időre meg is szűnt. Új kinevezett Hellebrandt László is, aki a Külföldi Magyar Intézetek Főosztályának vezetője lett. Ami azért pikáns, mert Hellebrandt – koppenhágai nagykövetsége előtt – a magyar hírszerzés egyik legmagasabb rangú vezetője volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!