szerző:
HVG

A Rogán Antal miniszter által patronált letelepedési kötvényprogram nemcsak pénzszerzésre volt alkalmas, hanem elősegítette olyan személyek szabad mozgását is az Európai Unióban, akik ezt enélkül nehezebben tudták volna megtenni. A 444.hu és a direkt36.hu nyomozása szerint orosz üzletemberek és politikusok, illetve családtagjaik is ilyen papírokhoz juthattak. Köztük volt Andrej Nariskin, az orosz külföldi hírszerzés vezetőjének, Szergej Nariskinnek a fia és családja, akik szintén a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) ügyfelei voltak. Szergej Nariskin az EU-szankciók értelmében nem utazhat az unió területére. A BMH ügyfele volt Dimitrij Boriszovics Pavlov orosz üzletember is, akinek a hírek szerint korábban bűnözői múltja volt. Egyes orosz politikusok és üzletemberek a Novaja Gazeta orosz lap kérdésére elismerték, hogy részt vettek a kötvényprogramban. Köztük például Iliaz Muszlimov volt és Vlagyimir Blockij jelenlegi parlamenti képviselő vagy Andrej Kalmikov, az Aeroflot orosz állami légitársaság fapados leánycégének vezetője. Kalmikov elmondása szerint a VolDan Investment Limited gondoskodott a letelepedési kötvény megszerzéséről, intézte az ujjlenyomatvételt is, amely a moszkvai magyar követség konzulátusán zajlott, ő pedig a kötvényt futárszolgálattal kapta meg. Blockij szerint az ő esetében az orosz Sberbank az egyik magyar ügyvédi irodán keresztül mindent elintézett, ő azonban, amikor képviselő lett, lemondott magyar papírjairól. A Rogán alá tartozó Kormányzati Tájékoztató Központ szerint a kötvényprogramban részt vevő személyek mindegyikét átvizsgálták, és nem találtak nemzetbiztonsági kockázatot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!