szerző:
HVG

A brit hatóságok szerint két orosz ügynök, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov hajthatta végre a Szergej Szkripal és lánya, Julija elleni márciusi salisburyi ideggázos merényletet. Londonban közzé is tették a két állítólagos merénylő fényképeit: azokat, amelyek akkor készültek, amikor beléptek az országba, majd azokat, amelyeket a merénylet előtt és után rögzítettek a Salisburyben lévő biztonsági kamerák. A hatóságok azt is bejelentették, hogy az akcióhoz használt novicsok ideggáz maradványait megtalálták Petrov és Bosirov szállodai szobájában is. Míg az egykori orosz–brit kettős ügynök és lánya túlélte a merényletkísérletet, a mérget tartalmazó parfümösüveget hetekkel később megtaláló és kinyitó brit nő, Dawn Sturgess halálos dózist kapott. A brit politikusok felháborítónak mondták, hogy vélhetően a GRU nevű orosz titkosszolgálat emberei orosz és brit állampolgárok ellen támadnak az ország területén, s közölték, hogy a bevetésről valószínűleg a Kreml döntött. Moszkvában viszont azt állították, hogy nem mond nekik semmit a Petrov és Bosirov név. Közben megindult az orosz dezinformációs kampány: a közösségi oldalakon arról folyik vita, hogyan lehetséges az, hogy a képek tanúsága szerint a két merénylő ugyanabban a pillanatban lépett ki a biztonsági zónából. A támadás miatt még inkább megromlott a Nyugat és Oroszország viszonya.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!