szerző:
HVG

Noha az augusztusi infláció valamelyest magasabb lett annál, amire a Magyar Nemzeti Bank számított, egyelőre nem valószínű, hogy a jegybank változtatna egyedülállóan laza monetáris politikáján, vagyis kamatot emelne. A KSH friss jelentése szerint augusztusban – az egy évvel korábbihoz képest – 3,4 százalékos lett a fogyasztóiár-index, éppen annyi, mint júliusban. A legnagyobb mértékben, 16,3 százalékkal az üzemanyagok ára nőtt, de rendkívüli volt az idényjellegű zöldségek és gyümölcsök 14,5 százalékos, illetve a tűzifa 13,5 százalékos drágulása is. Több mint tíz százalékkal került többe a palackos gáz, miközben az áramért, a vezetékes gázért és a távfűtésért nem kell többet fizetni, mint egy éve. Az élelmiszerek összességében az átlagosnál nagyobb mértékben drágultak, de az egyes termékcsoportok között jelentős különbségek mutatkoznak: például a száraztészta 9,5 százalékkal drágult, míg a cukor több mint 23 százalékkal olcsóbb lett. A nyugdíjasok fogyasztói kosarához igazított inflációs index 3 százalékos. A maginfláció a monetáris politika alakítóinak szája íze szerint alakult, 2,2 százalékos volt. Ezek szerint a gyengébb forint mellett sincs erős inflációs nyomás a gazdaságban. A jegybank éves inflációs célja 3 százalék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Hajlítható kijelzővel hozná vissza a Motorola minden idők egyik legkedveltebb telefonját

Hajlítható kijelzővel hozná vissza a Motorola minden idők egyik legkedveltebb telefonját

Kézi-vb: Matics szerint a szerencse nagyon hiányzik

Kézi-vb: Matics szerint a szerencse nagyon hiányzik

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből