szerző:
HVG

Zuhan a legnagyobb dán pénzintézet, a Danske Bank részvényárfolyama, miután kiderült, hogy az észtországi fiókjain keresztül hatalmas összeget mostak tisztára orosz és más posztszovjet állampolgárok. A pontos szám egyelőre nem ismert, a balti országban jelenleg 150 milliárd dollárnyi összeget érintő, gyanúsnak tűnő pénzmozgást vizsgálnak. A Danske észtországi fiókjaiban jellemzően csak nagyon rövid ideig jelentek meg a külföldről átutalt összegek, így azok nem szerepeltek a havi, illetve éves kimutatásokban. A pénzmosási akciósorozat állítólag 2007-től 2015-ig tartott, s a Danske Bank vezetése annak ellenére sem lépett korábban, hogy az észt hatóságok többször is figyelmeztettek: a helyi fiókjaiban a legelemibb kérdéseket sem teszik fel a befizetett milliók eredetéről, illetve az ügyfelek jövedelméről. Az orosz és más posztszovjet polgárok számtalan bankon keresztül próbálkoznak pénzt kicsempészni hazájukból. Az USA februárban a lett ABLV bankot vádolta meg intézményesített pénzmosásban való részvétellel, korábban pedig a német Deutsche Bank fizetett 630 millió dolláros büntetést, mert lehetővé tette, hogy orosz értékpapír-kereskedők a pénzmosási törvények megsértésével 10 milliárd dollárt menekítsenek ki Oroszországból. Az észtországi botrány léptékét mutatja, hogy az 1,3 milliós ország egész bankrendszerében 19 milliárd dollárnyi betétet tartanak nyilván.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!