szerző:
HVG

Tovább szigorítaná a megélhetést segítő szociális segélyek folyósítását a kormány – értesült a Népszava. A szociális törvény még egyeztetés alatt álló módosítása szerint a rendszeres szociális segély odaítélésekor 2019 januárjától a közmunkásként szerzett bér összegét beleszámolnák a háztartás egy fogyasztási egységre jutó jövedelmébe. Eddig a foglalkozást helyettesítő támogatás 22 ezer forintját vették figyelembe a járási hivatalok ügyintézői, amikor eldöntötték, hogy valaki jogosult-e a támogatásra, illetve biztosított-e a megélhetése. Amennyiben ehelyett a nyolcórás közmunkásbér jelenlegi nettó 54 ezer forintját vagy pedig a szakképzett közmunkások nettó 77 ezer forintját veszik figyelembe, alig marad olyan család, ahol a nem dolgozó felnőtt jogosult marad a segélyre. A szociális törvény értelmében a megélhetés akkor nem biztosított, ha a családnak az egy „fogyasztási egységre” jutó havi jövedelme nem haladja meg a 28 500 forintos nyugdíjminimum 90 százalékát, vagyis a 25 650 forintot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!