szerző:
HVG

Új vállalat felel a budai palotanegyed fejlesztéséért és rendjéért attól a naptól kezdve, hogy Orbán Viktor kormányfő hivatala újév előtt felköltözött a Várba. A Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ nonprofit formában működik, és két korábbi állami cég, a Budavári Ingatlanfejlesztő és a Várgondnokság összevonásával jött létre. A Várkapitányság rendelte meg a Miniszterelnökség filléres menzáját is a Gundel luxusétteremtől (lásd a hvg.hu ajánlóját az 51. oldalon). A kormány éppen december 27-én bővítette ki a Várgondnokság feladatait és jogkörét, amely alapján az új, jogutód cég akár azt is megtilthatja, hogy valaha is tüntetést szervezzenek az egykori karmelita kolostorban berendezkedett Miniszterelnökség elé. A másik beolvadó vállalat, a Budavári Ingatlanfejlesztő pedig éppen néhány hónapja kapott kritikát a kormány tevékenységével amúgy meglehetősen elnéző Állami Számvevőszéktől. A számvevők átláthatatlannak minősítették ugyanis a gazdálkodását a vizsgált 2013 és 2016 közötti időszakban, miközben az állami cég több tízmilliárd forintot költött el a budavári fejlesztésekre. A Várkapitányság igazgatóságának elnöke Fodor Gergely lett, aki június óta a várnegyed kormányzati beruházásainak miniszteri biztosa. Kimaradt a vezetőségből Gyutai Csaba, akit a számvevők intézkedésekre szólítottak fel az ingatlanfejlesztő ügyvezetőjeként. Az igazgatóság tagja még Koltay Gábor filmrendező fia, Koltay András, valamint a volt MDF-es politikus, Sepsey Tamás fia, Sepsey Balázs. A felügyelőbizottságban pedig Réthelyi Miklós korábbi miniszteri kabinetjének egyik munkatársa, Jaskó Luca és Vikman Pál énekművész is helyet kapott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

A Telenornál van? 72 órán belül bekapcsolják az újítást, amit észre fog venni hívás közben

A Telenornál van? 72 órán belül bekapcsolják az újítást, amit észre fog venni hívás közben

Az egész országot beboríthatja a hó

Az egész országot beboríthatja a hó

Eladták egy nő méhét Malawiban

Eladták egy nő méhét Malawiban

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Otthagyta az HBO-t az Aranyélet és a Terápia kreatív producere

Otthagyta az HBO-t az Aranyélet és a Terápia kreatív producere