Tetszett a cikk?

Egyszerűbb előírásoknak kell megfelelniük április 1-jétől azoknak a kistermelőknek, akik saját készítésű...

Egyszerűbb előírásoknak kell megfelelniük április 1-jétől azoknak a kistermelőknek, akik saját készítésű élelmiszerekkel jelennek meg a piacokon. Ha betartanak néhány alapvető higiéniai követelményt, akár otthon, a konyhájukban is elkészíthetik a saját termesztésű zöldségből a savanyúságot, a gyümölcsből a lekvárt vagy a házi készítésű sajtot, hurkát, kolbászt. Kistermelőnek azok a természetes személyek számítanak, akik havonta például legfeljebb négy sertést, illetve kétszáz tyúkot vágnak le, vagy hetente legfeljebb 360 tojást, illetve 50 kilogramm vadon termő és begyűjtött terméket értékesítenek a lakóhelyük szerinti vagy a környező megyékben. Az élelmiszer készítésekor a szigorú biztonsági rendszer, az úgynevezett HCCP működtetése helyett mindössze néhány higiéniai előírásnak kell megfelelniük. Így például a készítés helyén lehetővé kell tenni a kézmosást, illetve nem foglalatoskodhatnak a helyiségben olyanok, akiknek fertőző betegségük van, vagy - a rendelet megfogalmazása szerint - "akik füléből, szeméből, orrából váladék ürül". A kistermelőknek mindössze annyi a dolguk, hogy évi legfeljebb 15 ezer forintos díjért regisztráltassák magukat a megyei állat-egészségügyi állomásokon. A budapesti piacok keresletére alapozva Pest megyében nagy az érdeklődés, ott az utóbbi napokban már 280 kistermelőt vettek nyilvántartásba.

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Már egy sima kisbuszt is a Nürburgringen tesztelnek – videó

Már egy sima kisbuszt is a Nürburgringen tesztelnek – videó

Elismerte az észt külügy, hogy egy diplomatájuk is ott volt az illegális brüsszeli partin

Elismerte az észt külügy, hogy egy diplomatájuk is ott volt az illegális brüsszeli partin