Mik a legfontosabb értékeink? Miért fontos ez, és hogyan gyűjtsük őket össze?

Mik a legfontosabb értékeink? Miért fontos ez, és hogyan gyűjtsük őket össze?

Utolsó frissítés:

HVG Extra Business Szerző:

HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha meghatározzuk a számunkra legfontosabb értékeket, szilárd kiindulópontot teremtünk komoly döntéseinkhez és mindennapi tevékenységeinkhez - mutat rá Matthias Hechler német vállalkozó és sikerszerző.

Az értékrendünk alapozza meg életünket és integritásunkat. Ha megfogalmazzuk, milyen értékek számítanak, tisztábban látjuk, mit akarunk elérni, továbbá azt is, mi lényeges számunkra. A tisztánlátás sokat segít abban, hogy életünk bizonyos területeinek több figyelmet szenteljünk, más területeken pedig képesek legyünk nemet mondani.
 
Értékrendünket nem merev rendszerként kell elképzelni. Az idő múlásával olyan szempontok merülhetnek fel, amelyek korábban elkerülték a figyelmünket, vagy éppen értékrendünk egy-egy eleméről derülhet ki, hogy elméletben ugyan fontos, de mindennapi életünkbe nehezen illeszthető be. Az utóbbi arra utalhat, hogy az a bizonyos érték mégsem igazán a sajátunk.

Bár alapvető értékrendünk elemeinek fontossági sorrendje változhat, észre fogjuk venni, hogy vannak köztük kiemelt jelentőségűek. Természetesen nem élhetünk száz százalékban ezek alapján, de útjelzőül szolgálnak számunkra, hogy ne tévesszük el az irányt.

Fontos, hogy az érzelmeket ne hagyjuk ki a folyamatból. Egy-egy fontos érték megfogalmazásakor szívünk mélyén tiszta „igen” csendüljön fel. Ha nem így történik, az értékek vitrinbe zárt ékszerekhez lesznek hasonlatosak, amelyeket csak a szemünkkel csodálhatunk, de nem vehetünk kézbe, és nem viselhetünk.

Ugyanakkor az olyan alapvető értékek, mint például a „szeretet”, természetüknél fogva megfoghatatlanok és elvontak, ezért sokféleképp értelmezhetők. Célravezetőbb, ha inkább elvek és viselkedési szabályok formájában fogalmazzuk meg értékrendünket. Ezért a számunkra fontos értékekhez kapcsoljunk cselekvésorientált alapelveket is.

Példák fontos értékekre és hozzájuk kapcsolódó elvekre:

Érték: Remény. Alapelv: Hiszek abban, hogy minden rendben lesz.
Érték: Szeretet. Alapelv: Szeretettel fordulok mások felé.
Érték: Siker. Alapelv: Ahogy vetsz, úgy aratsz.
Érték: Őszinteség. Alapelv: Számíthatsz rá, hogy igazat mondok.

Ugyanahhoz az értékhez több alapelv is tartozhat, illetve ugyanazt az értéket életünk különböző területein más-más alapelv fejezheti ki. Előfordulhat, hogy értékrendünk egy-egy eleme életünk különböző szakaszaiban mást jelent számunkra.
 
Szánjunk időt arra, hogy magunkba nézünk, és elgondolkozunk azon, mi az, ami igazán fontos számunkra. Mit tűznénk a zászlódra? Írjunk le mindent, ami eszünkbe jut! Szeretet? Siker? Remény? Szabadság? Igazság? Szolgálat? Vagy valami egészen más?

Nem kell sietni: néhány nap vagy hét alatt körvonalazódni fog, mi a leglényegesebb számunkra.

Érdemes inkább kevesebb alapvető értéket meghatározni, de azokat igazán megélni, máskülönben szakadék nyílhat az elképzelés és a valóság között. Ha „csak” három-öt értékrendi elemet sikerült megfogalmaznunk, az is nagyszerű! Úgyis az számít, végül sikerül-e őket valóban beépítenünk az életünkbe.

A fenti cikk Matthias Hechler Sikernapló című könyvének szerkesztett részlete. Mindennapi teendők forgatagában könnyen szem elől téveszthetjük legfontosabb céljainkat. A naplóvezetésnek köszönhetően kizökkenhetünk ebből, mert rendkívül hatékony módszer a motiváció fenntartására. Matthias Hechler útmutatójával egyszerűen és stresszmentesen szerezhetjük vissza az irányítást életünk felett. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.