szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon tucatszám keresik bérlőjüket vagy új gazdájukat a nem ritkán több tízezer négyzetméteres raktárak. Hol vannak a legnagyobbak, és milyen a felhozatal?

Az elmúlt három hónapban négy nagyobb tranzakció történt a raktárpiacon: a sportruházattal foglalkozó Puma és a logisztikai cégként működő Gefco a Tulipán Parkban lévő területekre írt alá előbérleti szerződést: az előbbi 2300 négyzetmétert foglalt le magának, míg az utóbbi majdnem kétezer négyzetméterre tartott igényt − derül ki a raktar.info adatbázisából. Az elmúlt időszak legjelentősebb tranzakciója szintén a Tulipán Parkot érintette: az Eurogate Logisztikai Zrt. itt bérelt ki hatezer négyzetméternyi területet. A negyedik tranzakció a logisztikával foglalkozó ETL Hungary Kft. nevéhez fűződik: a cég több mint háromezer négyzetméternyi területet bérelt a hegyeshalmi ProLogis Parkban.

Óriás ipari parkok Budapesten
Az adatbázisban szereplő 64 ipari park közül kilenc kínál ténylegesen kiadó területeket, ötezer négyzetméternél nagyobb raktárat viszont csak négy parkban találunk: a székesfehérvári AREX fm Ipari Parkban ötezer négyzetméternyi, a bicskei M1 Ipari Park és Logisztikai Központban pedig kilencezer négyzetméternyi kiadó terület van. A kínálatban két óriás is szerepel: a Váci úti Európa Center Üzleti&Logisztikai Park 60 ezer négyzetméternyi területet, míg a Margit utcai Ikarus Ipari Park 30 ezer négyzetméternyi területet kínál.

Fővárosi raktárdömping
Budapesten és annak környékén óriási a raktárkínálat, és viszonylag sok helyen van ötezer négyzetméternél nagyobb kiadó terület: összesen 26 ilyen ingatlant találunk. Közülük a legnagyobb a 60 ezer négyzetméternyi raktárterületet kínáló Európa Center Üzleti&Logisztikai Park, amelyet a 30 ezer négyzetmétert kínáló Ikarus Ipari Park követ. A legnagyobbak között szerepel még a X. kerületi Sárkány Depo, amely 20 ezer négyzetméterrel áll a bérlők rendelkezésére, és a XXIII. kerületi, 20 ezer négyzetméteres Bilk Kombiterminál is az élbolyba tartozik. A herceghalmi, 17 ezer négyzetméteres Agrogate Hungary szintén a nagyobbak között szerepel, ahogy a 19 ezer négyzetméternyi kiadó területtel rendelkező Citypoint9 is. 15−20 ezer négyzetméteres raktárterületekből is nagy a kínálat: a XV. kerületi ELTIS raktárbázis 13 ezer négyzetméteren várja a bérlőket, míg a XV. kerületi Cinkota Raktárbázis 10 ezer négyzetmétert kínál. A budaörsi Euro-BusinessParkban majd 14 ezer négyzetméternyi kiadó terület van, és a Pátyi M1 Business Parkban is akad 10 ezer négyzetméternyi bérelhető raktárterület. A XVII. kerületi RÁHÜT Raktárbázis szintén 10 ezer négyzetméternyi kiadó területtel rendelkezik, a biatorbágyi Tulipán Park pedig 11 ezer négyzetméternyi területet kínál. A szigetszentmiklósi WDW Logisztikai Parkban szintén 11 ezer négyzetméternyi terület bérelhető, a XV. kerületi East Gate Business Parkban pedig 10 ezer négyzetméternyi kiadó területet találunk.

Vidéken is nagy a kínálat
10 ezer négyzetméternél nagyobb kiadó raktárterületek vidéken is szép számban vannak: a Lőrinci Ipari Parkban 20 ezer négyzetmétert bérelhetünk, és ugyanekkora terület keres bérlőt a győri Sopland Raktárbázison is. Kiskunlacházán a GPC Raktárbázis kínál 12 ezer négyzetméternyi területet, a Jászberényi Raktár- és Logisztikai Bázisbon pedig majd 14 ezer négyzetméternyi terület áll üresen. 

Eladó a legnagyobb kiadó raktár
Eladó raktár már jóval kevesebb van, mint kiadó: az adatbázisban összesen 16 ilyen ingatlant találunk. Közülük csupán három van Budapest közigazgatási határain belül, míg másik három az agglomerációban keresi új gazdáját. A kínálatban nagyobb ipari ingatlanok is akadnak: ilyen a 91 ezer négyzetméteres ászári MTD Oil Ipartelep, és a 60 ezer négyzetméteres, Váci úton lévő Európa Center Üzleti&Logisztikai Park. A nagyobbak közé tartozik a 18 ezer négyzetméteres Dunaharaszti Raktárbázis, valamint kiskunlacházi, 12 ezer négyzetméteres GPC Raktárbázis is.

Hűtőházak és gabonatárolók − a fővárosban is
A raktar.info adatbázisában hűtőházak és gabonatárolók is szerepelnek: a legnagyobb, 18 ezer négyezetméteres hűtőházat Dunakeszin találjuk, de Veszprémben, Miskolcon, Békéscsabán és Budapesten is bérelhetünk ilyesmit. Gabonatárolóból is széles a kínálat, országszerte 25 ilyen jellegű ingatlant vehetünk bérbe. Budapesten mindössze egyetlen kiadó tároló van, amely viszont messze a legnagyobb: összesen 500 ezer tonna gabona fér el benne. A legnagyobbak között szerepel még egy röszkei, 50 ezer tonna gabona befogadására alkalmas tároló, és egy marcali, 34 ezer négyzetméteres gabonatároló is.

A külföld is kiállt Navalnij mellett

A külföld is kiállt Navalnij mellett

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft