Aki az elmúlt évtizedben folyamatosan követte Debrecen ingatlanpiaci fejleményeit, arra a következtetésre juthat, hogy miközben mindig épül valami új, a fejlesztési lehetőségek kifogyhatatlanok. Igaz ez a lakásépítés, az ipari és kereskedelmi ingatlanok, valamint a városrehabilitáció területére is.

Amellett, hogy a magántőke aktív közreműködésével változik Debrecen képe, a város saját erejéből is több olyan fejlesztést hajt végre, illetve tervez, amelyek vonzóvá és inspirálóvá teszik a beruházások környezetét. Az épülő piaci tömb a kereskedelem centrumává válhat, a közműhálózat fejlesztése új iparterületek létrejöttét eredményezheti, a tömegközlekedés korszerűsítése pedig növelheti a munkaerő mobilitását.

Városi fejlesztések

3,2 milliárd forintot szán fejlesztésekre tagvállalatain keresztül a Debreceni Vagyonkezelő Zrt., és terveik szerint ezt a forrást Európai Uniós pályázati lehetőségekkel egészítik ki. Pályáznak többek között a gyógyfürdő fejlesztésére és a szállodahelyek bővítésére. A kettes villamos építését idén elkezdik, a városi hőszolgáltató felújítja a fényesudvari távhőrendszert, bekapcsolja a rendszerbe egyebek mellett a teljes piactömböt és a Nagyerdőn épülő hotelt. A Cívis Ház új irodát épít a Széchenyi utca 31. szám alatt, felújítja a Medgyessy sétány épületeit, közreműködik a Gambrinusz köz és a volt Centrum Áruház átépítésében, az ipari park pedig folytatja a repülőtér melletti ipari telkek kialakítását.

A város ingatlanjainak hasznosítója, a Cívis Ház Zrt. tíz folyamatban lévő projektje összesen 43 ezer négyzetméternyi fejlesztést jelent. A tervezett társasházak valamint üzlet- és irodaházak közös jellemzője, hogy a közeljövőben megépülő – a városközpontot nyugati irányból elkerülő – Nyugati kiskörút közelében találhatók. A mintegy egy kilométer hosszú útszakasz megvalósítását már évekkel ezelőtt felvázolták Debrecen hosszú távú városfejlesztési koncepciójában. Az önkormányzat a következő öt év alatt három ütemben építi meg a Nyugati kiskörutat, amely a városfejlesztés és a közlekedés szempontjából is meghatározó szerepet tölthet be.

Szerepváltás a reptéren

Új szakaszhoz érkezik hamarosan a debreceni reptér története: a végéhez közeledő fejlesztésekkel és kármentesítéssel befejeződik az önkormányzat szerepe és ezután a város hasznosítani szeretné a légikikötőt. A tárgyalások széles spektrumban zajlanak a lehetséges befektetőkkel, ugyanis a teljes eladástól, a koncesszión át, az üzemeltetés átengedéséig sokféle hasznosítási változat szóba jöhet. Az érdeklődők között német, olasz kínai és orosz befektető is található. A város eddig hárommilliárd forintot költött a repülőtérre, míg további egymilliárd külső forrásból érkezett a fejlesztésekre. Ezek eredményeként egy akár 300 ezres utasforgalmat lebonyolító, a schengeni követelményeknek megfelelő, modern regionális nemzetközi légikikötő az ajánlat tárgya.
Az utolsó – önkormányzati – simítások nyomán őszre elkészülnek a vendéglátóhelyek és az üzletek és már épül a bejárattól a forgalmi épületig vezető új és rövidebb bekötőút, június végéig pedig minden földben lévő régi eszközt – például üzemanyagtartály – felszednek. Elbontják a még megmaradt lepusztult épületeket, és folyamatosan végzik a tereprendezést. Mindez félmilliárd forintba kerül.

Az önkormányzat négy pályázót hív meg a Debreceni Repülőtér ingatlanainak értékesítésére vagy hasznosítására valamint az Airport Debrecen Kft. 100 százalékos üzletrészének értékesítésére.

Ipari és kereskedelmi ingatlanok

Jelenleg négy terület rendelkezik ipari parki címmel, az ötödik kialakítása pedig folyamatban van. E területek közül kettő Debrecen önkormányzata, egy a Debreceni Egyetem érdekeltségébe tartozik, kettőt pedig magánvállalkozások működtetnek. Ezen kívül több vállalkozói park is gyarapítja a cégek megtelepedési lehetőségeit.

A Debrecen nyugati részén található Debreceni Regionális és Innivációs Ipari Park betelt, illetve már csak korlátozottan bővíthető. A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. ezért úgy döntött, hogy újabb területeket biztosít a befektetni szándékozóknak. A debreceni repülőtér közvetlen szomszédságában vásárolt meg egy 87 hektáros területet.

A regionális kiállítási és vásárközpont a város déli részén, a repülőtértől északra fekvő területen, a 47. számú főút kivezető szakasza mellett valósul meg a jelenleg hasznosítatlan, korábban katonai célokat szolgáló romos épületek és gondozatlan terület helyén. A központ 10 ezer négyzetméter alapterületű fedett kiállítási csarnokot, 500 fős befogadóképességű előadótermet, több kisebb szekciótermet, irodahelyiségeket, éttermet és egyéb kiszolgáló helyiségeket foglal magában, és egy 40 ezer négyzetméteres kültéri kiállítóterület csatlakozik hozzá.

Modern bevásárlóközpontok dolgában Debrecen hamarosan megelőzi a fővárost, legalább is, ha az ott élők számának és az ilyen kereskedelmi területek arányát vizsgáljuk. Debrecenben különösen aktívak ezen a téren a fejlesztők, itt az ECE 28 ezer négyzetméteres projektje már biztos. Az SCD is keres, egyebek mellett Debrecenben befektetési lehetőségeket.

Lakáspiac

Debrecenben és vonzáskörzetében sorra épülnek a kisebb-nagyobb lakóparkok és társasházak. Folyamatosan átadják a legnagyobb lakáspiaci beruházás lakásait a 2005 óta épülő Füredi kapu lakóparkban. Tavasztól várható a jóval kisebb léptékű Fészek lakópark befejezése és májusban indul egy új projekt, a Gyömrő Liget lakópark, ahol a 136 lakásból 20-at októberben átadnak. Az új lakások ára négyzetméterenként 220 ezer forint körül indul és elhelyezkedéstől, felszereltségtől függően emelkedik 300 ezer forint fölé. Az új és használt lakáspiac jelenlegi trendjeiről ad áttekintést április 5-én és 6-án a Lakásvásár, amelyet ötödik éve rendeznek minden tavasszal Debrecenben.

Új lakások Debrecenben és környékén

Helyszín/projekt

Alapterület

Ár (millió forint)

Belváros

39–87 m²

10,1–23

Fészek lakópark

57–76 m²

14,18–17,42

Füredi kapu lakópark

36–66 m²

9,16–17,24

Gyepüsor

41- 109 m2

13,7–28,38

Halköz

27–86 m²

8,87–27,83

Józsa - családi ház

Józsa - lakás

96–106 m²

66–83 m²

20–24

16,9–21,5

Liget lakópark

136–136 m²

29,5–29,5

Mikepércs

78–92 m²

15,5–18,92

Nagyerdő

34–105 m²

11,8–30

Nyulas

86–86 m²

26,9–26,9

Óváros

88–131 m²

23,9–35,59

Sámsonkert

Hajdúsámson

60–68 m²

11,9–12,2

Veres Pálné utca

95–100 m²

26,9–29,9

Forrás: Ingatlan és Befektetés

A Samsung kitalált valamit, hogy jobb fotókat lehessen lőni esténként

A Samsung kitalált valamit, hogy jobb fotókat lehessen lőni esténként

Adventi mesenaptár – december 13.

Adventi mesenaptár – december 13.

Vigyázzon, milyen hirdetésre kattint a neten – tartsa be ezeket, hogy ne legyen baj

Vigyázzon, milyen hirdetésre kattint a neten – tartsa be ezeket, hogy ne legyen baj

Hollik: A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni

Hollik: A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni

Bemutatták az új Xboxot, a nevét még szokni kell

Bemutatták az új Xboxot, a nevét még szokni kell

Késéssel, drágábban, de elkészült az új országgyűlési irodaház

Késéssel, drágábban, de elkészült az új országgyűlési irodaház