Tömegek mennek tönkre? Több mint 900 ezren a banki feketelistán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Ezen belül az élő mulasztások száma még nagyobb ütemben, éves szinten 58...

Ezen belül az élő mulasztások száma még nagyobb ütemben, éves szinten 58 százalékkal nőtt, immár több mint 600 ezer aktív tétel van. Az élő mulasztások bővülése a korábbi negyedévhez képest tovább gyorsult, három hónap leforgása alatt közel 70 ezer darabbal nőtt. Júliusban - csakúgy, mint a tavalyi hetedik hónapban - negatív csúcs keletkezett, 39 ezer darab új mulasztás került be az adatbázisba.

A KHR-ben "feketelistájára" azok adatai kerülnek, akik legalább a minimálbér (69 ezer forint) összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével, több mint 90 napon át késlekednek. Az is felkerül a listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően még öt évig nyilvántartják.

A BISZ megállapítja: "Az utóbbi néhány év dinamikus lakossági hitelezése folytán, a romló gazdasági helyzet mellett a háztartások adósságtömege is történelmi maximumán van, így a hazai pénzügyi szektornak reálisan további portfolióromlásra kell felkészülnie a következő hónapokban".

Jövőre a tervek szerint - a vállalatihoz hasonlóan - létrejön a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás (TLH), az igazságügyi és rendészeti miniszter már benyújtotta az erre vonatkozó törvényjavaslatot az országgyűlésnek. A TLH nem felváltja, hanem kibővíti a jelenlegi negatív listás nyilvántartást, a törvény - elfogadása esetén - 2009. május 1-jén lép hatályba.

A TLH létrehozásának célja az ügyfelek fizetőképességének jobb megismerése, a jelenlegi nyilvántartásból ugyanis csak a fizetőkészségről nyerhető információ. A negatív adatok a törvényjavaslat szerint továbbra is kötelezően bekerülnek a KHR-be. A pozitív hiteladatok átadását megtilthatják a lakossági ügyfelek, ezt azonban regisztrálni fogják a KHR-ben. A tiltó nyilatkozatot vissza lehet vonni.

A GIRO Zrt. és a tulajdonában lévő BISZ az elmúlt hetekben vezető magyarországi hitelintézetek kezdeményezésére, önkéntes alapon, Credit Reference (CR) néven megkezdte a teljes listás lakossági hitelinformációs rendszer megszervezését. 

Nagy Róbert, a BISZ elnök-vezérigazgatója az MTI-nek azt mondta, a szervezést addig mindenképpen folytatják, amíg a parlament el nem fogadja a központi hitelinformációs rendszerről szóló törvényt. Az IT fejlesztését már korábban megkezdték, így amikor szükségessé válik, fogadni tudják az adatokat. 

A TLH bevezetését megnehezítheti, hogy Jóri András adatvédelmi ombudsman az erről szóló kormánydöntés ismertetésekor közölte, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni a teljes körű hitelinformációs rendszer létrehozása ellen; elődje, Péterfalvi Attila hasonló véleményen volt.