Böngésszen, számoljon - itt a leggazdagabb romániai magyarok listája

Böngésszen, számoljon - itt a leggazdagabb romániai magyarok listája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagy üzlet a távközlés és az ingatlanfejlesztés - a bukaresti Capital friss 300-as listája alapján a Transindex idén is összeállította a leggazdagabb romániai magyarok rangsorát.

1. Teszári Zoltán (4. a Capital listáján) –500-520 millió eurós vagyona van, Bihar megyében és Budapesten él

Akárcsak 2015-ben, a Capital 300-as listájának idén is a negyedik helyére volt elég a leggazdagabb romániai magyar vagyona – írja a Transindex. Teszári Zoltán körülbelül 20-40 millióval "gazdagodott" 2016-ban, vagyona eléri a félmilliárd eurót.

Az üzletember a Capital szerint megközelítően 63%-os tulajdonrésszel rendelkezik a rendkívül dinamikusan fejlődő, és a konkurenciát mára maga mögött hagyó telekommunikációs vállalatban, a Magyarországon is jelentős szerplőnek számító Digit is tulajdonló RCS&RDS-ben. Teszári 2002 óta nem vett részt semmilyen nyilvános rendezvényen, a hazai médiában "arc nélküli milliomosnak" becézett üzletemberról azóta csupán egy bulvárlap tudott képeket közölni.

©

2. Mudura család (58.) – 83-85 millió euró, Bihar megyében élnek

Az ingatlanszektorban és kereskedelemben tevékenykedő család vagyona körülbelül 15 millió euróval növekedett egyetlen év alatt.

3. Verestóy Attila (109.) – 48-50 millió euró, Hargita megyében él

Verestóy Attila továbbra is Románia második leggazdagabb politikusa. Az RMDSZ szenátora vagyonának jelentős része vállalatok részvényeibe van befektetve, illetve bankszámlákra van letétbe helyezve. Egy monacoi bankszámlán 2 millió eurós, egy osztrák pénzintézetnél 1,3 millió eurós betéttel, egy svájci befektetési alapnál pedig 2,3 millió eurós kitettséggel rendelkezik. A 62 éves politikus tulajdonában több jelentős vállalat is van, a tavaly 16,6 millió eurós árbevételt elkönyvelő Matrița SA-ban levő tulajdonrésze a Capital szerint 69%-ra tehető.

©


4. Pálfi Miklós (123.) – 44-46 millió euró, Bukarestben él

A Capital 2016-os becslése szerint egyetlen év alatt körülbelül 12 millió euróval nőtt a – például a Borszéki ásványvizet is portfoliójában tudó - Romaqua csoportot 30,7%-ban tulajdonló Pálfi Miklós vagyona.  

5. Gadola István (158.) – 34-36 millió euró, Kolozs megyében él

Az üzletember emellett több ingatlanberuházással is rendelkezik, emellett jelentős összeggel járult hozzá a Kolozsvári CFR labdarúgócsapatának működtetéséhez is. Nemrég bejelentette, hogy egy 100 millió eurós beruházás részeként lakóházakat és plázát is tartalmazó épületeggyüttes felépítését tervezi a kolozsvári Vágóhíd térre.


6. Pászkány Árpád (186.) – 29-31 millió euró, Kolozs megyében él

A Kolozsvári CFR volt többségi tulajdonosáról azt írja a Capital, hogy visszatérne az egykor a legjövedelmezőbb romániai fociklubnak számító csapathoz. A Sepsiszentgyörgyön született üzletember több ingaltanfejlesztő, tanácsadó cég, és IT vállalat tulajdonosa is. Az első millióját samponok és dezodorok értékesítéséből megszerző Pászkány Kolozsvár egyik legjelentősebb ingatlanberuházójának számít, emellett médiavállalatokban is érdekelt. 

7. Szász testvérek (212.) – 25-27 millió euró, Maros megyében élnek

Az elmúlt évben 11%-kal növekedett a Szász testvérek, vagyis Szász Orlando és Roland tulajdonában levő, Marosvásárhelyen működő Renania árbevétele. A munkavédelmi eszközök értékeítésével foglalkozó vállalat árbevétele 114 millió lej volt tavaly, a cég nettő profitja pedig 14,3 millió lej.  

8. Péter Pál (228.) – 24-25 millió euró, Kolozs megyében él

A kolozsvári üzletember az áramkereskedelemmel foglalkozó Enex résztulajdonosa, ingatlanbefektetései is vannak.

9. Prosszer Zoltán (236.) 23-25 millió euró, Maros megyében él

A főként kábelgyártásban tevékenykedő Prosszer Zoltán vagyona csökkent idén a Capital becslései szerint. A tulajdonában levő, gyakorlatilag az Electromureș privatizálása után létrejött marosvásárhelyi Romcab tavalyi árbevétele 26%-ot nőtt 2014-hez viszonyítva, és elérte a 188 millió eurót. A vállalat 2015-ös nyeresége elérte a 9,5 millió eurót.


10. Fodor Zsolt és Szilvia – 22-24 millió euró, Kolozs megyében élnek

A telekommunikációban és kereskedelemben is jelen levő házaspár tulajdonában levő legfontosabb vállalat a 1997-ben alapított EuroGSM. Az üzletlánc 81 városban, 113 értékesítési ponttal van jelen.

11. Korponay Ferenc (249.) – 22-24 millió euró, Máramaros megyében él

Az állatgyógyászati termékeket árusító Maravet alapítója az elmúlt évben túladott a cég részvényeinek 50%-án úgy, hogy közben megtartotta a cégben betöltött vezérigazgatói funkcióját. Korponay korábban úgy nyilatkozott, hogy ingatlanszektori, és vendéglatóipari beruházáson is gondolkodik.


12. Hagen Edith Mária - 22-24 millió euró, Szatmár megyében él

A Capital Top 300-as listára először felkerülő Hagen Edith Mária vagyona 22-24 millió euróra tehető becslések szerint. Az üzletasszony tulajdonában levő Fluid Group Hagen  mérőberendezéseket gyártó vállalat már 15 éves múlttal rendelkezik Romániában, és főként az elmúlt időszakban növekedett jelentősen, ami főként a cég 24 millió lejes nettó profitjában is meglátszik.

13. Bara Levente (290.) – 20-22 millió euró, Fehér megye

A Capital listájára tavaly került fel először Bara Levente, a Fehér megyei Supremia Grup nevű élelmiszeripari vállalat tulajdonosa. Az üzletember 16 éve vállalkozik, 2000-ben indította első üzemét.

 

Hozzászólások