"Elviselhetetlen" - játszótérre érkező gyerekek miatt akadtak ki lakók Győrben

"Elviselhetetlen" - játszótérre érkező gyerekek miatt akadtak ki lakók Győrben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy győri lakótelepi játszótérre kiragasztott levélben a környékbeliek azon háborognak, hogy gyerekek érkeznek a játszótérre és hangoskodnak.

Felháborodott levelet ragasztottak ki "Lakók" aláírással Győrben a Török István utcai játszótér egyik padjára, amelyben a levél írói azon háborognak, hogy miért játszanak gyerekek a játszótéren – írja a Kisalföld, amely közzé is tette az egész levelet.

A levél szerint "a játszóteret sajnos átgondolatlanul és felelőtlenül a lakótelep kellős közepére, házakkal szorosan körülvéve alakították ki", ezért közel van lakásokhoz és ablakokhoz.

Kérjük, szíveskedjenek tekintetbe venni, hogy ez elsősorban mégis csak egy lakótelep, ahol nagyon sok idős, nyugdíjas, beteg, gyermektelen, három műszakban dolgozó aktív, tehát nem csak kizárólag gyerekes család lakik, akiknek a nyugalmát és pihenését a nappali órákban Is rendkívül zavarja a gyerekek állandó sikongatása, ordibálása, hisztizése, a zörgős műanyag motorokkal a járdán és a házak fala melletti körbe-körbe motorozása. Ez különösen igaz a hétvégére, ami mindenkinek pihenőnap

– áll a levélben, amely szerint a

kis, műanyag motorok olyan hangosak, hogy zajuk még csukott ablakok mellett is behallatszik a lakásokba (egészen a negyedik emeletig). A házak tövében a kis járdán pedig olyan a hangjuk, mintha egy tank dübörögne el az ablak alatt. Elviselhetetlen.

A levél írója/írói azon is felháborodtak, hogy a gyerekek a nem játszótérnek kialakított járdán, illetve a házak közötti füvesített, parkosított területen is szoktak tartózkodni, amely a levél szerint "nem focipálya és se nem gyerek, se nem kutya WC, nem véletlenül kerítették el a játszóteret a füves résztől. A füvet és a virágokat pedig azért nem kellene hagyni kitaposni, mert a már így is ritkás, kopár, földes területről a por száll be a lakásokba."

A levél azt is sérelmezi, hogy gyerekek is használják a járdát, ezért "gyakran a gyalogosok és kerékpárosok nem tudnak közlekedni, csak a gyerekeket kerülgetve. Előbb-utóbb baleset lesz belőle, mert egy motoros, vagy biciklis majd véletlenül fellök egy gyereket. És akkor majd a motoros/biciklis lesz a hibás, mert nem figyelt a gyerekre (a szülő helyett, aki éppen beszélget, telefonál, stb. és éppen nem a gyerekével foglalkozik)?"

A játszótér nem dühöngő!

– áll a levélben, amely szerint "mindenki részéről elvárható a másikkal szembeni tolerancia".

Külön kiemelik azokat a szülőket, akik nem a lakótelepen laknak, mégis odamennek a játszótérre, mondván "mi sem megyünk oda hangoskodni, sikongatni és nyugalmukban zavarni másokat az ő lakókörnyezetükben, így jogosan elvárható, hogy más se tegye ezt itt. Ehhez senkinek nincs joga, ez tapintatlanság!" – írják, a levél szerint pedig azokat is zavarják a gyerekek, akik ezt nem teszik szóvá.

"És mielőtt még egyes szülők felháborodnának ezen a levélen és az lenne a véleményük, amit már mi, itt lakók, többször megkaptunk, nevezetesen: „akinek nem tetszik, hogy ez itt egy játszótér, az költözzön el!", azoknak erre az ostoba megjegyzésére csak annyit tudunk válaszolni, hogy az egész lakótelep nem tud és nem is fog elköltözni néhány rendetlenkedő, hangoskodó, neveletlen gyerek és tapintatlan szülei miatt" – teszik hozzá.

A levélben egyébként azt is javasolják a szülőknek, hogy a gyerekeket "a poros, koszos, házak közötti játszótér helyett inkább a tiszta levegőjű, árnyas, csendes és minden tekintetben gyerekeknek kialakított Erzsébet ligetbe vigyék, ami ráadásul távol van a lakóházaktól és a gyerekek kedvükre üvöltözhetnek, sikongathatnak, hisztizhetnek, a nélkül, hogy másokat ezzel zavarnának".

Hozzászólások