Befektetőnek adná el tulajdonrészét a leégett Andrássy úti házban az önkormányzat

Befektetőnek adná el tulajdonrészét a leégett Andrássy úti házban az önkormányzat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Terézváros önkormányzata szerint a háznak ez az egyetlen esélye, hogy a közeljövőben legyen pénze felújításra.

Eladja tulajdonrészét a leégett Kodály köröndi házban (Andrássy út 83-85.) a VI. kerületi önkormányzat – közölték.

A ház teteje 2014. július 15-én égett le, és azóta sem újították fel. Az önkormányzat most azt írja, a társasházi közgyűlésen egyértelművé vált, hogy a ház tulajdonosai az épület rekonstrukcióját önerőből nem tudják elvégeztetni, mivel a biztosítóval folytatott per még éveken át elhúzódhat. Mint arról korábban beszámoltunk, az MKB Biztosító építési tevékenység okozta tűzre hivatkozva nem kívánt fizetni, ezért perel a ház.

Az önkormányzat mostani közleménye szerint a ház belátható időn belüli rendbe hozatalához az egyetlen esélyük így az, ha egy olyan tőkeerős befektetőt találnak, aki ingatlanfejlesztési lehetőség fejében megépíti a tetőt, és elvégzi a szükséges felújítási munkákat.

A házban a kiégett lakások az önkormányzathoz tartoztak, amelynek a földszinten és a pincében is voltak tulajdonai, ezeket most kétfordulós nyílt pályázat útján, a szakértői értékbecslés alapján 273 millió forint kikiáltási áron kínálják eladásra.

Az önkormányzat azt írja, ez a társasház 91 albetétjéből 9 albetétet, illetve mintegy 11 százaléknyi eszmei tulajdoni hányadot jelent, a leendő befektetőnek ugyanis csak abban az esetben érné meg, hogy felújítsa a házat, ha ehhez megfelelő nagyságú tulajdoni hányadot szerez.

A terézvárosi önkormányzat egyébként több mint 260 millió forintot költött az életveszély elhárítására a házban, az otthonukat elhagyni kényszerülők lakhatási költségeihez pedig 44 millió forintos támogatással járult hozzá.

Hozzászólások