Azt hitte, csak a magyar kispénzűek spórolnak dideregve a fűtésen? Tévedett

Azt hitte, csak a magyar kispénzűek spórolnak dideregve a fűtésen? Tévedett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A franciák kétharmada inkább fázik otthon, mintsem hogy a fűtésre költsön. Első pillantásra kicsit meglepőnek tűnik, hogy Európa egyik leggazdagabb országában az emberek kétharmada olyan lakásban él, ahol nincs elég meleg.

 A valóságos helyzet még ennél is rosszabb – teszik hozzá az Ifop közvélemény-kutató intézet szakértői. Ők ugyanis csak olyan háztartásokat vizsgáltak meg, ahol az elmúlt három évben rendszeresen fizették az energiaszámlákat. Sok kispénzű család nem képes még erre sem. De azok, akik rendesen fizetik a közüzemi számlákat Franciaországban, azok is rettentően spórolnak.

A francia energiahivatal adatai szerint 1 Celsius-fok plusz a lakásban a fűtésben 7% pluszenergiát igényel. Ennyit a franciák kétharmada nem vállal, inkább didereg. Sok helyen például nem fűtenek télen a fürdőszobában vagy a WC-ben. A fiatal lakásbérlők háromnegyede választja ezt a megoldást. Ők jobban bírják a hideget és kevesebb a pénzük. Az idősebbeknek csak az 59%-a fázik a saját lakásában vagy házában.

Kevés a pénz az átlagos háztartásokban, és ez kiderül a fűtés kapcsán is: nem újítják fel a rendszereket, pedig ezzel komoly pénzt spórolhatnának meg havonta. Csakhogy a felújítás drága: átlagosan 2193 euróba kerül. Ez jelentős csökkenés a tavalyihoz képest, hiszen akkor még átlagosan 2963 euróba került a fűtési rendszer felújítása. A kormány ugyanis igyekszik támogatni a fűtés korszerűsítését. Meg persze nem szeretné, ha Franciaország polgárainak kétharmada fázna a saját lakásában vagy házában. Jelenleg azonban ez a helyzet – számol be a párizsi Le Figaro, amely azt is megírja, hogy az emberek döntő többsége a hagyományos módon védekezik a hideg ellen otthon: meleg ruhát vesz magára, mert az ingyen van.