szerző:
hvg.hu

Az elmúlt egy évben több ezerrel nőtt a befektetésre vásárolt lakások és nyaralók száma, vállukról pedig elrugaszkodott egy Magyarországon újnak számító biznisz.

A tulajdonosok növekvő arányban bízzák profi kezelőkre az ingatlant, és várható, hogy újabb vállalkozások indulnak ebben az üzletágban – derül ki az Otthontérkép Csoport összefoglalójából. Budapesten az új építésű lakások vevőinek 40-45 százaléka befektetési céllal vásárol, egyszerre akár két-három lakást is megvesz,  és ha 4-5 lakásnál több áll már a tulajdonában, nem érdemes megfontolandó a bérbeadásra és üzemeltetésre szakosodott szakértő bízni a kezelésüket. A fővárosban egyébként a kevert portfóliók jellemzők, azaz a tulajdonosnak régi és új építésű lakásai is vannak.

A bérbeadási piac első fecskéi az Airbnb-üzlet felfutásával jelentek meg, úgy 4-6 évvel ezelőtt, ezek viszont jellemzően csak rövid távú kiadást végeznek. A hosszú távra kiadott lakásoknál egy havi 100 ezer forintos bérleti díj esetén havi 8-12 forintot kell kifizetni a kezelőnek, aki ezért cserébe felhajtja a potenciális bérlőket, előzetesen megszűri őket, beszedi a bérleti díjat, kezeli az esetleges fizetési késedelemmel összefüggő jogi problémákat, elvégezteti a takarítást, karbantartásokat, és rendszeres jelentést is készítenek a tulajdonos számára.

“Vidéken és a nyaraló övezetekben még gyerekcipőben jár ez az üzletág. Pedig, például a Balatonnál és közvetlen vonzáskörzetében, égető szükség lenne ilyen szolgáltatókra, mert az elmúlt két évben nagyon beindultak a lakásberuházások, s a következő pár évben újabbak is kezdődnek ” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. A szakértő utalt rá, hogy néhány éven belül akár ezer új lakás épülhet. A legnagyobb kereslet a 25-30 millió forintos új építésű apartmanok iránt mutatkozik, melyeket igen könnyű kiadni is.

“Erősödőben van a nyaralópiacon egy olyan vevői réteg, amelynek módjában áll 25-40 millió forint közötti, vagy még magasabb összeget nyaraló vásárlására költeni. Közülük sokan megértik, hogy nem érdemes vesződni a kiadással, s érdemes profikra rábízni a lakáskezelést” – mondta Mayer Róbert, a egy hévízi lakópark értékesítési és bérbeadási felelőse. A szakember szerint a nyaralótulajdonos kétféle módon gyarapíthatja pénzét: ha megegyezik a beruházóval, hogy utóbbi egy fix összegért, kb. havi 100-180 ezer forintért legalább két évre visszabérli tőle az ingatlant, vagy ha a beruházó a bérleti díj 25 százalékáért üzemelteti azt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!