szerző:
hvg.hu

A 2018-ban értékesített házgyári technológiával épült lakások átlagosan 66 nap – alig több mint két hónap - alatt keltek el. A téglalakások vevőire viszont már három hónapot, a családi házakéra pedig egyre többet, most átlagosan fél évet kell várni.

Az átlagos 66 napos értékesítési idő mindössze négy nappal több, mint a 2015-ben mért rekord alacsony átlag. Ugyanakkor jelentős különbségek vannak még a fővároson belül is. Az Otthon Centrum szerint, amíg Budán és a pesti peremkerületekben ez az országos átlagnál tíz nappal kevesebb – mindössze 55 nap –, addig a pesti belső kerületekben, különösen a XIII. kerületben, két és fél hónap. Az ok az árakban keresendő, ugyanis a belvárosi kerületekben az értékesített panellakások átlagára idén elérte a 24,5 millió forintot, addig a peremkerületekben mindössze 20 milliót fizettek egy lakásért.

A vidéki városok esetében a város méretével arányosan csökken az értékesítési idő. Az 5-25 ezer fős városokban például átlagosan több mint 100 nap, de az 25-50 ezer fős városokban is 88 nap kellett egy panel eladásához. Ugyanakkor a legalább 50 ezer fős városokban már átlagosan 60-62 nap, azaz két hónap alatt elkeltek a lakások. Mindez érthető, hiszen az ingatlanpiaci forgalom a nagyobb városokban mindig élénkebb, másrészről a kisebb városokban a többi lakáskategória is megfizethetőbb, amellett, hogy a kisebb településekre költözők jellemzően inkább a kertes házakat keresik.

©

Az értékesítést jelentősen rövidíti, ha az épület korábban részt vett a panelprogramban. Ezen lakások esetében az értékesítési idő két héttel rövidebb és országos átlagban csak 53 nap, szemben a panelprogramban részt még nem vevő lakások 69 napos értékesítési idejével, ami átlagosan bő két héttel hosszabb idő. Az értékesítési idő abban az esetben is rövidebb egy héttel, ha a lakás nem a földszinten, illetve nem a tizedik emeleten (azaz jellemzően a zárószinten) helyezkedik el. A jobb állapotú, illetve egyedi mérőórával felszerelt lakások esetében az értékesítési idő 5-7 nappal szintén rövidebb. Mindebből következően Budapesten, panelprogramos, jó állapotú, felújított lakás akár egy-másfél hónap alatt vevőre találhat.

Idén az Otthon Centrum közreműködésével értékesített téglalakások 98 nap alatt keltek el. Ez az érték Budán és a belső pesti kerületekben 100 nap, míg a pesti peremkerületekben csak 77 nap. Ezt az anomáliát a Budapesten belüli jelentős árkülönbség okozza. Amíg a budai kerületekben 39 milliót, a belvárosban (VI. VII. XIII. kerület) 31 milliót, addig a peremkerületekben átlagosan csak 22 milliót fizettek egy téglalakásért.

Az agglomerációban lévő téglalakások értékesítési ideje a fővárosi peremkerületekhez képest magasabb, átlagosan 98 nap. A vidéki városok esetében a település mérete jelentős hatással van az értékesítési időkre. Az 50 ezer főnél kisebb települések esetében az értékesítési idő átlagosan 110-120 nap, a nagyobb városokban 81 nap. A régióközpontokban ismételten kicsivel 100 nap fölé emelkedett ez az érték.

A családi házak értékesítési ideje jellemzően a téglalakások értékének a duplája. Ez az idén sem alakult másként. 209 nap ugyan bő két héttel több, mint a tavaly mért átlagérték, de ezt leginkább az magyarázza, hogy a piaci környezet, a növekvő árak hatására olyan lakásokat is sikerült eladni, amelyek eddig nem keltek el. Ennek ellenére néhány helyen az értékesítési idő csökkenése tapasztalható. Például a budai kerületekben és az agglomerációban, ahol az értékesítési idő két héttel csökkent a tavalyi értékhez képest, és jelenleg 175 nap. Vidéken pedig a régióközpontokban hasonló csökkenés mérték mellett 188 nap az értékesítési idő. Az ország több részén átlagosan több mint 200 nap. A külső pesti kerületekben 205 nap, míg az 5000 főnél kisebb településeken 210, a nagyobb településeken pedig általában 220-250 napba is beletelt egy családi ház értékesítése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!