szerző:
hvg.hu

Az ingatlanalapokba áprilisban 20,5, májusban 32 milliárd forint tőke érkezett, ami kimagasló összeg. A hozamok is pozitívak voltak, de érdemes nem csak a százalékok alapján alapot választani

Jelenleg nemzetközi és hazai viszonylatban is az ingatlanalap a legnépszerűbb a befektetési alapok között. Májusban nettó 32 milliárddal nőtt a nettó vagyonuk a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) szerint, mellyel átlépték az 1200 milliárd forintos határt.

©

A befektetők számos lehetőség közül választhatnak a hazai piacon, de vajon hogyan teljesítenek a különböző alapok, és mi alapján érdemes választani?  Az 1 éves hozamadatok összehasonlításánál elég nagy szórás fedezhető fel, így érdemes megvizsgálni néhány jellemzőt. A közvetlen befektetési kategóriában a nyilvános nyílt végű alapok között földrajzi kitettségben nincs eltérés, hiszen mindegyik a hazai piacon kezeli ingatlanvagyonát. Ha azonban a devizanemeket és devizális kitettséget vizsgáljuk, komoly különbségeket fedezhetünk fel.

A összehasonlításban rögtön szemet szúró, kiemelkedően magas, 10 százalék feletti hozamot nyújtó Raiffeisen Ingatlan Alapok elérhetőek forintban, euróban és amerikai dollárban is, így ezeknél a különböző mértékű devizakitettséget nem lehet kizárni, hiszen még a forintban vásárolható sorozat mögött is euró- magyar forintos devizaügyletek állnak.

A középmezőnyben teljesítő Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap a kisebb kockázatot vállaló befektetőkre számít; ők túlnyomó́részt lakóingatlanokat tartalmazó́ ingatlan portfóliót hoztak létre, mely könnyebben értelmezhető az átlagos befektetők számára, mint az irodaházak, ipari ingatlanok ismeretlen világa.

Májusban a leggyengébben 2,10 százalékos hozammal az Erste alapja teljesített.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!