szerző:
MTI

Folytatódott az élénkülés a magyar ingatlanpiacon a Duna House elemzése szerint.

A panellakások ára a fővárosban kerületenként eltérő mértékben nőtt, átlagosan 12 százalékkal emelkedtek az első félévben az előző félévhez képest. A tavalyi év második félében 357 ezer forint volt egy négyzetméter, amely az első félévben meghaladta a 400 ezer forintot.

A legjelentősebb emelkedést X., XIV., XIII. kerületben tapasztalták – derül ki a Duna House egy friss elemzéséből, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.

Eszerint a budapesti téglalakások négyzetméterára 5 százalékkal, 541 ezer forintra nőtt 2018 első felében az azt megelőző félévhez képest. A legdrágább lakások továbbra is az V. kerületben vannak, ahol 914 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

A közlemény idézi Benedikt Károlyt, a Duna House elemzési vezetőjét, aki elmondta, hogy a megyei összesítések alapján az árak vidéken is emelkedtek, az átlagár az alacsonyabb árú megyékben növekedett jelentősebb mértékben.

Benedikt szerint Zala és Heves megyében a panel- és téglalakások árában egyaránt erőteljes emelkedést tapasztaltak. A megyei rangsorban nem történt változás, a főváros után még mindig Veszprém megye a legdrágább terület. A vidéki panellakásoknál idén az eladók és a vevők négyzetméterenként 200 és 300 ezer forint közötti árral számolhatnak.

A cég adatai azt mutatják, hogy az első félévben több mint 77 ezer adásvétel történt, ami közel 4 százalékos bővülés az előző év azonos időszakához képest. A Duna House ezért úgy látja, hogy a következő félévben az új építésű projektek folyamatos átadása tarthatja lendületben az ingatlanpiacot.

A féléves adatok alapján az árak emelkedésének üteme várhatóan az év végéig nem változik, így idén a tavalyi évhez képest 10-12 százalékos emelkedésre számítanak. A közlemény arról is szól, hogy a tavalyinál több, mintegy 160-180 ezer ingatlanpiaci tranzakcióra számítanak idén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!