szerző:
hvg.hu

A lakásárak elmúlt években bekövetkezett emelkedése miatt megkétszereződött a hitelből ingatlant vásárlók aránya, míg az átlagos közvetített hitelösszeg a 2016-ban tapasztalt 8,7 millió forintról az idei év első hat hónapja során 10,3 millió forintra emelkedett – derül ki az Otthon Centrum Hitel Center legfrissebb adataiból. A szakértők szerint érdemes a mostani kedvező hitelezési kondíciókat kihasználni lakásvásárlásra, hiszen a kamatok emelkedésnek indulhatnak.

Több mint másfél millió forinttal nőtt két év alatt az Otthon Centrum Hitel Center által közvetített lakáshitelek átlagos összege, amely 2016-ban 8,7 millió forint, 2017-ben már 9,5 millió forint, az idei év első hat hónapjában pedig már 10,3 millió forint volt – mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) ügyvezetője. Ezzel párhuzamosan a felvett hitelek átlagos futamidejében is emelkedő tendencia érvényesült az elmúlt néhány évben, ami mind a lakásárak elmúlt években bekövetkezett emelkedésének köszönhető.

„A hitelből vásárlók aránya az elmúlt évek során 20 százalékról közel 40 százalékra nőtt, az Otthon Centrumnál ugyanakkor továbbra is túlnyomó többségben vannak a készpénzes vevők” – számol be tapasztalataikról Bánfalvi László. Úgy véli azonban, hogy van még tartalék a lakáshitelezésben és a potenciális vásárlóknak érdemes kihasználniuk a jelenlegi jó kondíciókat, hiszen emelkedésnek indulhatnak a lakáshitelkamatok. Ugyanis bár az alapkamat változatlan maradt, a bankközi hitelezés drágult, ami a változó kamatozású, rövid kamatperiódusú hiteleket érinti. 

©

 „Ezek kamata a referenciakamatból és a futamidő alatt fix kamatfelárból tevődik össze. A referenciakamat Magyarországon a 3, 6 vagy a 12 havi budapesti bankközi forint hitelkamatlábhoz, a BUBOR-hoz igazodik. Az év eleje óta a BUBOR 0,3-0,6 százalékponttal nőtt. Az éven túli időszakra vonatkozó BIRS (budapesti kamatswap ügyletek referenciakamata) esetén is látható volt mintegy 1 százalékpontnyi növekedés január és július között - egyes hitelintézetek ezt tekintik referenciakamatnak a hitelszerződésekben. Ezek a változások nem drámaiak, a havi törlesztőrészleteket csak néhány ezer forinttal növelték” – magyarázza Bánfalvi László. „Aki óvatosabb, az hosszabb kamatperiódusú hitelre válthat, az új hitelfelvételnél pedig érdemes körültekintően választani az ajánlatok között” – jegyzi meg.

©

Egyszerűsített számítást végzett az Otthon Centrum Hitel Center egy 120 hónapos (10 év) futamidejű, 5 évre fixált kamatozású 5 millió forintos hitel kamatfordulót követő törlesztőrészletének változásáról, kamatváltozás esetén. A kiinduló hitelkamat 3,3 százalék. Amennyiben nem változik a kamat, az 5 éves kamatfordulónál továbbra is 3,3 százalék kamatot kell fizetni, ekkor a havi törlesztő részlet 48.960 forint. Amennyiben a kamat egy százalékponttal emelkedik, a havi törlesztő csak kis mértékben nő, három százalékpontos emelkedésnél már kicsit nagyobb mértékben, de összességében a változás nem jelentős, 3 százalékpontos kamatemelkedés nem egész 8 ezer forinttal drágítja meg a hitel törlesztőrészletét.

Összességében az 5 milliós hitel 6,34 millióba kerül az 5 éves kamatperiódust választva. Aki biztosra akar menni, az választhat 10 éves kamatperiódust is, azaz a 120 hónap alatt végig azonos, előre kalkulálható lesz a részletfizetés, konkrétan 56 ezer forint (10 évre fixált kamatozású hitel esetén a kamat 6,1 százalék). A teljes visszafizetendő 6,72 millió forint lesz, közel 400 ezer forinttal több, mint az 5 évre történő kamatfixálás esetén. „A biztonságra törekvésnek ára van, érdemes tehát átgondolni, az adós jövedelmi, vagyoni helyzete milyen személyre szabott ajánlatokat eredményez és körültekintően választani, akár több pénzintézet ajánlatai közül, hiteltanácsadó közreműködésével” – mondta Bánfalvi László.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!