szerző:
hvg.hu

Négycsillagos gyógyszállót húztak fel uniós pénzből Villánykövesden, de évek óta üresen áll. Az alvállalkozókat csőd fenyegeti, a beígért munkahelyek elúsztak.

Kiemelkedően magas színvonalú egészségügyi-turisztikai szolgáltatásokat kínált volna elsősorban külföldi vendégek részére a Medihotel, a wellness-szálló azonban nem nyitott meg soha – derül ki az Átlátszó riportjából. A Geone Építőipari Kft. 70 százalékos támogatottsággal 782 736 500 forint uniós és állami pénzt nyert a gyógyszállóra. A szálló 27 új munkahelyet teremtett volna.

A Geone Építőipari Kft. viszont felszámolás alatt áll, az egyik hitelező 2017 februárjában nyújtott be kérelmet a fizetésképtelenség megállapítására és a felszámolás elrendelésére, a Geone viszont arra hivatkozva fellebbezett, hogy fizetésképtelensége átmeneti. Az ügyben még nem született döntés, de az biztos, hogy a cég a szállón dolgozó alvállalkozóknak tetemes, akár százmilliós összegekkel is tartozik, és két vállalkozás már a csőd szélére került emiatt.

A Geone ügyvezetője Kovács László, akinek egy másik cége is van, az LL-Fuchs, ez azonban szintén végrehajtás alatt áll, a komlói Bede-Ker Kft. kért végrehajtást. Az alvállalkozók többségét egyébként az LL-Fuchsszal szerződtették, állítólag azt mondták nekik, jobban járnak, ha nem közvetlenül kapják meg a pénzt, hanem ezen a cégen keresztül.

Az alvállalkozók úgy sejtik, a pályázati pénzből Kovács valójában egy másik beruházást, az esztergomi Egom Medihotelt fejezte be, amit külföldi befektetőknek akart értékesíteni, és abból a bevételből fejezte volna be a villánykövesdi gyógyszállót. „Ez nemcsak törvénytelen lett volna, de kivitelezhetetlen is, hiszen a pályázatokat egy időben adtuk be, az építkezéseket pedig folyamatosan ellenőrizték” – nyilatkozta Kovács az Átlátszónak.

Az Egom Medihotel Esztergomban
©

A cégvezető a jogerős bírói végzésre vár, hogy folytathassák a tárgyalásokat a lehetséges befektetőkkel, a lapot további információkért a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz irányította, akik a Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökséghez, illetve a Magyar Államkincstárhoz hasonlóan nem adtak bővebb felvilágosítást az ügyről. Így nem tudni, történt-e szabálytalanság, és vissza kell-e fizetni az uniós támogatást. A Geone honlapja már nem működik, eltűnt a Facebook-oldal és az épület falán elhelyezett projektleírás is.

Az Átlátszó szerint a cégháló bonyolult szálai Lázár Jánoshoz vezetnek, akit a helyiek pletykaszinten már korábban emlegettek a szálló kapcsán, ugyanakkor Lázár sajtósa kereken tagadta, hogy a politikusnak közel lenne a hotelberuházáshoz. A Geone korábban több megbízást is kapott a Közgéptől, a G-nap után viszont jelentősen csökkentek bevételeik.

Az ország több pontján, hasonló üzleti elképzelések mentén felhúzott medihotelek mindegyikével akad eddig probléma, a legtovább még Kovács esztergomi projektje jutott, ahol részfunkciók már működnek, de Balatomáriafürdőn, Balatonfüreden és Siófokon például egyszerű hotelként működnek az uniós pénzből gyógyszállónak tervezett épületek, Pécsett pedig még egy kapavágás sem történt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jávor szerint alkotmánysértő a magyar természetvédelem kivéreztetése

Jávor szerint alkotmánysértő a magyar természetvédelem kivéreztetése

Zsákmány nélkül lépett meg a fegyveres rabló a rákosmenti Jyskből

Zsákmány nélkül lépett meg a fegyveres rabló a rákosmenti Jyskből

Róma beintett Brüsszelnek, de ennek az egész EU megfizetheti az árát

Róma beintett Brüsszelnek, de ennek az egész EU megfizetheti az árát

Megvan a Fortnite és a PUBG méltó kihívója? Új játék jön a telefonokra, és nem akárkitől

Megvan a Fortnite és a PUBG méltó kihívója? Új játék jön a telefonokra, és nem akárkitől

Elfogták a sörtolvajt, aki majdnem úgy néz ki, mint a Jóbarátokból Ross

Elfogták a sörtolvajt, aki majdnem úgy néz ki, mint a Jóbarátokból Ross

Felemás arcát mutatja az időjárás kedden

Felemás arcát mutatja az időjárás kedden