szerző:
hvg.hu

Keresett paraméterekkel és reális áron hirdetett ingatlanok egy-két hét alatt eladhatóak a piacon, de a túlárazottak iránt annyira nincs érdeklődő, hogy az ingatlanközvetítők nem is tudnak vevőjelöltet vinni a helyszínre. Az eladók csak időt és pénzt vesztenek, mert gyakran kevesebbet kapnak a végén, mint ha rögtön belementek volna az alkuba.

Mivel a kereslet változatlanul erős, továbbra sincs gond a budapesti lakóingatlanok eladásával. Ugyanakkor a szakértők szerint az átlagos értékesítési idő növekedni látszik. Ennek oka, hogy habár egy-egy jól árazott és vonzó adottságokkal rendelkező lakást egy-két hét alatt el lehet adni, a jelentősen túlárazott ingatlanokra még érdeklődő sincs. A családi házaknál egyébként még megfelelő paraméterek és árazás setén is minimum féléves értékesítési idővel kell számolni.

Fontos jellemzője a jelenlegi piacnak, hogy a vevők nem hajlandóak bármekkora kompromisszumra: a rossz adottságú vagy jelentősen túlárazott lakásokkal egyszerűen nem foglalkoznak. Egy keresett típusú és méretű, a piaci realitásoknak megfelelő árú ingatlan viszont egy-két hét alatt eladható.

„Ha a tulajdonosok nem hajlandóak elfogadni a piaci realitásokat, akkor egyáltalán nem fogják tudni eladni az ingatlanjukat. A legtöbben egyébként – kellő motiváció híján – egy idő után vissza is lépnek az eladástól” – állítja Nagy Andrea, a Balla Ingatlan szakértője, aki szerint a túlárazott házakra „annyira nincs érdeklődő, hogy megmutatni sem tudom őket”.

„Egy éve még a kicsit drágább lakásokat is elvitték a vevők, ez ma már nem jellemző” – mondta Hart Erzsébet, aki VIII. és IX. kerületi ingatlanokkal foglalkozik. Most, ha valaki túl magas árakkal vág neki az eladásnak, csak a saját helyzetét nehezíti, és feleslegesen nyújtja meg az értékesítési időt.

Ezzel kapcsolatban egy példát is említett: egy “jó helyen lévő”, második emeleti, 54 négyzetméteres, nem tökéletes, de egészen jó állapotú lakást 24,9 millió forintért akart eladni annak tulajdonosa. Az értékesítésre azonban csak 3 hónap múlva került sor, mégpedig 21,5 millió forintért, ami 15 százalékos csökkenést jelentett a kezdeti hirdetési árból.

Azzal tehát, hogy a piaci árnál lényegesen magasabb hirdetési árral indult neki a tulajdonos az eladásnak, időt veszített, és végül kénytelen volt egy elfogadható szintre levinni, hogy egyáltalán eladja, vonta le a következtetést a szakember, aki szerint manapság ez egyre jellemzőbb.

Persze vannak olyan területei az országnak, ahol szinte mindent el lehet adni. Az egyik ilyen a Balaton, ahol egyértelműen túlkereslet mutatkozik lakásokra, nyaralókra, építkezésekre és telkekre is - jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője. A balatoni ingatlanpiacra most leginkább az jellemző, hogy gyorsabban és jobb áron lehet eladni az ingatlanokat, mint egy vagy két éve, és szinte minden ingatlan vevőre talál. A 20 millió forint alatti kategóriába tartozó panelek egy-két hét alatt elkelnek, de az sem ritka, hogy mindössze néhány napot kell várnia a tulajdonosnak a vevőre.

Nagyon hasonló a helyzet Dunakeszin is, ahol a kínálat nem éri utol a keresletet, de nincs ez másként Érden sem, ahol a társasházi lakások és a panelek a legkeresettebbek. Érdnek például csak egyetlen kis lakótelepe van, ahol nagyon ritkán cserélnek gazdát a lakások. Ha egy is piacra kerül, annak napokon belül megvan az új tulajdonosa.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

A konzervatív választóknak nagyon nem tetszik a Brexit-megállapodás

A konzervatív választóknak nagyon nem tetszik a Brexit-megállapodás

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Fülke: A rendszer meztelen

Fülke: A rendszer meztelen

A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot

A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani