szerző:
hvg.hu

Az országos, fővárosi kerületekkel együtt értendő 197 járásból 127-ben volt mérhető forgalomnövekedés, 68-ban viszont csökkenést regisztráltak. 79 járásban csak 100 év alatt tudna teljesen gazdát cserélni az ingatlanállomány.

2017-ben a járások többségében, 65 százalékában nőtt a forgalom 2016-hoz képest. A térképen jelölt legfelső kategóriába került az a 25 járás, amelyekben minimum 40 százalékkal nőtt a forgalom 2016-hoz képest. Ez elsősorban a legolcsóbb északkeleti megyéket fedi le. Ennek a kategóriának ugyanakkor többségében igen csekély forgalmú járások a tagjai, tehát alacsony bázisról tűnik nagynak a növekedés. Kivétel persze itt is van: a dabasi, a salgótarjáni és az érdi járásban százas nagyságrendű az éves forgalmi bővülés – derül ki az OTP Lakóingatlan Térképből.

A csökkenő forgalmú területi egységek döntően Budapesten, Pest megyében és a nyugati országrészben összpontosulnak: 18 kerületben volt tavaly kisebb a tranzakciószám, mint 2016-ban. Néhány nagyváros – pl. Tatabánya, Kecskemét, Szeged, Szombathely vagy Nagykanizsa – azonban csak azért esik ebbe a kategóriába, mert 2016-ban nagyon élénk volt az ingatlanpiac, és ahhoz képest jelentett csak visszaesést a tavalyi év.

Budapest egészében 7 százalékkal, 35 ezer környékére csökkent tavaly a tranzakciók száma. Mindössze öt kerületben (XX., XXIII., XIX., XVI. és XVIII.) bővült a forgalom 2 és 8 százalék közötti mértékben, s ezek mindegyike a főváros olcsóbb, pesti peremvárosrészek. 10 százalékot meghaladó csökkenéssel a rangsor másik végén egyaránt megtalálhatók a már második éve látványosan visszaeső, magas presztízsű budai (I. és XII.) és a legtöbb befektetési célú vásárlásnak helyet adó pesti belvárosi kerületek (V. és VII.), valamint a IV., XXI., XV. és XVII. kerület képében városperemi részek is. A legdrágább V. kerület forgalma negyedével esett vissza tavaly. A legnépszerűbb kerület továbbra is a XIII., a legtöbb, nagyjából 3 ezer tranzakciót itt regisztrálták; ezt követik egymás után a VIII., XIV., XI. és VII. kerületek.

A forgalom helyi adottságokhoz mért intenzitását a forgási sebességgel mutatja be szemléletesen az térkép. Ez egy viszonyszám: az adott időszak (jelen esetben a 2017-es év) során eladott lakóingatlanok számának és az aktuális lakásállománynak a hányadosát jelenti, és a NAV-tól kapott adatbázis feldolgozásával állították elő. A 2014-től folyamatosan emelkedő országos tranzakciószám ellenére a forgási sebesség 79 járásban nem éri el az 1 százalékot, azaz az adott térség teljes lakóingatlan-állománya 100 év alatt cserélne gazdát.

A legmagasabb, 2,3 százalkot kategóriába 19 budapesti kerület mellett a pécsi, debreceni, veszprémi, szegedi, satabányai, nyíregyházi és ajkai járás tartozik. A vidéki járásoknál a legkeresettebbekben 2,5-3% százalék közötti a forgási sebesség. Az elmúlt években valamelyest erősödött az ország belső vándorlása, s munkahelyteremtési célzattal látványos kelet-nyugat irányú költözés indult el. Bár ennek egy része csak a bérlakás-piacot élénkítette, áttételesen a tranzakciószámra is hatással van.

Manapság az olcsóbb térségek forgalmi élénkülése is megfigyelhető, ezt mutatja az is, hogy a forgási sebesség rangsorában a már említett élboly mögött olyan területi egységek szerepelnek, mint a dunaújvárosi, várpalotai, oroszlányi vagy komlói járások.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tovább melegszik az idő, de kicsit még marad a szél is

Tovább melegszik az idő, de kicsit még marad a szél is

Bencsik András szerint az O1G azt jelenti, hogy Orbán egy géniusz

Bencsik András szerint az O1G azt jelenti, hogy Orbán egy géniusz

17 év után itt az új Toyota Supra

17 év után itt az új Toyota Supra

Budapesti járatokat is törölt a Lufthansa

Budapesti járatokat is törölt a Lufthansa

Hiába ígérték a választások előtt, nem érkezett meg a fűtéstámogatás tavaly

Hiába ígérték a választások előtt, nem érkezett meg a fűtéstámogatás tavaly

MTVA-vezető: Az ellenzéki képviselők megfélemlítették, fenyegették, inzultálták a dolgozókat

MTVA-vezető: Az ellenzéki képviselők megfélemlítették, fenyegették, inzultálták a dolgozókat