szerző:
hvg.hu

Az egy fedél alá hozott különböző üzletek ötlete egy közutálatnak örvendő üzletember, William Whiteley fejéből pattant ki 150 éve. Mára plázája, a Whiteleys teljesen kihalt és lerohadt. KÉPGALÉRIA

A londoni belváros mellett álló a brit főváros és egyben a világ első plázája, 1863-ban 17 üzlettel nyitott meg. A gazdag textilkereskedő az 1851-es londoni világkiállítás ihlette meg; itt a különböző gyártók egymás mellett mutatták be termékeiket, Whiteley ezt az ötletet kamatoztatta a Whiteleys-ben, ahol bérleti díjat szedett az üzletektől. Az eredeti épület 1887-ben teljesen leégett, a ma látható plázát 1911-ben adták át. A pláza hírnevét jól mutatja, hogy G. B. Shaw Pygmalion című darabjában a hősnőt például a Whiteleysbe küldik új ruhákért - írja a Nők Lapja Café.

©

William Whiteley összesen hatezer embert foglalkoztatott különböző üzleteiben, és állítólag a végkimerülésig hajszolta beosztottait, női munkatársaitól pedig még többet várt el. 1907-ben egy Cecil nevű férfi ölte meg, aki törvénytelen fiának vallotta magát. Whiteley fiai 1927-ben eladták a plázát az ősrivális Gordon Selfridge-nek. Ezután a pláza lassú haldoklásba kezdett, és minden, megújítást célzó kísérlet kudarcba fulladt, melybe a közeli Notting Hill lakói is szerepet játszottak; bár pénzük lett volna ott vásárolni, annyira utálták a plázát, hogy ahol csak tehették, rossz hírét keltették.

©

2013-ban egy brunei család vásárolta meg 100 millió fontért, de a pláza a végső bezárás határán áll. Londonban ugyanis leáldozóban van a plázakultúra, és divat a kisebb, kézműves- és dizájnerboltok felkeresése.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!