Mauzóleummá vált a viktoriánus Trump öröksége - ez lett a világ első plázájából

Mauzóleummá vált a viktoriánus Trump öröksége - ez lett a világ első plázájából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az egy fedél alá hozott különböző üzletek ötlete egy közutálatnak örvendő üzletember, William Whiteley fejéből pattant ki 150 éve. Mára plázája, a Whiteleys teljesen kihalt és lerohadt. KÉPGALÉRIA

A londoni belváros mellett álló a brit főváros és egyben a világ első plázája, 1863-ban 17 üzlettel nyitott meg. A gazdag textilkereskedő az 1851-es londoni világkiállítás ihlette meg; itt a különböző gyártók egymás mellett mutatták be termékeiket, Whiteley ezt az ötletet kamatoztatta a Whiteleys-ben, ahol bérleti díjat szedett az üzletektől. Az eredeti épület 1887-ben teljesen leégett, a ma látható plázát 1911-ben adták át. A pláza hírnevét jól mutatja, hogy G. B. Shaw Pygmalion című darabjában a hősnőt például a Whiteleysbe küldik új ruhákért - írja a Nők Lapja Café.

©

William Whiteley összesen hatezer embert foglalkoztatott különböző üzleteiben, és állítólag a végkimerülésig hajszolta beosztottait, női munkatársaitól pedig még többet várt el. 1907-ben egy Cecil nevű férfi ölte meg, aki törvénytelen fiának vallotta magát. Whiteley fiai 1927-ben eladták a plázát az ősrivális Gordon Selfridge-nek. Ezután a pláza lassú haldoklásba kezdett, és minden, megújítást célzó kísérlet kudarcba fulladt, melybe a közeli Notting Hill lakói is szerepet játszottak; bár pénzük lett volna ott vásárolni, annyira utálták a plázát, hogy ahol csak tehették, rossz hírét keltették.

©

2013-ban egy brunei család vásárolta meg 100 millió fontért, de a pláza a végső bezárás határán áll. Londonban ugyanis leáldozóban van a plázakultúra, és divat a kisebb, kézműves- és dizájnerboltok felkeresése.

©