szerző:
hvg.hu

Eladják az egyik legnagyobb angliai farmot, hogy rájöjjenek, mennyit buknak majd a Brexiten a földtulajdonosok.

Kalapács alá kerül az egyik legnagyobb, több mint 12 ezer hektáros gazdaság, a Strutt & Parker Farms Kft. A céget a 19. század óta földműveléssel foglalkozó két család alapította 100 éve, értékét 200 millió fontra, azaz több mint 70 milliárd forintra becsülik - írta a BBC.

A földek értéke egyébként az agrártámogatásokat övező bizonytalanság miatt 2015 óta folyamatosan csökken Angliában. A kormány ugyanis a megszokott uniós szintű támogatást csak a 2022-es választásokig garantálja. A magántulajdonban levő Strutt & Parker például 2017-ben több mint 350 millió forintnyi támogatást kapott, mely a teljes bevételük 6 százalékának felelt meg.

A művelhető földek ára a 2014-es csúcshoz képest angol holdonként 1000 fonttal csökkent, most 9000 fontnál, azaz több mint 3 millió forintnál jár, így egy hektár körülbelül 8 millió forintba kerül. A farmerek arról panaszkodnak, hogy egyre kevesebb vendégmunkásuk van, emiatt nő a munkabérköltségük. A kormány egyébként ebben a hónapban adott ki 2500 vendégmunkásnak a márciusban esedékes Brexit utáni időszakra érvényesvízumot.

A farmon, mely Suffolk-on, Cambridgeshire-en and Norfolk-on ível át, számos felépítmény, valamint megújuló energia-projektek is találhatók. Az eladást levezénylő Deloitte szakértője, David Jones szerint a farm mérete miatt fokozott érdeklődőre számítanak a tengerentúlról is, akiket a font dollárral szembeni jelenlegi gyengesége is vásárlásra ösztönözhet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!