Az egyik legnagyobb angliai farm eladásával tesztelik, hogyan hat majd a Brexit az ingatlanárakra

Az egyik legnagyobb angliai farm eladásával tesztelik, hogyan hat majd a Brexit az ingatlanárakra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Eladják az egyik legnagyobb angliai farmot, hogy rájöjjenek, mennyit buknak majd a Brexiten a földtulajdonosok.

Kalapács alá kerül az egyik legnagyobb, több mint 12 ezer hektáros gazdaság, a Strutt & Parker Farms Kft. A céget a 19. század óta földműveléssel foglalkozó két család alapította 100 éve, értékét 200 millió fontra, azaz több mint 70 milliárd forintra becsülik - írta a BBC.

A földek értéke egyébként az agrártámogatásokat övező bizonytalanság miatt 2015 óta folyamatosan csökken Angliában. A kormány ugyanis a megszokott uniós szintű támogatást csak a 2022-es választásokig garantálja. A magántulajdonban levő Strutt & Parker például 2017-ben több mint 350 millió forintnyi támogatást kapott, mely a teljes bevételük 6 százalékának felelt meg.

A művelhető földek ára a 2014-es csúcshoz képest angol holdonként 1000 fonttal csökkent, most 9000 fontnál, azaz több mint 3 millió forintnál jár, így egy hektár körülbelül 8 millió forintba kerül. A farmerek arról panaszkodnak, hogy egyre kevesebb vendégmunkásuk van, emiatt nő a munkabérköltségük. A kormány egyébként ebben a hónapban adott ki 2500 vendégmunkásnak a márciusban esedékes Brexit utáni időszakra érvényesvízumot.

A farmon, mely Suffolk-on, Cambridgeshire-en and Norfolk-on ível át, számos felépítmény, valamint megújuló energia-projektek is találhatók. Az eladást levezénylő Deloitte szakértője, David Jones szerint a farm mérete miatt fokozott érdeklődőre számítanak a tengerentúlról is, akiket a font dollárral szembeni jelenlegi gyengesége is vásárlásra ösztönözhet.