szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sok magyar településen a szegények télen kénytelenek bármit és mindent eltüzelni, ezért nagyon magas a légszennyezettség.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Egy chilei kisvárosban, Temucóban a levegő minősége olyan hírhedten szennyezett városokat is alulmúlt, mint Peking és Új-Delhi. A kétszázezres város egy völgyben fekszik, és a helybeliek zömmel olyan szegények, hogy olcsó, jellemzően nedves fával kénytelenek fűteni. Temucót a koronavírus-járvány sem kíméli, a város példája a gyakorlatban is alátámasztja azokat a kutatási eredményeket, amelyek szerint a levegő szennyezettségével növekszik a betegség súlyossága – írja a G7. Áprilisban ez volt az első város Chilében, amit karantén alá kellett vonni, és a helyi adatokból jól látszik, hogy ha lehűl az idő és többen kezdenek el fűteni, akkor a sűrűbb füst miatt a megbetegedéses esetek száma is növekedni kezd.

Temuco példája intő jel lehet Magyarország számára. Ha nem sikerül megfékezni a járványt, mire az északi féltekén bekövetkezik a tél, akkor fokozott kockázatnak lesznek kitéve azok a magyar települések, ahol sokszor még az adományként érkező ruhaneműt is kénytelenek elégetni a helyiek.

Havi 54 ezer forintból élek, hat gyerekem van, ebből nemigen telik tüzelőre – mondta a Miskolctól északra található Lyukóvölgy egyik lakosa a hvg.hu-nak. Ő is az energiaszegénységgel küzd, ahogyan a környéken oly sokan. Ez azt jelenti, hogy nem képes megfizetni a fűtés vagy az egyéb alapvető energiaszolgáltatások olyan szintjét, ami a tisztességes életminőséghez szükséges.

A probléma sok ezer családot érint a Sajó-völgyben. A háztartási célú tüzelőanyagokra jelenleg nincsen semmiféle rendelet vagy norma, így elvileg bármit elégethetnek a mélyszegénységben élők.

Arra kéri a kormány a szegényeket, fűtsenek okosan

Megoldás az energiaszegénységre nincs.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyű testi sértéssel gyanúsítják az ORFK egyik vezetőjét

Könnyű testi sértéssel gyanúsítják az ORFK egyik vezetőjét

Bekapcsolva maradjon-e a vírusirtó, amikor játszunk a számítógépen?

Bekapcsolva maradjon-e a vírusirtó, amikor játszunk a számítógépen?

Alig lehet ráismerni az idei Szigetre

Alig lehet ráismerni az idei Szigetre