szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar állam eddig semmit sem fizetett a Covid-ellátásban való részvételért a szolgáltatónak, annak ellenére, hogy az intézmény havi elszámolást küld az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

A Budai Egészségközpontban több mint 60 ágyon tudnak ellátni Covid-betegeket – mondta a Portfolio-nak az egészségközpont alapítója. Varga Péter Pál azzal kapcsolatban, hogy az országos kórházi főigazgató berendelheti a magánszolgáltatók dolgozóit és kijelölheti magánegészségügyi szolgáltató ingatlanát is a koronavírus elleni védekezés keretében, azt mondta, örül neki, ugyanis a részletszabályok rendelkeznek a kárpótlás és fizetés módjáról is. A magyar állam ugyanis eddig nem fizetett semmit a Covid-ellátásban való részvételért a szolgáltatónak, annak ellenére, hogy az intézmény havi elszámolást küld az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

Az egészségközpont a személyzetnek veszélyességi pótlékot fizet, hiszen a dolgozók közel 70 százaléka vesz részt a koronavírusos betegek ellátásában, valamint tavaly szeptemberben központilag elvezényeltek az intézménytől 15 főt más járványkórházakba, akiknek a mai napig a Budai Egészségközpont rendezi a fizetését. Bár az állam juttatott védőfelszereléseket az intézménybe, azonban távolról sem megfelelő mennyiségben, amely fedezné a szükségletek folyamatos kielégítését. "Munkabérről, fizetésekről, gyógyszerről, védőeszközök beszélünk, vagyis a kórház fenntartásáról, amit jelenleg a társaság magánforrásai finanszíroznak" – mutatott rá Varga Péter Pál, aki azt is hozzátette, hogy kialakítottak egy nagyon komoly oltópontot a kórházban, azonban a kormány ezt nem használta ki. 

Elmondta azt is, hogy az intézmény ágyainak kihasználtsága párhuzamosan futott fel az országos járványhelyzet romlásával, naponta több beteget vesznek fel a Covid-osztályra, mint amennyit elbocsátanak.Ha ez ilyen ütemben megy tovább, akkor 1-2 héten belül biztosan megtelik a kórház - vetítette előre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!