Most először sikerült rögzíteni a delfinek párbeszédét: mintha csak két ember beszélgetne

Most először sikerült rögzíteni a delfinek párbeszédét: mintha csak két ember beszélgetne

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Papós Tamás

A delfinek beszélgetnek egymással, erre jutottak orosz tudósok két palackorrú delfin megfigyelésekor. Ez egy komoly lépés lehet afelé, hogy akár meg is értsük az állatokat, és kommunikáljunk a delfinekkel.

A delfinek jellegzetes hangjára a tudósok már régóta fejlett kommunikációs eszközként tekintenek, erre pedig most született az eddigi legkomolyabb bizonyíték: orosz tudósok rögzítették az állatok beszélgetését. Két palackorrú delfin, Yasha és Yana hangjait vették fel speciális mikrofonnal, hiszen az volt a sejtésük, hogy a delfinek által kiadott hangok frekvenciájának és hangerejének változásával olyan kommunikációs egységeket hoznak létre, mint a szavak.

Beszélgetnek egymással.
©

Vjacseszláv Rijabov, a kutatás vezetője szerint igazuk volt, ezeket a szavakat ugyanis mondatokká, a felvételekből tisztán kivehető egységekké formálják. Sőt, úgy kommunikálnak, mint az emberek, vagyis nem vágnak egymás "szavába", megvárják mint mond az egyik, majd reagálnak. A kiadott hangok jelentését nyilván nem lehet még megmondani, de annyira különböznek egymástól, hogy szavakként lehet tekinteni rájuk.

Azt eddig is tudtuk, hogy a delfinek több mint ezer fajta hangot adnak ki, de azt most sikerült először bizonyítani, hogy ezeket az emberekhez nagyon hasonlóan használják. Az orosz tanulmányban az alábbi módon mutattják be a beszélgetést, melyben az állatok maximum 5 szavas "mondatokkal" kommunikálnak.

Egyelőre így lehet leírni a delfinek beszélgetését (felül Yasha, alul Yana hangjai).
©

Rijabov szerint kétség sem férhet hozzá, hogy a delfinek hozzánk hasonlóan beszélgetnek egymással. Szerinte az embereknek dolgozni kell azért, hogy végre megértsünk olyan intelligens lényeket, mint a delfinek. Eddig ez a legkomolyabb tudományos lépés, hogy kommunikálni tudjunk velük, de szükség lenne a szavak jelentésének megértése, illetve olyan eszközökre, amelyekkel ezt mi le tudjuk fordítani delfinnyelvre és a végeredménnyel kommunikáljunk velük.