Tetszett a cikk?

A fiatalok támogatása nélkül senki nem lehet befutó a következő pártelnök megválasztásakor - mondja Nagy Nóra (29 éves), az MSZP elnökségének legfiatalabb tagja. Szerinte nincs olyan forgatókönyv, hogy Medgyessy Péternek, akár a vitákat kiváltó felvetései, akár egy gyenge uniós választási szereplés miatt, mennie kellene.

HVG: Miközben nagy tülekedés volt, ki kerüljön fel az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltjeinek listájára, ön, aki egyöntetű támogatást élvezett, egy nappal Medgyessy Péter közös listás ötletének fölvetése előtt visszalépett a jelöltségtől. Árulja el, mi késztette erre! Csak nem az, hogy elnökségi tagként előre értesült a kormányfő javaslatairól?

N. N.: Nem tartoztam azok közé, akiket a miniszterelnök úr előre beavatott a parlamenti évértékelő beszédében nyilvánosság elé tárt ötleteibe. Őszintén szólva, nem is figyeltem, hogy ennyire összecsúszott a lista összeállítása, illetve a miniszterelnöki bejelentés. Engem kizárólag az motivált a visszalépésnél, hogy minél több fiatal kerüljön fel a lista biztos befutó helyeire, és elég furcsa lett volna úgy érvelni emellett, hogy közben én is köztük vagyok.

HVG: Miért, ha nem lépett volna fel, akkor az idősebbek kinyomták volna a fiatalokat? Hiszen máskor annyira büszkék a szocialista vezetők az ifjúsági meg a női kvótára...

N. N.: Jó volna, ha mást mondhatnék, de bizony keményen kellett érvelni. Nyílt titok, hogy azon a listán, amit még a jelölőbizottság állított össze, nem szerepeltek előkelő helyen fiatalok, csak amolyan "libegős", esetleg bejutó helyeken. Most meg a negyediken és a tizediken is korosztályombeli jelölt áll.

HVG: Általánosságban azonban továbbra is inkább csak díszfunkciók jutnak a fiataloknak, az érdemi döntések pedig sokszor szűk körben születnek meg. Mint amikor például tavaly a miniszterelnök dolgozószobájában a legfelsőbb pártvezetés megegyezett a tisztújítás elhalasztásában.

N. N.: Van igazság abban, amit mond, de épp a tisztújításra ez szerintem nem áll. Az eredeti menetrend szerint ugyanis csak 2005-ben kell dönteni a személyi ügyekben, s csupán arról volt szó, hogy ezt az időpontot sokan szerették volna előbbre hozni. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy most másra kell koncentrálnunk.

HVG: Azt akarja mondani, hogy a szűk pártvezetés nem a tagság feje fölött döntött, hanem megérezte az akaratát?

N. N.: Mondjuk úgy, hogy reálisan felmérték a helyzetet. Ha rendben mennek a dolgok, különben sem kérdés, ki vezeti a pártot, vagy mikor cserélődik ki az elnökség, a választmány néhány tagja. Ez akkor válik problémává, ha nagyon sokan érzik úgy, más vezetőkkel jobban is lehetne csinálni.

HVG: Csakhogy az ilyen hangokat elnyomják azok az érvek, hogy "most az egység felmutatásának van itt az ideje". Toller László, aki önhöz hasonlóan ott ül az elnökségben, a minap azt nyilatkozta: hiába mondja el markánsan a véleményét, a csendes szavazógép mindent lenyom. Szintén így érzi?

N. N.: A kritikus hangok mindig felerősödnek, amikor a párt népszerűsége csökken, de meg sem közelítik azt a pontot, ami a váltást indokolttá tenné. A belső problémák szerintem nem annyira égetőek. Ráadásul a munkába álló új vezetőknek is időre lenne szükségük, amíg a reformok végigfutnak a párton. Abban Tollernak kétségkívül igaza van, hogy az elnökség ma inkább csak "tájékoztatást hallgat meg", "tudomásul vesz", semmint valódi döntési helyzetben alternatívák közül választ. Ennek azonban nem valamifajta közömbösség az oka, hanem az, hogy nagyon sokan vannak az elnökségben, akik egyúttal kormánytagok is. Ők más felállásban, más körben is megvitatják ugyanazokat a kérdéseket, döntenek, az pedig senkitől sem várható el, hogy ugyanazzal az aktivitással vegyen részt egy vitában, mint korábban. Ezen az elnökség összetételének megváltoztatásával lehetne segíteni, azaz erre a szempontra is jobban kell majd ügyelni a következő tisztújításkor.

HVG: A mostani kampányt Horn Gyula vezeti. Győzzön meg, hogy ez egy alapos szakmai megfontoláson alapuló döntés volt, s nem egy újabb politikai tiszteletkört futottak!

N. N.: Lehet, hogy Horn Gyula nem arról híres, hogy a modern kommunikációs technikák elkötelezett híve lenne, de a döntések közösek lesznek. Ő - mint aki sokat tett az integrációért - elsősorban a kampány politikai tartalmáért felel. Ha szükséges, vele is vitatkozni fogunk. Elmondjuk, hogy szerintünk milyen eszközökre van szükség, miközben ő, aki szereti a lakossággal való közvetlen találkozókat, esetleg ezeket fogja szorgalmazni.

HVG: Újabban mintha Medgyessy is szívesebben beszélne a lakossági fórumokon, mint a parlamenti plenáris üléseken. Nem érzi úgy, hogy a baloldalt "egyedül is dinamizálni kész" miniszterelnök túlságosan önállósította magát?

N. N.: Ha egy kicsit leül az MSZP - és most egy ilyen időszak volt az életünkben -, mindig jön valaki, aki lendületet vesz. A kezdeményező ezúttal a miniszterelnök volt. Nem gondolom azonban, hogy ennek kapcsán újra arról kellene vitatkozni, hol van a politikai és a hatalmi centrum, a pártban vagy a kormányban. Medgyessy előállt bizonyos elképzelésekkel, amelyek egyáltalán nem ellentétesek a szocialista párt akaratával, és ameddig ez így is marad, semmi okunk keresztbe feküdni azért, mert egy ötletnek nem valamelyik pártvezető volt a gazdája.

HVG: A miniszterelnök közjogi ötleteit, az MSZP csetléseit, botlásait a sajtó jobboldali elfogultsággal nem vádolható része is kritikusan szemléli, amiből például Hiller István alelnök számára az következett, hogy szükség volna egy saját, baloldali tévére. Ön is pártolná?

N. N.: Az értelmiséggel és a sajtóval nem rossz a kapcsolatunk, de engedtessék meg, hogy nekünk is fájjon egy kicsit, amikor azok is bántanak, akiktől nem várnánk. Persze hozzá lehet tenni, hogy ez az "érted aggódunk" jegyében történik, de néha magam is irigylem a jobboldaltól, hogy van egy-két olyan házi lapjuk, tévéjük, rádiójuk, amelyiknek eszébe sem jut bírálni azt a diktatórikus rendszert, ami a Fideszben van. Ám még ha a lelkünknek jót is tenne, nem gondolom, hogy a problémáinkra csak egy saját tévé lenne a gyógyír.

HVG: A baloldali tévé ötlete mögé nem, de a pártot megújítani akaró - gyakran elnökaspiránsként is emlegetett - Hiller István vagy Gyurcsány Ferenc mögé fel tudnának sorakozni a fiatalabb vezetők?

N. N.: Fiatalabb képviselőtársaimmal, illetve polgármesterekkel, megyei, helyi vezetőkkel Mozaik néven klubot alapítottunk. Ezt csak azért említem, mert olyan fórum, ahol mi is lefolytatjuk a vitákat azokról az elméleti és gyakorlati kérdésekről, amelyek a különböző pártfórumokon is végigfutnak. Nyitottak vagyunk Hiller és Gyurcsány elképzeléseire, de semmiképp nem garantálhatom, hogy mi - pusztán azért, mert életkoruk alapján közelebb állnak hozzánk - csak és kizárólag őket, illetve programjaikat tudjuk támogatni. Keményen zsűrizni fogjuk az egymással versenyző elképzeléseket, s ha hagyják, mi is hozzátesszük a sajátunkat.

HVG: Jól érzékeljük, hogy a rendszerváltás után politikai öntudatra ébredt szocialistákhoz közelebb állnak a ma vezető funkcióban lévő idősebbek elképzelései, mint - mondjuk így - a középgenerációhoz tartozóké? Vagy netán saját jelöltjük van a pártvezetői, esetleg az állam-, illetve kormányfői posztra?

N. N.: Nem gondoljuk, hogy a soron következő első számú vezetők már a mi korosztályunkból fognak kikerülni, az viszont biztos, hogy nélkülünk nehéz lesz bármelyik posztot is elnyerni, illetve megtartani. Aktívan és alakító módon részt fogunk venni abban a folyamatban, amelynek során eldől, hogy ki lesz a következő pártelnök, illetve miniszterelnök-jelölt, s - akár a parlament választja, akár nem - az államfőjelölt, legyen szó Kovács Lászlóról, Szili Katalinról, Hillerről vagy bárki másról.

HVG: Ön szerint vannak a mai baloldalnak - Orbán Viktorhoz hasonló - "szerethető" vezetői? Azért kérdem, mert Kiss Péter kancelláriaminiszter a napokban azt mondta, erősíteni kell az érzelmi politizálást.

N. N.: Nem biztos, hogy nekünk is szükségünk lenne egy rajongással szerethető vezérre. Ugyanakkor egyetértek Kiss Péterrel abban, hogy túlságosan szárazak vagyunk, az érzelmek felkeltésének módját azonban magam sem tudom. Az őszi kongresszusra készülő pártprogramhoz azonban íródnak olyan megvalósítási javaslatok, amelyek erre is kínálnak stratégiát.

HVG: Addig viszont még van hátravan az uniós választás, amelynek eredményével-eredménytelenségével kapcsolatban a párt vezetői jó előre bebiztosították magukat, amikor azt mondták: nem tekintik bizalmi szavazásnak. Ön szerint milyen eredmény esetén kellene levonni a szükséges konzekvenciákat?

N. N.: Felelősebben gondolkodó emberek ülnek ebben a pártban annál, hogysem bárki megkérdőjelezné a kormány legitimitását egy rossz eredmény esetén - ilyennek tekintem, ha tíznél kevesebb képviselőnk jutna be az Európai Parlamentbe. Nincs olyan terv - és kizártnak is tartok egy olyan forgatókönyvet -, amiről magam is olvastam a lapokban, hogy nem várt gyenge eredmény esetén konstruktív bizalmatlansági indítvány készülne Medgyessy ellen. Ám akárhogy szerepel is az MSZP júniusban, mindenképpen szükség lesz ritmusváltásra, és végig kell majd menni azokon a problémákon, amiket eddig jegeltünk. Még győzelem esetén sem csinálhatunk úgy, mintha az elmúlt fél év, háromnegyed év nem történt volna meg.

DOBSZAY JÁNOS

Nagy Nóra

A Hajdúnánáson született politikus 2000-ben a Miskolci Egyetemen szerzett közgazdászdiplomát, amit egy hete újabb - jogi szakokleveles közgazdászi - oklevéllel fejelt meg. Az MSZP-be csak 1999-ben lépett be. Innentől viszont megállíthatatlan: 2000 szeptemberében a miskolci szervezet, novembertől pedig már az MSZP országos elnökségének a tagja. Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltként 2001-ben meghívta szűkebb kampánycsapatába, a Tízek Társaságába. A 2002. évi országgyűlési választásokon a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listájáról került a parlamentbe, ahol jegyzővé választották. A tavalyi tisztújító kongresszuson az elnökség tagjaként ismét bizalmat kapott, a párt uniós listájára való jelöléstől azonban februárban visszalépett. Nemcsak a párt, hanem egyik szocialista képviselőtársa mellett is elkötelezte magát: tavaly kötött házasságot Nyakó Istvánnal.

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

Határozatlan időre felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

Határozatlan időre felfüggesztik a közlekedési vizsgákat