szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Ma már nem elég a nagy európai kluboknak, ha valaki jól cselez, jól lő – mondja Pataky Tibor, a labdarúgóknak ügynöki szolgáltatásokat nyújtó Careers Management Group Kft. résztulajdonos-ügyvezetője. A januári átigazolási szezonban magyar játékosok iránt is mutatkozik érdeklődés.

HVG: Az U20-as válogatott világbajnoki bronzérme és a Debrecen bejutása a Bajnokok Ligája csoportkörébe hozhat-e nagyobb érdeklődést a magyar futballisták iránt a nemzetközi piacon?

P. T.: Erre a piacra is hat a válság, Magyarországról is kevesebben jutnak ki külföldre, mint két-három éve. De a még itthon játszó U20-asok vagy egyes debreceni játékosok a kirakatban vannak. A tavalyi U19-es Európa-bajnokságon és az idei U20-as vébén remekül teljesítő Gosztonyi András januárban próbajátékra utazik a Premier League-ben szereplő Evertonhoz, és az olasz élvonalból is érdeklődnek iránta. A szombathelyi Simon Ádámnak is jó lehetősége van a külföldi szerződésre. De hogy ne csak saját játékost mondjak, az U20-asokkal szerepelt újpesti Korcsmár Zsolt vagy a diósgyőri Balajti Ádám szintén piacképes. Jobb az esélyük azoknak, akiket nemzetközi erőpróbákon figyelhettek meg, a többieknél már az is kihívás, hogy egy külföldi klub képviselőjét idecsábítsuk, hogy nézze meg az általunk ajánlott játékost. Számukra ugyanis nem mérvadó, hogy egy sima NB I-es meccsen mit nyújt valaki. De egy Bajnokok Ligája-, egy utánpótlásválogatott-mérkőzés vagy éppen a nemzetközi szinten már megismert Debrecen elleni bajnoki meccs mérce lehet. Mostanában egyébként gyakran előfordul, hogy a magyar klubok piacképesnek gondolt játékosukat ingyen vagy nagyon kevés pénzért adják kölcsön külföldre, és ha ott megfelel, csak akkor fizet érte a vevő klub.

HVG: Mitől függ egy-egy játékos ára?

P. T.: Egy gólerős csatár vagy középpályás a legértékesebb. A belső védőért is többet fizetnek, mint egy szélsőhátvédért. Számít az életkor is, de azt felülírhatja a poszt. Az sem mindegy, honnan jön valaki. Az MTK-ból az Anderlechtbe kerülő Juhász Rolandot korábban figyelő egyik angol klub végül inkább otthonról, a másodosztályból igazolt valakit, háromszor annyiért, mint amibe a jobb játékos Juhász került volna. Ha majd az Anderlecht adja tovább, akkor Juhászért is többet kell fizetnie a vevőnek. Az is meghatározó, hogy ki a vásárló. A Manchester Unitedtól a többszörösét kérnék ugyanazért a játékosért, mint mondjuk a Slovan Bratislavától. A fiatalokba – ideértve az U20-as sikercsapat tagjait – még be kell fektetni, de például Németh Krisztiánon már 17 éves korában látszott, hogy kivételes tehetség. Az MTK ennek megfelelően olyan magasra tette az árát, hogy csak egy sztárcsapat jöhetett szóba. És be is jött: a Liverpool volt a vevő, Németh pedig a Magyarországról eddig eladott legdrágább futballista lett.

HVG: De hogy mennyiért kelt el, az nem nyilvános. Mitől függ, hogy mikor publikus az ár, és mikor hallgatnak róla?

P. T.: A rekordátigazolásokról mindig beszámolnak a klubok. Ha viszont valakit olcsón vettek, és elképzelhető, hogy hamarosan továbbadják, nem érdekük elárulni az árat, mert jóval többet akarnak kérni érte.

HVG: Hogyan jönnek létre az üzletek?

P. T.: Ezen a piacon ma már szinte elképzelhetetlen, hogy a semmiből feltűnjön egy játékos, bekopogtasson egy nagy csapat ajtaján, és azon be is engedjék. A menetrend az, hogy a játékos menedzsmentje ajánlja őt a kluboknak. Az élvonalbeliek rendkívül alaposak a kiválasztásban. Ahhoz, hogy valakit megvegyenek, a dvd-anyagokon kívül élőben, versenykörülmények között is legalább ötször-hatszor megnézik. Mielőtt például a ma a spanyol első osztályú Osasunában játszó Vadócz Krisztián 20 évesen a francia Auxerre-hez került, hiába látták számtalanszor a megfigyelők, bejelentkezett a csapat híres menedzsere, Guy Roux, hogy ő is szeretné megnézni az argentinok elleni válogatott meccsen. Azt válaszoltuk, felesleges fáradnia, valószínűleg nem fogják becserélni. Mire ő közölte, nem baj, azt akarja látni, hogyan melegít. Háromnegyed órával a meccs előtt már a lelátón ült, és Vadóczot figyelte. Tehát akár egy melegítésen is múlhat egy futballista sorsa, vagy azon, hogy képes-e egy elhibázott becsúszás után azonnal összeszedni magát.

HVG: Hány éves kortól vannak klienseik?

P. T.: Egy 16 éves játékosnak már profi szerződést ajánlhatnak a klubok – ami azért csak havi néhány tízezer forintos fizetést jelent. Ha van már ilyen megállapodása, az egyesülete pénzt kérhet az átigazolásért, másként csak nevelési költségtérítésre jogosult. A CMG-nél 16 éves a legfiatalabb játékos, de van olyan 14 éves is, akit már figyelünk. A közvetítésünkkel legutóbb az 1993-as születésű Adorján Krisztián és Poór Patrik került ki a Liverpoolhoz. Előbbi az Anfield Roadon már gólt is rúgott a 18 évesek korosztályában egy kupameccsen.

HVG: Mire figyel fel egy menedzser, amikor azt mondja, ezzel a fiúval érdemes foglalkozni, van esélye erős klubba szerződni? És mit néznek a játékosmegfigyelők?

P. T.: Új tulajdonságok kerültek előtérbe. Korábban, ha valaki jól cselezett, jól lőtt, már nyert ügye volt. Most a gyorsaságon és a mentális erőn van a hangsúly. A mai futballban mindenre kevesebb az idő és a tér, ugyanakkor egyre nagyobb a tét, sokkal nagyobb nyomás van a játékosokon. Ha 15-16 éves korában azt látjuk valamelyikükön, hogy mindent gyorsabban csinál, és az idősebbek közt is megállja a helyét, akkor érdemes vele foglalkozni.

HVG: A játékos kiajánlgatásán kívül ez még mit jelent?

P. T.: Egy átigazolás előtt az itthon játszók sportszakmai tanácsokat is kapnak tőlünk, hogy milyen képességüket fejlesszék. A nyelvtanulásban szintén segítünk, jogi segítséget is kaphatnak tőlünk, de például a médiával való kapcsolattartásra is felkészítjük őket, hogy ne legyen váratlan számukra egy-egy szituáció, ha már kíváncsi lesz rájuk a sajtó. Amikor kiszerződtek, hivatalos ügyeik intézésében, hazautazásaik megszervezésében segítünk.

HVG: Ezért milyen ellenszolgáltatás jár?

P. T.: A szabályok szerint az ügynökök a játékosok alapfizetésének legfeljebb tíz százalékát kérhetik el, Magyarországon ez is az általános. A CMG más modellt követ: a játékostól nem kérünk pénzt, a szolgáltatást az eladó vagy a vevő klub fizeti meg.

HVG: A futballmenedzseri szakma Magyarországon mindig nagyon misztikusnak hatott, a hírekben rendre feltűnt egy-egy szélhámos. Hogy látszik ez belülről?

P. T.: Szélhámosok most is vannak. Noha a FIFA nagy összegű biztosítások és licencdíjak megfizetését követeli meg, Magyarországon például egy itt élő, Juventus-melegítőben mászkáló olasz évekig át tudott verni játékosokat azzal, hogy a torinói klubnak szervez játékosokat. Őt már a legtöbb stadionból kitiltották. Nemrég akadt egy ügynök, aki az U20-as világbajnokság előtt megkeresett egy sor európai klubot azzal, hogy ez és ez a játékos hozzá tartozik, ennyi és ennyi az ára, noha egy árva futballistája sem volt a keretben. A komoly kluboknál persze ezek a módszerek nem jönnek be.

HVG: Itthon vita folyik arról, mikor érdemes külföldre mennie egy futballistának: ifikorában, vagy már érett játékosként. Ön szerint melyik a jobb megoldás?

P. T.: Addig érdemes maradnia, amíg itthon is tud fejlődni. Dzsudzsák Balázs szerintem jókor ment ki 21 éves korában a PSV Eindhovenbe, ahol egyből az első csapatba került. De ugyanezt mondom a Liverpool tartalékcsapatába igazolt Németh Krisztiánról is. Ő 17 évesen 14 gólt rúgott a magyar NBI-ben, neki ez már nem jelentett fejlődési lehetőséget. Általában egy védőnek jobb, ha rutint szerez itthon, és nem tinédzserként megy ki, egy csatárt viszont fiatalabban is könnyebben beállítanak a csapatba. Sajnos van olyan fiatal játékos, aki két éve jobb futballista volt, mint ma: egyszerűen beleszürkült a magyar mezőnybe.

HVG: Miben más ez a magyar mezőny?

P. T.: A legkevésbé talán a játékosok vannak lemaradva a nemzetközi színvonaltól. Nagyobb a szakadék például az infrastruktúrában vagy a tudományos háttérben. A hazai közegben az is utópisztikusan hangzik, hogy Rafa Benítez, a Liverpool menedzsere egy vesztes Bajnokok Ligája-döntő után kora reggel felhívott az athéni reptérről, hogy az akkor leigazolni tervezett Németh Krisztián és Simon András másnapi orvosi vizsgálatának időpontját lefixálja, pedig velük akkor bizonyosan nem számolt az első csapatnál. Némi elmozdulás azért itthon is van: az MTK által elindított futballakadémiai rendszert többen követik, amivel egyrészt szélesebb a merítés, másrészt közben kiválasztódtak komoly, nemzetközi szinten is versenyképes utánpótlás-szakemberek.

KELEMEN ZOLTÁN

Pataky Tibor

A játékosügynöki pályáért felfelé ívelő televíziós újságíró karriert adott fel a 43 éves Pataky Tibor. A Nap Tv-nél, a Juventus Rádiónál és a Magyar Televízió Telesportjánál is megfordult műsorvezető-szerkesztő alapító tagja volt az RTL Klubnak, ahol sportosztályvezetőként például a profibox-közvetítések elindításában volt szerepe. A focivilághoz az akkor Várszegi Gábor tulajdonában álló FTC-nél került közelebb, ahol jelenlegi társával, Kövesdi Viktorral a sajtóügyekért felelt, miközben elindították a Fradi Tv-t, az FTC honlapját, és megalapították a 100% Fradi című lapot. Öt éve hozták létre a Careers Management Group Kft.-t (CMG), ahol jelenleg 40 sportoló, elsősorban futballista karrierépítése folyik. Az újságírástól sem szakadt el egészen, mivel a CMG a Pepsifoci.hu internetes szaklapot kiadó cégcsoport tagja.

Kimondta az Alkotmánybíróság, hogy rendezni kell a sajátos nevelési igényű gyerekek beiskolázását

Kimondta az Alkotmánybíróság, hogy rendezni kell a sajátos nevelési igényű gyerekek beiskolázását

Megérkezett a felfrissített Seat Ibiza

Megérkezett a felfrissített Seat Ibiza

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest