MLF Itthon

Orbánig érő lobbizáson dőlhet el az Akvárium sorsa

Közbeszerzési versenyeztetés nélkül újítja fel 2,5 milliárdból az állam Budapest központi terét, az Erzsébet teret. A jogszabályi előírásokat úgy kerülték ki, hogy a téren működő intézményeket egy kusza hátterű állami cégre bízták. Ezzel viszont új gazdája lett a Gödör-Akváriumnak is, így nem tudni azt sem, hogy maradhat-e a tavaly kiválasztott – a Sziget-birodalomhoz tartozó – cég, amely a szórakoztatásért felel. A felújítás idejére elköltözött a térről a Design Terminál is: miközben lábra kaptak olyan hírek, hogy étterem kerül a helyére, hivatalosan ezt az állami vagyonkezelő cáfolta. A háttérben komoly lobbizás folyik, az államnak pedig nagy tervei vannak a térrel.

M. László Ferenc Itthon

A Századvég igazgatója: „Ez nem szervilizmus, ez nem seggnyalás”

Teljes szereptévesztésben van a baloldali és liberális értelmiség, amikor függetlennek gondolja magát, és a partvonalról kiabál be „felelőtlenül” a politikusoknak, akiket egyébként mélységesen lenéz – állítja a kormánynak is dolgozó Századvég stratégiai igazgatója, aki szerint egy politikai elemző sokkal inkább politikus, mint értelmiségi. G. Fodor Gábor – többek között a „férfiasságról”, a kormány „nagyvonalúságáról” szóló – blogjával egy év alatt többször kiverte a biztosítékot a baloldalon, ezért az indítékairól, a jobboldalhoz való viszonyáról kérdeztük, így az „áll, mint a cövek” témakör is előkerült. Interjú.

M. László Ferenc Itthon

Tényleg kirobbanóan sikeres a Fidesz a fiatalok között?

Még a fideszes politikusokat is meglepte az a felmérés, mely szerint a kormánypárt toronymagasan vezet a fiatalok, különösen a 28–32 éves korosztályban. Ugyanis a Fidesznek nincs kiérlelt ifjúságpolitikája, nem kampányol a fiatalok körében, ifjúsági szervezete alig ad életjeleket magáról, politikusai koravének. A felmérések alaposabb elemzése alapján a kép összetettebb: a fiatalok nagy többsége tesz a politikára, a közvélemény-kutatásokból pedig hiányzik az a 300 ezer fiatal és középkorú, akik az elmúlt években elhagyták az országot.

MLF Itthon

Rettegnek a bakiktól, vaskézzel irányítják a Fidesz kampányát

Bűnnek számít a legkisebb hiba is: ez lett a formálódó kampánystratégia alapelve a Fideszben. A szervezet ezért szigorú felügyelet alatt fog működni, a központ minden egyes jelöltön rajta tartja a szemét, nehogy olyan botrányok robbanjanak ki, mint legutóbb Szombathelyen vagy Zuglóban. Cserében Orbán Viktor a hátán viszi majd a kampányt, ha kell, többször is körbejárja az országot. Indul a kampány, cikksorozatunk első részét olvashatják.

hvg.hu Itthon

„Kőkemény érdekek ejtették foglyul az országot” - videó

Mit tett a harcosan antikommunista második Orbán-kormány azért, hogy megismerhető legyen, kik, kikről, kiknek és miket jelentettek a kommunista diktatúrában? Miért elégedetlen a teljes aktanyilvánosságot követelő Schiffer András? Kik üzletelnek és hogyan titkosszolgálati kartonokkal? Mi köze az egykori osztályvezetőknek a mai poltikai döntésekhez? Az erről mit sem tudó magyar társadalomnak Rétvári Bence megint megígért egy bizottságot.

M. László Ferenc Itthon

Belháború tört ki a reformátusoknál a Horthy-szobor miatt

Nehéz helyzetbe hozta a tisztújításra készülő református egyházat a Horthy-szobor avatásával a Szabadság téri lelkész. A Jobbikot a templomába beengedő Hegedűs Lorántot egyre többen támadják, a lelkészek petícióznak, az országos vezetőség határozott fellépést követel, a kerületi püspök, Szabó István vizsgálatot kezdeményezett. Hegedűs visszatámadott, a híveket mozgósítja, aminek akár kihatása lehet a zsinatválasztásra is, melyen Szabó várhatóan újból elindul.

M. László Ferenc Itthon

A szülőket korlátozza az oltási rendszer

Jövő évtől nem dönthetnek szabadon a szülők arról, hogy kérik-e a pneumococcus elleni védőoltást, mert a kormány tizenegyedik oltásként kötelezővé tette. Bár kevés család száll szembe a rendszerrel, a gyerekek 99 százaléka megkapja a vakcinát, a felmérések azt mutatják, hogy a szülők nem szívesen „tömik” oltóanyagokkal a csemetéiket. A kötelező jelleg ellen küzdő szervezet szerint széleskörű vizsgálatok hiányában lehetetlen megítélni, milyen negatív hatásai vannak a vakcináknak. A minisztérium viszont büszke arra, hogy a kötelező oltásokkal több betegséget sikerült szinte teljesen kiszorítani Magyarországról.

MLF Itthon

Azon marja egymást a baloldal, amiről Orbán rég lefarolt

Míg kilenc évvel ezelőtt feltételül szabta volna Románia uniós csatlakozásához az erdélyi magyarok autonómiájának megadását, az utóbbi három évben Orbán Viktor csak ritkán és óvatosan beszél a kérdésről. A magukat baloldalinak nevező pártok mindegyike kész a programjuk szerint támogatni az autonómia-törekvéseket, de rögtön összekaptak, amint ez kampánytémává emelkedett. Az Együtt 2014-et a pártot korábban támogató értelmiségiek bírálták, amiért részt vett a székelyek menetén.

M. László Ferenc Itthon

Orbán villámhárítónak használhatja Csányit

2010 óta árnyként jelen van a Magyar Labdarúgó Szövetség életében Orbán Viktor, akinek a nyomására távozott már szövetségi kapitány, MLSZ-elnök, tavasszal pedig az ő kérésére alakították át még az utánpótlás bajnokságot is. Ám a hollandoktól elszenvedett vereség után a Fidesz ügyes kommunikációs csapással elterelte erről a figyelmet, és az OTP elnök-vezérigazgatója lett a villámhárító. Miközben a fideszes politikusok focifronton támadják, Csányi a kormánnyal is kemény küzdelmeket vív.

Kósa András - M. László Ferenc Itthon

„Nem leszek szavazógép” – sértett fideszesek távoznak a parlamentből

Hétfőn jelentette be a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy 2014-ben egy időre visszavonul az országos politikától. Korábban hasonlóan döntött a párt egyik alelnöke, Pokorni Zoltán, de több, befolyásos, a kerületét mindig hatalmas többséggel nyerő, a pártot több cikluson keresztül szolgáló képviselő-polgármester, kerületi vezető mond búcsút az Országgyűlésnek. Döntésükben forrásaink szerint szerepet játszott a sértettség is: a polgármesteri lobbi 2010 óta jelentősen meggyengült, többször kellett saját érdekeik ellen szavazniuk.

M. László Ferenc Itthon

"Gyüttmentből" Orbán jobbkeze – mi lesz Lázár Jánossal 2014 után?

Félévente „polipnak”, „elefántnak”, „uzsorásnak” titulálva szól be az OTP-vezérének, interjúiban nem kíméli a kormány minisztereit sem. A pártban állítják, hosszú évek után most került be először egy Kövér Lászlóhoz hasonlóan befolyásos politikus a Fidesz legfőbb döntéshozó testületébe. Hogyan lett a pártban sokáig csak „gyüttmentnek” tartott Lázár János a miniszterelnök jobbkeze, változtathat-e a párt irányán az új alelnök? A Miniszterelnökséget vezető államtitkár politikai portréja.

M. László Ferenc Itthon

"Akkor voltam Orbán házigazdája, amikor nem volt divat"

Nem is olyan sok pénz az a 1,3 milliárd forint, amit a kormány a Nemzetstratégiai Kutatóintézetre betervezett, mert óriási a baj a határon túli magyar közösségekben – állítja a hvg.hu-nak adott interjújában Szász Jenő. Az intézmény vezetője, egykori erdélyi politikus szerint a trianoni utódállamoktól nincs mit várni, ezért megint Budapestről kell integrálni a külhoni magyarokat. Állítja, a szórványmagyarság áttelepítésével kapcsolatos mondatait – amiért az RMDSZ-szel és Tőkés Lászlóval is szembekerült – ártó szándékkal forgatták ki, fel sem merül benne az áttelepítés. Orbán Viktorral közel 20 éves a barátságuk, félszavakból is megértik egymást.

MLF Itthon

Félelem és "szabotázs" bénítja a reformokkal megcsúszó kormányt

Rettegnek attól a kormánypolitikusok, hogy megcsúszott reformok miatt a minisztériumi tisztviselők sokat hibáznak majd a kampányban. Az apparátus viszont attól fél, hogy a politikusok diktálta rohamtempó miatt megúszhatatlanok a bakik, a felelősség pedig az ő nyakukba hullik. Kölcsönös félelmek bénítják az erőteljesen központosított kormányzat működését fél évvel a választások előtt. Lázár János már tavasszal arról beszélt lapunknak, 500-600 ember akadályozza meg az apparátusban hatékonyan a Fidesz országátalakító tevékenységét. A türelmetlenséget jelzi, hogy miniszteri biztost ültettek a Klik nyakába.

MLF Itthon

Az állami hálózatok mindenható ura lesz a médiahatóság főembere

Németh Lászlóné miniszteri biztosa lesz a második ember a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál – értesült a hvg.hu. Both Zoltán 2011 óta a kormány legfőbb infokommunikációs szakembere, megbízásából adódóan nemcsak a kormányzati, hanem a bírósági és az ügyészségi hálózatra is rálátott, forrásaink szerint ő volt – az időközben bíróságon elbukott – negyedik, állami tulajdonú mobilszolgáltató egyik szellemi atyja. Ő kaphatja feladatául a negyedik szolgáltató újraindítását.

M. László Ferenc Itthon

„Dezertáló titkosszolga" okozott belső zavart a médiahatóságnál?

Két jelentős fordulat is történt az új médiahatósági elnök kinevezése után. Kommandós akció keretében fogták el Szalai Annamária volt főtanácsadóját, majd pár héttel később távozott a hatóságtól a második ember, a frekvenciaügyekkel foglalkozó Mátrai Gábor. Az ügyre rálátó források nem tudták megmondani, hogy a két ügy bármilyen formában összefügg-e, de azt elismerték, a két vezető között volt kapcsolat. A hvg.hu úgy tudja, a volt főtanácsadó a nemzetbiztonság embere volt, akit azzal gyanúsítanak, hogy megszegte a szolgálatok szigorú szabályait.

MLF Itthon

Most dönti el a Fidesz, kinek oszt pénzt jövőre

Nagy várakozás előzi meg Orbán Viktor szerda esti helyzetelemzését a kormánypárti frakciókban. A képviselők abban reménykednek, hogy a miniszterelnök-pártelnök kiértékeli az ellenzéki mozgásokat, és utat mutat a választásokra készülődő Fidesznek és KDNP-nek. Szintén nagy reményeket fűznek Varga Mihály jövő évi költségvetésre vonatkozó bejelentéséhez is, mert ez alapján lehet majd kiszámolni, milyen intézkedésekre lesz pénz a választások előtt.

Csikász Brigitta Itthon

Westernbe illő párbajozást engedélyezne a TEK-főnök

Saját akcióinak megkönnyítése miatt enyhítene a fegyverhasználaton a Terrorelhárítási Központ. Azt szeretnék, ha olyan speciális helyzetekre is lenne szabályozás, mint a szigetszentmiklósi szituáció, amikor a túszejtő gyorstokja miatt volt veszélyben a túsz élete. A hvg.hu értesülése szerint a szervezet főigazgatója azt javasolja, hogy ilyen esetekben még a fegyver előkapására irányuló mozdulat megtétele előtt ártalmatlanná tehessék a fegyverest. A jelenlegi jogszabályok ugyanis ezt nem teszik lehetővé, és ha most így járnának el, jogtalan fegyverhasználat miatt a rendőrrel szemben indulna eljárás.

1 2 3 4 5 6 7
58
Lengyel választás: porszem került Kaczynskiék gépezetébe

Lengyel választás: porszem került Kaczynskiék gépezetébe

"Nem volt biztosítva az állami vagyon védelme" - súlyos ÁSZ-megállapítások az Iparművészeti Múzeum gazdálkodásáról

"Nem volt biztosítva az állami vagyon védelme" - súlyos ÁSZ-megállapítások az Iparművészeti Múzeum gazdálkodásáról

Debreceni BMW-gyár: még a választások előtt hoztak pár fontos döntést

Debreceni BMW-gyár: még a választások előtt hoztak pár fontos döntést

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Szijjártó: Magyar érdek, hogy Törökország telepítse vissza a bevándorlókat Szíriába

Szijjártó: Magyar érdek, hogy Törökország telepítse vissza a bevándorlókat Szíriába

Meghalt a beosztottjuk, segítségnyújtás elmulasztásával vádolnak két férfit

Meghalt a beosztottjuk, segítségnyújtás elmulasztásával vádolnak két férfit

Harminc lőfegyverrel akarta átlépni a magyar határt egy szerb férfi

Harminc lőfegyverrel akarta átlépni a magyar határt egy szerb férfi

Cristiano Ronaldo belőtte a 700. gólját, de Ukrajna jutott ki az Európa-bajnokságra

Cristiano Ronaldo belőtte a 700. gólját, de Ukrajna jutott ki az Európa-bajnokságra

Az élelmiszerek jó része már azelőtt eltűnik, hogy a boltba kerülne

Az élelmiszerek jó része már azelőtt eltűnik, hogy a boltba kerülne

Megjött a Google új mobilja, amelyet érintés nélkül is lehet használni

Megjött a Google új mobilja, amelyet érintés nélkül is lehet használni

Az Origo volt tulajdonosának cége 1,95 milliárdért intézi majd a jegybank kommunikációját

Az Origo volt tulajdonosának cége 1,95 milliárdért intézi majd a jegybank kommunikációját

A címlapról ajánljuk