hvg.hu Társadalom

Gomba módra szaporodnak a milliókkal kitömött intézetek

Több mint 2 milliárd forint az az összeg, amit a kormány különféle intézetek, archívumok, központok létrehozására tervezett be idén. Miközben a zárolások miatt a kabinet leépítésekre készül, e héten újabb, 175 milliós kutatóközpont létrehozásáról határozott. A korábban létrehozott intézetek indulásával komoly gondok akadtak. Az ügynökügyek rendezése viszont továbbra is csúszik.

Ivanyos Judit Itthon

Amiben az állam alulmúlja a multikat

Közel egymillió forintot kell befizetnie azoknak a cégeknek, amelyek nem alkalmaznak a törvényben előírt számú megváltozott munkaképességű dolgozót. A kormány így akarja rávenni a vállalkozásokat, hogy mozgássérülteket, halláskárosultakat, gyengénlátókat is alkalmazzanak, de pont az állam nem hajlandó erre, még állásinterjúra sem akarja behívni őket.

Gergely Zsófia Itthon

Beültünk egy erkölcstanórára, és megbuktunk volna

Megtapasztaltuk, milyen lesz az elsősök erkölcstanórája, ami – a hittan alternatívájaként – a diákok „erkölcsi érzékét” pallérozná idén szeptembertől. A mintaórába belefért az ógörög filozófia és Makk manó egyaránt, de ízelítőt kaphattunk abból is, hogyan kell tanórán elsajátítani „a társadalmi élet örömeit és bánatait”. Az oktatók értékelni fogják a diákok teljesítményét.

MTI Itthon

Új romafelzárkózási programot ír a kormány

Elkezdődött a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia új, frissített változatának előkészítése - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombaton Berlinben.

MTI Itthon

Magyar Gripenek biztosítják majd Szlovénia légterét

Új képességfejlesztési projektek indításáról tárgyaltak a Közép-európai Védelmi Kezdeményezés védelmi miniszterei szombaton Horvátországban - számolt be Hende Csaba honvédelmi miniszter az MTI-nek telefonon.

MTI Itthon

Navracsics: a pedagógusok állíthatják talpra a nemzetet

Történelmünk során akárhányszor a magyar nemzetnek újra talpra kellett állnia, a pedagógusokra kellett számítania - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a veszprémi pedagógusnapon. Az ellenzék szerint nincs ok ünneplésre, az MSZP az oktatás lerombolásáról szólt, az Párbeszéd Magyarországért az életpályamodell bevezetését követelte.

M. László Ferenc Itthon

Akár 14. havi "bért" is kaphatnak a legnagyobb állami cég dolgozói

Jó dolog a legnagyobb állami cégnél dolgozni: a ruhapénz és az étkezési hozzájárulás mellett a munkatársak rekreációs juttatást is kapnak, amit „saját elképzeléseiknek” megfelelően költhetnek el. Ez a juttatás feltűnően hasonlít a 13. és a 14. havi bérre, ami a vezérigazgató esetében akár az évi 4 milliót is elérheti.

M. László Ferenc Itthon

Fantomintézetbe ölt Orbán 1,3 milliárdot Kövér kedvéért

Alig ad életjeleket magáról az az intézet, melyet 1,3 milliárd forinttal indított el a kormány, tavaly pedig úgy kapott 100 milliót, hogy még csak papíron létezett. Több órás telefonálás után sem találtuk meg az irodáját, a kormányzati kommunikáció szerint viszont a Miniszterelnökségen székelnek. A kutatóintézet vezetője Kövér László régi barátja, aki havi 997 ezret kap a posztja után.

M. László Ferenc Itthon

Rejtett aknákra terelné vetélytársait a Fidesz

Saját magán is eret vágna a Fidesz az új kampányfinanszírozási törvénnyel, amely 585 millióval kevesebb állami támogatást juttatna a kormányzó pártnak. Ám miután a törvénytervezet továbbra sem garantálja a pénzszerzés és a költés átláthatóságát, az új szabályok is megkerülhetők lesznek. Semmi sem tiltja például, hogy „közeli” civilek, vagy a kormány intézményei kampányoljanak a pártok helyett – közpénzből.

MLF Itthon

Figyelmeztetett, de átengedte az Alaptörvény 2.0-át az Ab

Átment az Alkotmánybíróságon az alaptörvény sokat támadott és nemzetközi szinten is vitatott negyedik módosítása, amely az Ab hatáskörét is szűkítette. Ugyanakkor a testület felhívta arra a figyelmet, hogy most ugyan nem bírálhatta felül az alkotmányos rendelkezéseket, de később vissza fog térni az ellentmondások feloldására.

M. László Ferenc Itthon

Rafinált csempészek kezére játszik a dohányosokat üldöző kormány

Az elmúlt évek kormányzati intézkedései annyira jövedelmezővé tették a cigarettacsempészetet, hogy „hivatásos”csempészek mellett még az egyszerű állampolgárok is megkockáztatják a súlyos bírságot a vámnál. Pedig az adóhatóság emberei nem ismernek pardont: aki 40 szálnál többet akar behozni, azt büntetik. Persze a csempészeket sem kell félteni, egyre rafináltabb módszerekkel állnak elő.

M. László Ferenc Itthon

Nem trafikosnak való vidék: ahol a cigimutyiból már most dől a lé

Van egy vidék az országban, ahol senkit nem érdekel, ki nyerte a trafikkoncessziót, hol lesz nemzeti dohánybolt. Az ukrán határ menti falvakban eddig sem vették a drága magyar cigit: itt majd' mindenki a csempészetből él, vagy ha nem, hát csempészektől vásárol. Járőrözni indultunk a pénzügyőrökkel, de kiszúrtak minket.

M. László Ferenc Itthon

Begyulladt bürokratákra tolná a korrupció elleni harcot a kormány

Megtörné a „hallgatás törvényét” a korrupció által veszélyeztetett hivatalokban és cégeknél a kormány. A héten közzétett javaslat szerint akár az interneten is be lehetne jelenteni, ha valaki gyanút fog. A civilek szerint viszont azzal, hogy az ügyek kivizsgálását kiszolgáltatott köztisztviselőkre bíznák, a törvény írott malaszt lesz, ráadásul az állam elfoglalására, a közbeszerzések kisajátítására törekvő érdekcsoportok ellen nem véd.

M. László Ferenc Itthon

Szokásjogot megtörve megy neki a kormány az egyetemi lobbiknak

Az egyetem által többször is elutasított és alkalmatlannak tartott személyt szeretne a debreceni intézmény élére állítani Balog Zoltán miniszter. Az oktatók háborognak, és az autonómia megsértéséről beszélnek, a minisztérium a 2011-ben kialakított új rendszer főpróbájának szánja a döntést: meg akarják törni az egyetemi lobbik háttéralkuit. A rektorjelölt felszámolná a párhuzamosságokat, ami illeszkedik a helyi politika és a szaktárca takarékossági terveibe.

hvg.hu Itthon

Tagadja a trafikmutyit Szekszárd fideszes polgármestere

Hazugság a helyi trafikügyről kipakoló szekszárdi fideszes képviselő minden állítása – megszólalt a város polgármestere, akiről párttársa azt állította, véleményeztette a helyi Fidesz-frakcióval a pályázók listáját.

M. László Ferenc Itthon

Gőzerővel keresi Szalai Annamária utódját a Fidesz

A közmédia legfőbb vezetője, valamint a médiatörvény egykori szerzője a legesélyesebb Szalai Annamária posztjára a hvg.hu forrásai szerint. A miniszterelnök „támadhatatlan”, de erős vezetőt keres, aki kordában tudja tartani a mobil- és médiacégeket. Az idő sürget, ugyanis a Fideszben még a választási kampány előtt le szeretnék zárni a mobilcégek frekvenciaügyeit.

M. László Ferenc Itthon

A diplomás nők biológiai órájával versenyez a kormány

Egy bizonyos koron túl a diplomás nőknek nagyobb kedvük van a gyerekvállaláshoz, és szívesebben szülnek két-három gyereket is. Ám számtalan ok hátráltatja a politikusok által is vágyott bébibummot – a karriervágy csak az egyik –, pedig az ország a gazdasági erejéhez képest sokat költ a támogatásokra. A kormány eddig egyik kezével sokat adott, másik kezével viszont sokat el is vett, ráadásul kevés az esély, hogy a választásokig bevállalja a sok pénzt igénylő reformokat.

hvg.hu Itthon

Tovább duzzad a Miniszterelnökség, 360 millió egy új intézetre

Újabb intézetet hoz létre a Miniszterelnökség létszámának további növelésével a kormány a nemzeti örökség védelmére, illetve 360 millió forintot különített el a rendszerváltást kutató új intézet finanszírozására, melynek vezetői posztját máris pályáztatják. Mint a hvg.hu korábban megírta, erre a posztra a pártállamból egykor kizárt Bíró Zoltán a legesélyesebb, aki az MDF első elnöke volt, ma rendszeresen ír a Magyar Hírlapba.

hvg.hu Itthon

Orbán Barrosóra és Redingre mutogatva védekezett Strasbourgban

Kapott kemény kérdéseket, de állta a sarat Orbán Viktor az Európai Néppárt kedd esti frakcióülésén, és a végén még meg is tapsolták. A magyar kormányfő a hvg.hu forrása szerint részben José Manuel Barrosóra fogta a sokat vitatott magyar jogszabályokat, részben pedig igyekezett aláásni Viviane Reding pozícióit. Utóbbi azért is fontos, mert a brüsszeli híresztelések szerint a luxemburgi biztos épp azért kritizálja Orbánt, mert jövőre az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni.

Kovács István Kormány

Daher Pierre-től féltik kórházukat a barcikai betegek

Négy osztály szűnt meg az elmúlt nyolc hónapban a kazincbarcikai kórházban, melynek irányítását szeptemberben vette át az edelényi egészségügyi intézmény vezetője, fideszes országgyűlési képviselő, Daher Pierre. Úgy tűnik, az osztályok átszervezésével évtizedes politikai vita végére kerülhet pont, amit viszont a helyiek és a kórházvédők sérelmeznek. Hétfőn ülősztrájkot szerveztek a kórház leépítése ellen.

1
5 6 7 8 9
58
Több ezer fővel csökkent Budapest lakossága

Több ezer fővel csökkent Budapest lakossága

Ajánlom magomat: Nemzeti Swingerklubot javasol mindenhová Kovács András Péter

Ajánlom magomat: Nemzeti Swingerklubot javasol mindenhová Kovács András Péter

Őrült driftbuszt építettek a gyáriak egy unalmas Hyundaiból - videó

Őrült driftbuszt építettek a gyáriak egy unalmas Hyundaiból - videó

Iben Sandahl: „A legjobb ellenszer a szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat”

Iben Sandahl: „A legjobb ellenszer a szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat”

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk

Mi történik most a Brexittel? Három perc alatt képbe hozzuk

Másodpercek alatt pénzzé tehetők a használt telefonok, ahol van ilyen automata

Másodpercek alatt pénzzé tehetők a használt telefonok, ahol van ilyen automata

"Urban vs Orban" - Egy biciklis oldalnak is bejött a Városházára érkező Karácsony

"Urban vs Orban" - Egy biciklis oldalnak is bejött a Városházára érkező Karácsony

Láncfűrészt lopott, gardróbba bújt a tolvaj

Láncfűrészt lopott, gardróbba bújt a tolvaj

Újabb helyen bukkannak majd fel reklámok a Facebookon

Újabb helyen bukkannak majd fel reklámok a Facebookon

A katalán elnök tárgyalni akar Madriddal

A katalán elnök tárgyalni akar Madriddal

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

A címlapról ajánljuk