szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Demokratikus Koalíció tüntetésén többszázan jelentek meg vasárnap délután azért, hogy a Fidesz zárja ki Bayer Zsoltot a pártból a múlt héten a Magyar Hírlapban megjelent cigányságot elítélő véleménycikke miatt. A hvg.hu tudósítása.

Vasárnap délután háromkor többszáz ember gyűlt össze azon a tüntetésen, amit a DK szervezett a Fidesz Lendvay utcai székháza elé Bayer Zsolt a pártból való kizárásáért. Több Szolidaritás-zászló is látható a helyszínen, mivel a mozgalom csatlakozott a demonstrációhoz. A hvg.hu tudósítója szerint jórészt idősebbek jelentek meg az eseményen, akik közül többen viseltek Én is cigány vagyok táblát a nyakukban, ahogy Gyurcsány Ferenc a DK elnöke is. A transzparensek őt éltették: "Gyurcsány Ferenc szabadságharcos, a köztársaság őre" vagy "Feri küzdünk veled, a magyar nép balra állt".

Gyurcsány Ferenc és neje
©

Gyurcsány Ferenc azt mondta a hvg.hu-nak, hogy ha valakit születése, származása miatt bántanak, akkor jogos a felháborodás, és jogos a demonstráció, ugyanakkor nincsenek illúziói, és nem gondolja, hogy a Fidesz ettől bármennyit is változni fog: "De akkor is meg kellett muttatni, hogy ez a hang is léteztik Magyarországon, nem csak a kormánypárté". Megkérdeztük, hogy mit szól ahhoz, hogy Mesterházy Attila illetve Bajnai Gordon, azaz a Együtt 2014 nem jelent meg a tüntetésen, mire azt felelte, hogy a szövetségesekről vagy jót, vagy semmit, de úgy gondolja, "ha új politikát hirdetünk, akkor azt nem lehet úgy, hogy közben ragaszkodunk a régi színházi díszletekhez", ám ezt az állítását bővebben nem kívánta kifejteni tudósítónk kérdésére. 

©

Hanthy Vilmos a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke azt mondta a hvg.hu-nak, hogy tűrhetetlen hogy a Fidesz egyik prominense ilyen hangnemben nyilatkozzon meg, ez mindenféle emberséggel szemben áll: "A Fidesz nem határolódott el tőle, pedig itt már az sem lenne elég, hanem határozott kiállásra van szükség a kirekesztés ellen minden demokratikus erő részéről".

Varjú László a Demokratikus Koalíció pártigazgatója azt mondta, hogy elfogadhatatlan hogy egy olyan országban kelljen élni, ahol egy párt ismert embere ilyen uszító szavakat használ, és az a párt semmilyen módon nem határolódik el tőle. "De most jó volt itt lenni, és jó volt látni, hogy ilyen sokan felemelték a szavukat a kirekesztés ellen". Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy az Együtt 2014, illetve az MSZP vezetése nem képviseltette magát a rendezvényen azt mondta, hogy ezt tőlük kellene megkérdezni.

©

Vadai Ágnes a DK tagja azt mondta, hogy egyszerűen őrület, hogy lassan minden hónapban antirasszista kirekesztésellenes tüntetésre kell járni. Ő egy olyan országban szeretne élni, ahova a fiatalok visszajönnek, nem elmennek, ahol a kisebbségeket megbecsülik, tiszteletben tartják őket, és nem kell félniük, hiszen Magyarországon mindenki kisebbség. "Ha ma eltűrik, hogy a cigányokat, vagy a zsidókat bántsák, holnap jöhetnek akár a szemüvegesek, vagy bárki más."

Horváth Aladár is nyilatkozott tudósítónknak, azt mondta, hogy akkor lenne igazán boldog, ha ez a tüntetés, a Parlament előtt lenne, hatalmas tömeg kíséretében, és ott lenne a Fidesz vezetése, és együtt skandálná a tömeg: ne féljetek cigányok, megjöttek a magyarok. "Ezzel szemben kevesen vannak, itt kell a Fidesz székház előtt tüntetni, nincs itt sem Bajnai Gordon, sem Mesterházy Attila, sem Kónya Péter, sem Juhász Péter. Egy gyenge ellenzék próbál kiállni a cigányok jogaiért, miközben arra lenne szükség, hogy egy demokratikus koalíció jöjjön létre Magyarországon, legalább a rasszizmus ellen."

A DK egyik aktivistája a MAZSIHISZ és a Hitgyülekezet közleményét olvasta fel, miszerint a zsidó származásúak listázása a Parlamentben, és a Bayer-cikk az Isteni szeretet törvényével ellenkezik.

Az MSZP részéről Szanyi Tibor, Török Zsolt, Teleki László, Lendavi Ildikó és Gulyás Balázs jelent meg a tüntetésen. Szanyi Tibor azt mondta a hvg.hu-nak. hogy azért van itt, mert minden polgári értékeket képviselő rendezvényre szívesen ellátogat.

©

Iványi Gábor metodista lelkész a beszédében azt mondta, hogy Bayer Zsolt írása istenkáromlás volt.

Ungár Klára a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) vezetője felszólalásában arról beszélt, hogy Bayer Zsolt a Fidesz megmondóembere lett. "Vona Gábor is egy polgári körben kezdte pályafutását, aki 2010-ben a Fideszre szavazott, az a Jobbikot kapta. Így mindenkinek tisztában kell lennie azzal a következő választásokon, hogy aki a Fideszre szavaz, a Jobbikot fogja hatalmon tartani". A SZEMA elnöke a beszéd után azt mondta a hvg.hu-nak, hogy azért tartotta fontosnak, hogy felszólaljon, mert a SZEMA már 2009-2010-ben is figyelmeztett, hogy a közbeszédet teljes mértékben a Jobbik szélsőséges, kiresztő narratívája kezdi uralni. Ahogy korában Iványi Gábor is figyelmeztetett, ennek a cigánygyilkosságok kapcsán is mindenkinek nyilvánvalóvá kellett volna válnia. Bayer Zsolt írásvával a Fidesz átlépett egy határt. Immár nem csak eltűri az ilyen beszédet. "Nyíltan uszító hangnemben ír a Fidesz 5-ös számú párttagkönyvének tulajdonosa. A Fidesz vezetése pedig cinkos hallgatásba burkolózik" - mondta Ungár.

Több Szolidaritás-zászló is látható volt a helyszínen, mivel a mozgalom csatlakozott a demonstrációhoz. A székházra egy molinót akasztottak, amelyen az állt: "Ne álljatok a a gyilkosok pártjára, ne hallgassatok Ron Werberre", aki az MSZP kampánytanácsadója.

A demonstráció végén Galkó Balázs Weöres Sándor 9. szimfónia című versét szavalte el. A tüntetés békésen zajlott, provokáció nem történt.

Bayer állatozása

A Magyar Hírlap publicistája szombaton tett közzé sokakból nagy felháborodást kiváltó véleménycikket, amelyben állatokhoz hasonlította a cigányokat, és azt írta, a "cigányság jelentős része" "gyilkol", ha nem tetszik neki valami. Véleményét a szigethalmi késelés apropóján fogalmazta meg. A hétvégi cikkben azt a kívánságot fogalmazta meg, hogy a cigányságnak ez a része "ne legyen". "Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!" - fogalmazott.

Bayer Zsolt szóban forgó, több elítélő megnyilatkozást kiváltó szombati írásában a szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott: akiket megkéseltek "a gyáva, undorító, kártékony állatok". Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását szombaton Bayer.

Pár nappal későbbi publiciszztikájában Bayer Zsolt jelentősen árnyalta korábbi véleményét és hangsúlyozta, tudna olyan cikket is írni a cigánykérdésről, amely nem okoz botrányt, de ő szerette volna felkavarni az állóvizet, hogy végre történjen valami. "Akkor miért írok olyat, amiből garantáltan balhé lesz? Hogy történjen valami, azért. Hogy ne lehessen tovább hajókázni a politikai korrektség és a semmittevés langyos és büdös tavacskáján" - írta.

"A baj az, hogy ti mindig szándékosan félreértitek a dolgokat, és mindenáron belemagyaráztok mindenbe mindent" - írta a cikkét kritizálóknak, akiket utóbb "hóhéroknak" nevez. "A nyilvánosság tereiben likvidálni kell engem, mert – és ez az igazi bűnöm! – egy viszonylag széles közönség számára fontos, amit írok és mondok. Ráadásul húsz évvel ezelőtt úgy hihették sokan a mostani hóhérok közül, hogy az ő kutyájuk kölyke vagyok, és az is maradok" - olvasható Bayer Zsolt újabb publicisztikájában.

Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonosa és Stefka István főszerkesztő a lap internetes oldalán kedden nyilatkozatot tett, ebben azt írták, hogy bár a publicista szavait félremagyarázták, elnézést kérnek azoktól, akik számára félreértésre adott okot a szerző néhány gondolata.

A lap internetes oldalán szerdán frissítették a nyilatkozatot; ebben már nem szerepel elnézéskérés. Azt írták, a Magyar Hírlap "visszautasítja a posztkommunisták legújabb boszorkányüldözését", továbbá arra hívták fel a lap olvasóit és támogatóit, "álljanak ki" főmunkatársukért, a lapért és a munkáját végző nemzeti kormányért.

A DK szervezkedni kezdett

A DK kedden jelentette be, hogy demonstrációt szervez a Fidesz Lendvay utcai székháza elé vasárnap délutánra, és arra kéri a demokratikus ellenzéki pártokat, civil szervezeteket és egyházakat, hogy közösen tüntessenek Bayer Zsolt kizárásáért a Fideszből. 

Teleki László, az MSZP elnökségi tagja szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: nem lehet különválasztani az újságírót a fideszes párttagtól, hiszen Bayer Zsolt eddigi megnyilatkozásainál sem tette ezt a Fidesz vezetése. "Akkor sem, amikor nap mint nap leírja véleményét, és akkor sem, amikor Békemeneteket szervez" - olvasható a kommünikében. 

A szocialista politikus szerint nincs magyarázat arra, hogy a Fidesz miért nem vállalta fel Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes véleményét, miszerint "olyan embernek nincs helye egy közösségben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja."

Teleki László a közleményben úgy fogalmaz: a felelősséget és párttársuk kijelentéseinek következményét a kormányzó pártnak erkölcsi kötelessége vállalnia. Szerinte a Fidesz újra azt bizonyítja, hogy amit kisebbségi ügyekben mond, annak az ellenkezőjét teszi. 

"Bayer átlépett egy vörös vonalat":  a cikk hatása külföldön

Egyre több a Bayer-cikkel kapcsolatos magyarországi bírálat, de Orbán miniszterelnök egyelőre hallgat - írja a Spiegel Online szombati cikkének ("Magyarország rasszizmus-problémája - Orbán barátja azt mondja, romák ne legyenek") szerzője.

Keno Verseck Bayerről azt írja, hogy "nem takarékoskodik a csúf szavakkal az etnikai kisebbség elleni gyűlölettel teli tirádáiban", és nem "egy betegesen romagyűlölő akárki", hanem a Fidesz alapító tagja és Orbán Viktor közeli barátja. Romaellenes és antiszemita írásai ellen eddig soha senki nem tiltakozott a Fidesz vezetéséből, legutóbbi cikke miatt azonban Navracsics Tibor a kizárását sürgette a pártból, Deutsch Tamás pedig szégyenletesnek nevezte cikkét.

A Spiegel Online International szerzője hozzátette: vezető fideszes politikusok néhány héten belül már másodszor határolódnak el nyíltan a rasszista gyűlölködéstől, de Bayer "cselekedete valószínűleg büntetlen marad", mert Navracsicsnak és a jobboldali szélsőségeket gyalázatosnak tartó párton belüli csoportoknak nincs meghatározó befolyásuk a Fideszben. 

A szerző idézi Ungváry Krisztián történészt is, aki a Fideszről azt mondja, hogy kettős nyelvet beszél. Egyrészt folymatosan elhatárolódik a szélsőséges kijelentésektől, mert érzi, külföldön ez komoly károkat okoz, ugyanakkor politikusai méltatnak jobboldali körökben népszerű, két háború közötti antiszemita írókat (Wass Albert, Nyírő Jószef), vagy szélsőjobbos pozíciót foglalnak el egyes radikális, de kormánybarát médiumokban  

A Libération külpolitikai rovatában ismertette Bayer Zsolt írását, amelyet "a Magyarországon kirobbant újabb botránynak" nevezett. A francia baloldali lap kiemelte, hogy az "Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló" publicista olyan "cigány állatokról" írt, akik nem méltók az emberi életre, hiszen "ott és akkor ürítenek, ahol és amikor rájuk jön", a romák jelentős része "gyilkos", akiket meg kell semmisíteni.

Megemlítette, hogy Bayer kijelentései nemcsak az ellenzéki körökben, hanem a kormányoldalon is tiltakozást váltottak ki, valamint hogy az ellenzék, amely gyűlöletre való uszításnak tartja a szöveget, vasárnapra tüntetést tervez.

A Der Standard című vezető liberális osztrák napilap Orbánon a sor címmel jelentetett meg jegyzetet. "Egyesek, akik úgy gondolják, hogy ismerik őt, hidegvérű cinikusnak tartják Orbán Viktort, aki leginkább a többségi hangulathoz igazodik" - írta a szerző, Josef Kirchengast.

"Ez politikailag legitim, még ha nem is különösen rokonszenves dolog" - vélekedett. Aggasztóvá válik azonban - írta - , ha ehhez a taktikai meggondoláshoz szándékos kétértelműség is járul az emberi jogok és emberi méltóság kérdéseiben. Orbán Viktor kétségkívül se nem rasszista, se nem antiszemita, de "tart" olyan embereket, akik ezt a szegmenst szolgálják ki - írta. Közéjük tartozik a szerző szerint Bayer Zsolt is.

A Der Standard cikkíróját a Bayer-cikk nyelvezete az egykori nemzetiszocialista lapra, a Der Stürmerre emlékezteti. Bayer átlépett egy vörös vonalat, "hallgatni vagy elbagatellizálni nem lehet többé", Orbán Viktornak magának kell állást foglalnia, félreérthetetlenül - állt a Der Standard cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a vese benn akar maradni, és benn is fog

Ez a vese benn akar maradni, és benn is fog

Hiába a nyitás, több mint százezer kisdiák maradhatott otthon

Hiába a nyitás, több mint százezer kisdiák maradhatott otthon

Müller Cecília: Kicsit csökkent a nyomás az egészségügyön

Müller Cecília: Kicsit csökkent a nyomás az egészségügyön