A Fidesz pontosan akkora, a hibahatárt súroló előnnyel vezet januárban, mint egy hónappal korábban - derül a HVG számára készített Medián-felmérésből. A hivatalos kampánykezdet távolságtartó hangulatban találta a választókat: a pártok erőfeszítései ellenére továbbra is kevesen lennének hajlandóak az urnákhoz járulni.

HVG
Bár már csak bő két hónap van hátra az országgyűlési választásokig, változatlanul nagyon mérsékelt a lakosság érdeklődése: akárcsak az előző hónapokban, januárban is mindössze a szavazókorúak fele nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy „most vasárnapi" választáson. Ez mintegy 10 százalékponttal kevesebb a négy évvel ezelőtti felmérésekben kapott adatnál - igaz, 2002 áprilisában aztán rekordnagyságú, 70 százalékost meghaladó részvétel mellett került sor az első fordulóra. A mostani közhangulat alapján aligha valószínűsíthető az akkorihoz hasonló „általános mozgósítás", hiszen még a szerény, 56 százalékos részvétellel lezajlott 1998-as voksolás előtt ugyanennyi idővel is 60 százalék körüli volt a közvélemény-kutatóknak „megígért" jelenlét.

HVG
Pedig az állampolgárok többsége érzékeli a választás tétjét. Amikor a Medián kérdezőbiztosai két válaszlehetőséget kínáltak, csak a megkérdezettek 38 százaléka mondta, hogy „akárki nyeri is meg a következő választásokat, nem sok változás lesz", miközben 60 százalékuk azzal értett egyet, hogy „a választási eredmények sokat számítanak, és nem mindegy, hogy ki nyer" (igaz, négy évvel ezelőtt még 33:64 volt ugyanez az arány). Ebben a tekintetben kormánypártiak és ellenzékiek között nincs nagy különbség, viszont a „mindegy, ki nyer" állásponton lévők több mint a fele (54 százaléka) olyan, akinek egyáltalán nincs pártkötődése, és négy tizede olyan, aki saját bevallása szerint biztosan nem megy el szavazni.

A két nagy párt híveinek „mozgósítottsága" viszont most már tartósan kiegyenlítettnek látszik: a Fidesz és az MSZP szimpatizánsainak egyaránt mintegy kétharmada „biztos" szavazó. A Medián ebben a hónapban a szokásos mintanagyságnál kétszer több, összesen 2400 személyt kérdezett meg, így statisztikai értelemben megbízhatóbb számokat lehet közölni a két kisebb parlamenti párt esélyeiről is. Ezek potenciális szavazóiknak nemcsak a számát, de elkötelezettségét tekintve is elmaradnak a nagyoktól, olyannyira, hogy az SZDSZ támogatóinak csak 48 százaléka, az MDF-éinek pedig 47 százaléka mondja magát biztos szavazónak. A szabaddemokrata-szimpatizánsok között különösen sok a tétovázó. Ha azokkal is kalkulálunk, akik azt mondják, „nem biztos, de valószínű", hogy elmennek szavazni, akkor az SZDSZ a januári felmérés szerint is elérné az 5 százalékos küszöböt, az MDF pedig 4 százalékot hozna.
Sólyom sokkal népszerűbb (Oldaltörés)


HVG
A versenyfutás azonban egyre inkább a két nagy rivális párt küzdelmére koncentrálódik, amit az is elősegít, hogy minden korábbinál erőteljesebben két személyiség harcaként fogható fel. A két valószínű miniszterelnök-jelölt a közvélemény szemében azonos súlycsoportban van: arra a kérdésre, hogy „mindent egybevetve melyikük alkalmasabb miniszterelnöknek", hónapról hónapra legfeljebb 1 százalékponttal kap több voksot hol az egyik, hol a másik. Most januárban Gyurcsány Ferencet éppenséggel a lakosság 42 százaléka, Orbán Viktort pedig 41 százaléka választotta, miközben 17 százalék nem tudott dönteni közöttük. A hivatalban lévő kormányfőnek legfeljebb annyi az előnye, hogy a kedvenc pártot megnevezni nem tudó vagy nem akaró, a szavazókorú lakosság bő negyedét kitevő közönség szemében 5 százalékpontnyi előnyt könyvelhet el.

A megszilárdulni látszó szavazótáborok mellett pedig épp ennek, a jelenleg pártpreferenciával még nem rendelkező tábornak a majdani döntésén múlhat a választás eredménye - ám természetesen csak azokén, akik valóban az urnákhoz járulnak. Ez utóbbiak arányát a legnehezebb prognosztizálni, de valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha maximum 60 százalékra számítunk. És mivel a „biztos" és a „valószínű" szavazóknak egyaránt körülbelül a tizede nem kötelezte el magát egyik párt mellett sem, a meghódítandó tömeg nagysága 400-500 ezer választópolgárra tehető. A bökkenő az, hogy a felmérések közvetett információi szerint ez a népességcsoport is nagyon megosztott. Miközben például egy hajszállal többen rokonszenveznek a jelenlegi miniszterelnökkel, mint az előzővel, jóval nagyobb arányban valószínűsítik a Fidesz választási győzelmét, mint az átlag, tehát ha a döntő pillanatban a feltételezett győzteshez zárkóznak fel, az - a mostani állapot szerint - az ellenzéknek kedvezhet. Viszont mivel alighanem ők lesznek a - valószínűleg nem túl kíméletes - választási hadjárat legfontosabb célcsoportja, nem mindegy, mennyire fogékonyak a negatív kampányüzenetekre. Nos, a többségük a jelek szerint kevéssé. Az átlagnál nagyobb arányban utasítják el például a Gyurcsány Ferenc vagyonszerzését erkölcsileg kifogásoló álláspontot, és ugyancsak az átlagnál nagyobb arányban kételkednek annak a Magyar Vizsla című kiadványnak a jóhiszeműségében, amely épp a felmérés második hullámát megelőző napokban keltett nagy visszhangot.

A politikusok januári népszerűségi rangsora is stabil erőviszonyokat tükröz. Megszilárdította vezető pozícióját Sólyom László köztársasági elnök, és külön figyelmet érdemel, hogy a rangsorban mindhárom utána következő helyet női politikus foglalja el: az előkelő helyezését régóta őrző Dávid Ibolya és Szili Katalin mellé most felzárkózott Göncz Kinga. De nemcsak az MDF elnökének helyzete példázza, hogy az első ember kedveltsége nem elegendő a párt sikeréhez, hanem Kuncze Gábor SZDSZ-elnöké is, akinek - miközben pártja gyengélkedik - szinte töretlen a népszerűsége.

HANN ENDRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint

Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint

Már 2015-ben bemutatták az iPhone 11 Pro "nagy” újítását

Már 2015-ben bemutatták az iPhone 11 Pro "nagy” újítását

Tarlóstól Puzsérig minden főpolgármester-jelölt büntetést kapott

Tarlóstól Puzsérig minden főpolgármester-jelölt büntetést kapott

Gyanútlanul böngészte a Google Térképet, egy 22 éves rejtélyt oldott meg

Gyanútlanul böngészte a Google Térképet, egy 22 éves rejtélyt oldott meg

Szakértő: érdemes közjegyzői okiratba foglalni az ingatlan adásvételi szerződését

Szakértő: érdemes közjegyzői okiratba foglalni az ingatlan adásvételi szerződését

Nagyjából húsz luxusút árában van ez az osztályon felüli lakókocsi

Nagyjából húsz luxusút árában van ez az osztályon felüli lakókocsi