A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem lett az első a HVG által az idén először készített felsőoktatási összesített ranglistán. A múlt héten megjelent Diploma 2006 című kiadványban közölt, objektív mutatók alapján összeállított rangsor több egyetem esetében eltér a közvélemény értékítéletétől.

HVG-KÜLÖNSZÁM
A HVG Diploma 2006 - Felvételitől a pályakezdésig című felsőoktatási különszáma már kapható az újságárusoknál.
Részletek »
Nem kevés meglepetéssel szolgál a felsőoktatási intézményeket nyolc fontos statisztikai mutatójuk alapján értékelő, a HVG által készített rangsor. A felhasznált adatok mind hivatalos forrásból: az Oktatási Minisztérium (OM) éves statisztikai adatfelvételéből, a tárca felvételi adatbázisából és a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) származnak. Négy mutató az oktatók felkészültségét, leterheltségét jellemzi (tudományos fokozatok, publikációk, nyelvvizsgák és az egy oktatóra jutó hallgatók száma), négy pedig a hallgatók "minőségét", tanulási lehetőségeit (az első helyen jelentkezett felvettek, a PhD-hallgatók és az egy számítógépre jutó nappalis hallgatók, valamint a nyelvvizsgázottak száma). Mindebből következtetni lehet az adott intézményben folyó oktatás minőségére is.

A nyolc rangsorban két első és két második helyet szerzett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem: messze náluk van a legtöbb oktatónak két vagy több nyelvvizsgája, s a doktoranduszok aránya is ott a legmagasabb. Az egyetem számítógépekkel is jól ellátott, s a diákság aránylag kis létszámának köszönhetően a hallgató/oktató arány is a legjobbak közé sorolta. Két rangsorban azonban gyengébben teljesített az intézmény: közel az utolsó helyre került az oktatók tudományos fokozata szerinti sorrendben, amivel valószínűleg összefügg, hogy publikációik száma szerint is a hátsók között kapott helyet. A Zrínyi után következő intézmények (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Semmelweis Egyetem, Szegedi Tudományegyetem) nagyjából az elvárt helyüket hozták, míg a Budapesti Corvinus Egyetem 9. és az ELTE 10. helye nem tükrözi a közvélemény "elvárásait". Ezek az intézmények az oktatók tudományos rangja, illetve a hallgatók nyelvvizsgája szerinti rangsorban elöl, míg a számítógépesítettség és az egy oktatóra jutó hallgatók száma alapján viszonylag hátul szerepelnek.

A főiskolák közül a kalocsai Tomori Pál Főiskola lett a legjobb, ám bízvást el lehet mondani, hogy csak a kis hallgatói létszáma következtében elért arányok segítették e jó pozícióhoz: a statisztikai adatkérés idején még éppen csak elinduló, új intézményben mindössze 24 nappalis hallgató volt. A rangsorból kihagyni mégsem lett volna ildomos, hiszen nem a Tomori az egyetlen, amelynek még nem volt végzős évfolyama. A következő évek ranglistái majd fokozatosan a helyükre teszik ezeket az intézményeket. Speciális helyzetük miatt ugyancsak kérdéses a művészeti intézmények helyezésének értéke, hiszen nem szokványos képzésük révén egyes mutatókban - például kevés hallgató, sok oktató - kifejezetten jó arányokat értek el. A publikáció sajátos értelmezése révén pedig - mely szerint például minden kiállított tárgy publikációnak számít - a Magyar Iparművészeti Egyetem e rangsorban az első helyet szerezte meg. A nyolc - egymástól jelentős mértékben eltérő - rangsor azonban kiegyenlítette ezeket az előnyöket.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédel-
mi Egyetem tanműhelyében.

Nyelvvizsgabőség.
© Müller Judit
Az idei felvételi-különszámban csak intézményi és kari rangsor készült, a szakok sorrendje nem. Ennek egyszerű oka van: a hallgatói és az oktatói statisztikai adatok csak karokról és intézményekről állnak rendelkezésre. Kivéve a felvételistatisztikákat, amelyek közül azonban csak két mutató (az első helyen jelentkezettek, illetve a nyelvvizsgával felvettek aránya) került be a rangsorképző nyolc közé. Kínálkozott még a pontszámok figyelembevétele is a rangsorok összeállításánál, ezt szintén azért kellett elvetni, mert csak szakokra lehet megállapítani, s kari pontszámátlag számítása torzításokat okozhatott volna.

A 2005-ös felvételipontszámok azonban szerepelnek a kiadványban, mégpedig olyan formában, ahogyan eddig sehol: az új szakokra átszámítva. 2006-ban ugyanis az eddigi több mint ezer szakból 108 maradt, összesen ennyire lehet majd felvételizni, s a HVG-különszám táblázata minden régi szakot megfeleltetett az újnak. Az ennek alapján számított pontszámok tehát azt mutatják, milyen eredményt kellett volna elérnie az idén felvételizőnek a továbbtanuláshoz, ha már tavaly is ezek az új szakok indultak volna.

Ugyancsak a jelentkezés előtti jobb tájékozódást szolgálja, hogy részletes ismertető mutat be valamennyi új szakot. A képzésterületenként összegyűjtött adatok egy része közvetlenül a felvételihez kapcsolódik, például hogy milyen intézmények oktatják az adott szakot, mekkora a keretszám ezeken, miből kell érettségizni, illetve vannak-e az érettségin kívül más felvételi kívánalmak. Emellett valamennyi szak esetében szerepel az is, mi a tanulmányok tartalma, hány kreditpontot kell szerezni a tanulmányok folyamán, és miért kapható kredit, mi az a tudásanyag, amire a képzés során a diákok szert tesznek, milyen tervezett mesterszakok indulnak, s a végzettséggel várhatóan milyen munkakörben lehet majd elhelyezkedni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

Modern nosztalgia: egy új BMW, ami a 70-es évekbe repít vissza

Modern nosztalgia: egy új BMW, ami a 70-es évekbe repít vissza

Ilyen lehetne az új kecskeméti Mercedes CLA sportos kombi kivitele

Ilyen lehetne az új kecskeméti Mercedes CLA sportos kombi kivitele

Kosárlabda-Eb-t rendezne Magyarország

Kosárlabda-Eb-t rendezne Magyarország

Iszonyú hidegben küzd majd a Pats és a Chiefs a Super Bowlért

Iszonyú hidegben küzd majd a Pats és a Chiefs a Super Bowlért

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától