Ismét jön Liam Fox, aki felfüggesztette volna NATO-tagságunkat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Várhatóan március második felében látogat Magyarországra Liam Fox brit ellenzéki képviselő, aki januárban felvetette Magyarország NATO-tagságának felfüggesztését - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A képviselőt Szekeres Imre honvédelmi miniszter hívta meg, miután Liam Fox januárban a Financial Times idézete szerint kijelentette: Lengyelországban és Magyarországon járt, és ott felpanaszolta, hogy ezek az országok "beléptek a NATO-ba, zsebre vágták a biztonsági garanciákat, majd csökkentették védelmi kiadásaikat".

A vezető tory képviselő azt mondta: a párt által szorgalmazott megállapodás alapján "felfüggeszthető lesz azon NATO-országok tagsága, amelyek (védelmi) kiadásai elmaradnak a közösen elfogadott szinttől".

Szekeres Imre januárban bejelentette: azért hívta meg a képviselőt, hogy Magyarországon személyesen folytathassák le ezt a vitát, s hogy közben az angol képviselő helyszíni tájékoztatást kapjon az ország NATO-szerepvállalásáról.

A miniszter arról is tájékoztatott: a budapesti brit nagykövet közleménye hangsúlyozza, hogy a hivatalban lévő brit kormány egyetlen NATO-tagállam tagságát sem kívánja felfüggeszteni, és nagyra értékeli Magyarország szerepvállalását a szövetségben