A kormány elfogadta az Európa-politikai stratégiát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A kormány szerdai ülésén elfogadta az Európa-politikai stratégiát, amelynek részleteit Göncz Kinga külügyminiszter ismertette a budapesti kormányszóvivői tájékoztatón. A Fidesz szerint Magyarországnak nincs Európa-politikája, a magyar külpolitika nem foglal állást egyetlen fontos európai kérdésben sem.

Budai Bernadett kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a Magyarország uniós politikáját 2014-ig meghatározó dokumentum elfogadását széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg. Göncz Kinga legfontosabb célokként beszélt az együttműködésről és az egységről, a modernizációról és a versenyképességről, a konszolidációról és a nyitottságról, illetve a biztonságról.

A diplomácia irányítója kiemelte: a stratégia olyan EU-t vetít előre, amely közös értékek alapján, a közös célokkal összhangban együtt lép előre. Magyarország a szorosabb európai integráció híve, mert erős, sikeres és versenyképes Európai Unióra van szükség ahhoz, hogy ez az ország sikeres és versenyképes lehessen - jelentette ki. Konkrétumként említette, hogy egységes energiapolitikára van szükség, amely az energiabiztonságra, az energiaszolidaritásra épül.

Az unió legyen nyitott azon európai országok felé, amelyek azonos értékeket vallanak és vállalják a felkészülést a
csatlakozásra - állapította meg Göncz Kinga, aki szerint a régió stabilitásáért is többet lehet tenni a szövetségen belülről. Mint mondta, Magyarország támogatja a balkáni bővítést.

A biztonsággal kapcsolatban a stratégiában szerepel, hogy Magyarország csatlakozik a schengeni övezethez. Göncz Kinga kiemelte: ez 2008. január 1-ével történik meg. A külügyi vezető véleménye szerint ez a lépés az országra irányítja a figyelmet, hiszen a schengeni határok Magyarország külső határaira tolódnak. Magyarország felkészült a belépésre - hangsúlyozta.

Az Európa-politikai stratégia tartalmazza, hogy Magyarország számára a részvétel az európai integrációban a magyar nemzet európai keretek közötti újraegyesítését is jelenti. Göncz Kinga hozzátette: a határon túli magyarok 90 százaléka már uniós polgár. 

A Malina Hedvig ügyét firtató kérdésre válaszolva azt mondta: zavaró lenne, hogy ha a politika beavatkozna, mert "ebben a történetben minél intenzívebben jelen van a politika, annál kevésbé van remény arra, hogy az igazságszolgáltatás befolyásmentesen működni tudjon". A külügyminiszter fontosnak nevezte, hogy Malina Hedvig esete nem "magyar ügy" lett Szlovákiában, hanem például szlovák értelmiségiek is megszólaltak a politikamentesség érdekében. 

Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő a külügyminiszter által elmondottakra reagálva rámutatott: "Magyarországnak nincs
Európa-politikája, hazánk jelenleg nem foglal állást egyetlen fontos európai kérdésben sem. A magyar külpolitika ma nincs rajta az európai térképen, ugyanis nincsenek álláspontjaink, amiket képviselnénk, és amelyek mentén kialakíthatnánk az Európai Unión belüli szövetségi politikánkat".

Az ellenzéki politikus közleménye szerint nem világos Magyarország álláspontja az amerikai rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatban, de az orosz-észt konfliktust és a határon túli magyarokat érintő problémákat illetően sincs magyar álláspont. Szijjártó Péter szerint a kormány nem érez felelősséget a határon túli magyarok sorsáért, ami - a szóvivő közleménye szerint - a Malina Hedvig-ügy kezelésében is tetten érhető. A politikus kommünikéjében kitér arra, hogy a kormány a közös európai érdekekkel ellentétes módon "az energiapolitika szempontjából hozzá akarja kötni Magyarország szekerét Oroszország szekeréhez", ami téves koncepció.