Jobboldali tiltakozás a reáltárgyak összevonása ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A természettudományos tárgyak összevonásáról szóló döntés azonnali visszavonását követeli a Professzorok Batthyány Köre az oktatási tárcától.

A szervezet szerint módszertanilag indokolatlan és ellentmond a jelenlegi tanárképzési szerkezetnek a fizika, a kémia és a biológia összevonása egyetlen tárgyba. Úgy látják, megjósolható, hogy az intézkedés a természettudományos tárgyak óraszámának további csökkentéséhez vezet. „Nem szabad lemondani a kísérletek bemutatásáról, márpedig ezek eszköztára nagyon különbözik a három területen. Egységes megközelítés csak igénytelen formában lehetséges, ami eleve a színvonal csökkenéséhez vezet” – írták a közleményükben.

Feltették a kérdést: tisztában van-e az oktatási kormányzat e lépésének következményeivel? Ha nem, akkor álláspontjuk szerint dilettáns, ha igen, akkor szándékosan rombolja a magyar versenyképességet a mai, technológia uralta gazdasági viszonyok között.

A Professzorok Batthyány Köre kitért arra is: szerintük a fizika és a kémia tárgy óraszámának korábbi csökkentése vezetett oda, hogy jelentősen lanyhult az érdeklődés a mérnöki és természettudományos pályák iránt, miközben folyamatosan növekszik az igény az e szakmákban képzett diplomásokra. Így számos üres állás várja a szakembereket, a jelenlegi kormányzat viszont a versenyképesség állandó sulykolása mellett inkább akadályozza, mint segíti magas színvonalú képzésüket – húzta alá a Fidesz holdudvarához tartozó szervezet.