Budapesti rendbontókat vágott be tévedésből a CNN

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nyilvánvalóan budapesti zavargásokról készült felvételekkel indult és zárult a CNN amerikai hírtelevízió internetes honlapján szerdán egy ideig látható egyik videofelvétel, amely a Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök hágai kiadatása ellen Belgrádban tüntetők és a szerb rendőrség előző esti összetűzéseit volt hivatott bemutatni. Az AP Televison News elismerte a hibát.

A CNN forrásként az AP hírügynökséget jelölte meg. A képanyagot készítő AP Televison News londoni irodája elismerte a hibát, amelyet az egyik szerkesztő elmondása szerint korábban maguk is észrevettek, és bocsánatot kértek érte az előfizetőktől. A CNN honlapján bemutatott videofelvétel elején tűz lobog egy utca közepén, a kép bal oldalán a tüntetők több magyar zászlót is lobogtatnak. Valamivel később jól kivehető volt egy személygépkocsi magyar rendszáma. Ezt követően már a belgrádi összecsapásokról készült képek peregtek, ám a felvétel végén Földalatti felirat volt látható. A kezdő és záró képsorok feltehetően a 2006-os budapesti utcai zavargásokról készültek.

Az AP Television News londoni irodája az MTI-nek azzal magyarázta a történteket, hogy belgrádi szerkesztőjük a nagy sietségben keverte a budapesti felvételeket a belgrádi összecsapások képei mellé. Az éjszaka folyamán azonban maguk is észrevették a tévedést, amelyre a felvétel kiadása után nem sokkal figyelmeztették előfizetőiket, s kérték őket a hibásan összeállított képsorok mellőzésére. A londoni iroda szerint erről a CNN-t is értesítették. Az MTI szerda délután elektronikus levélben a CNN-t is megkereste, amelyre egyelőre nem érkezett válasz, mindenesetre a délután folyamán az összeállítás eltűnt az amerikai hírtelevízió honlapjáról. 

Nem ez az első eset, hogy az AP Television News valamely képes beszámoló visszavonására kényszerült. Július elején felvételt tett közzé egy állítólagos nebraskai tornádóról, ám később kénytelen volt annak mellőzésére kérni előfizetőit, mert megkérdőjeleződött a képsorok hitelessége.