Bőrig ázhatunk a kánikulában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Vasárnap keleten, északkeleten többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, és ott szórványosan, másutt csak néhol számíthatunk záporra, zivatarra - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hétfőn kezdetben napos időre van kilátás, majd délutántól északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakul. A szél éjszakától átmenetileg délnyugatira, majd hétfő délutántól fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, és időnként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű.

Az időjárási helyzet Európában

Délnyugat-Európától a Kárpát-medencén át egészen a Kelet-európai-síkság déli részéig anticiklon húzódik, amelynek területén általában napos, meleg az idő, csupán helyenként alakul ki a délutáni és az esti órákban zápor, zivatar. Ebben a térségben a hőmérséklet csúcsértéke többnyire eléri a 27, 35 fokot, sőt az Ibériai-félszigeten néhol még a 40 fokot is megközelíti. Ezzel szemben kontinensünk északi felén ciklonok hatására változékony, gyakran csapadékos és jelentősen hűvösebb az idő. A Brit-szigetek, illetve a Skandináv-félsziget déli része fölött egy többközéppontú ciklonrendszer örvénylik, amely többfelé okoz esőt, záporesőt, néhol zivatart a térségben. Ugyancsak ciklon található középpontjával Északkelet-Európa fölött, amelynek hátoldalán észak felől hideg levegő árasztja el Európa északi részét. Arrafelé a délutáni órákban is csupán 10, 18 fokot mérnek. Hétfő estig a Kárpát-medence fölé eleinte délnyugat felől még meleg, száraz levegő áramlik, majd délután északnyugat felől egy markáns hidegfront érkezik záporokkal, zivatarokkal.