szerző:
hvg.hu

Divat lett a jobboldali radikalizmus, miközben a médiában is nőtt a „passzív előítéletesség”, csakúgy, mint a szélsőségesek társadalomra gyakorolt hatása – állítják a Political Capital által készített Látlelet 2008. című tanulmány szerzői. Szerintük az újjászerveződött szélsőjobb legfőbb fegyvere a tudatos és hatékony médiahasználat.

„Nem gondoljuk azt, hogyha hazánkban a gazdasági helyzet hosszabb távon javul és nő az életszínvonalban is jelentős változás következik be, az automatikusan felszámolja az előítéletességet” – magyarázta a Látlelet 2008. című tanulmány „bemutatóján” Krekó Péter, a Political Capital (PC) vezető elemzője, Szlovákiát hozva fel példának, ahol az életszínvonal növekedés ellenére sem csökkent például a magyarellenesség vagy a romákkal szembeni előítélet. A tanulmány – amely a Magyar Antirasszista Alapítvány megbízásából készített a PC az elmúlt két év társadalmi folyamatait elemezve – fő megállapítása szerint nőtt az előítéletesség, elsősorban a szélsőjobb társadalmi bázisa Magyarországon. "Ez elsősorban amiatt következett be, mert elterjedt az a fajta retorika, szóhasználat, amelyet a szélsőségesek alkalmaznak" - mondta a kutató, külön kiemelve ezek közül a "cigánybűnözés" és a "magyarellenesség" kifejezések elterjedését, amit akaratlanul a média is erősített. Krekó rámutatott, hogy friss kutatások szerint a szélsőjobboldali gondolkodás „megszelídült”, azaz az előítéletesség mára már a társadalmi „közép” világnézetében is markánsan jelen van.

© Fazekas István
Mindennek részben az az oka a kutató szerint, hogy 2006-ban, az utcai radikalizmus megjelenésével a szélsőségesek és nyilvánosság előtti gát átszakadt és széles körben ismertté váltak a szélsőséges nézetek, másrészt az olaszliszkai események után olyan elemi erővel törtek be a radikális nézetek a médiába – beleértve a nagy nézettségű politikai műsorokat is -, amelyet korábban nem tapasztalhattunk. „A társadalmi ingerküszöb is megemelkedett a szélsőjobboldali kijelentésekkel szemben és mindezzel szemben nem volt egy olyan hatékony jogalkalmazás, ami mindezt háttérbe tudta volna szorítani” – magyarázta Krekó. Felidézte, hogy a TÁRKI egyik felmérése szerint az emberek kétharmada a szélsőségesen rasszista vélekedésekkel egyetért. Emlékeztetett arra is, hogy egy 2005-ös felmérés szerint a romák aránya a társadalomban kb. 6 százalékra tehető, viszont ugyanebben az évben a válaszadók úgy becsülték, hogy a társadalom egynegyedét teszik ki a romák, húsz év múlva pedig ez az arány szerintük 35 százalék lesz. „Egy ilyen veszélyesnek tartott kisebbség számának felnagyítása jól mutatja, hogy egy nagyon intenzív, élő konfliktusról van szó, amit a hazai politikai elit nem tart problematikának. Ezáltal egy politikai vákuumot teremtett, amit a szélsőséges szervezetek kihasználnak” – magyarázta Krekó Péter.

Miközben Magyarországon nincs jelentős mértékű bevándorlás, a magyar lakosság rendkívül előítéletes a migránsokkal szemben – mutatott rá az elemző. Az ezzel kapcsolatos félelmeket a politikai szereplők is elősegítették: 2002-ben az ellenzékben politizáló MSZP 23 millió román munkavállaló érkezését vizionálta, 2004-ben pedig – ugyancsak a szocialisták – a kettős népszavazás kapcsán szintén a külföldi munkavállalókkal szemben kampányoltak. A kutató szerint hazánkra is hathat a jövőben az olasz példa, ahol a bevándorlók elleni szigorú fellépés soha nem látott népszerűséget hozott Silvio Berlusconi miniszterelnöknek.

Látlelet
A Magyar Antirasszista Alapítvány (MARA) alapításának évétől, 2008-tól kezdve minden évben Látlelet címmel a rasszizmus helyzetét áttekintő tanulmányt készíttet. Az Alapítvány célja továbbá, hogy támogasson minden olyan egyéni és csoportos kezdeményezést, amely az egyetemes humanizmus értékeit képviselve elemzi és kritizálja a rasszizmus kialakulásának szociális, gazdasági, kulturális és politikai összetevőit. Segíteni kívánja olyan társadalmi kezdeményezések támogatását, amelyek fellépnek a faji megkülönböztetés minden formája ellen, ideértve a nemzetiségük miatt hátrányt szenvedők sérelmeit is.
A szélsőjobboldali szervezeteket gyengíti ugyanakkor a rájuk jellemző széthúzás és rivalizálás is – utalt a gyengeségükre Krekó, hangsúlyozva, hogy továbbra sincs integráns figura köztük, aki egybefogná a különféle csoportosulásokat. Szerinte hiányzik a szervezettség is, ez még a kívülről rendkívül szervezettnek tűnő Magyar Gárdára is igaz. Elmondta, a jelenlegi szélsőjobboldal nagyon sok tekintetben a kormányt, illetve a kormányfőt tekinti fő ellenségnek és nagy kérdés, hogy egy esetleges kormányváltás után milyen ellenségképe lesz a szélsőjobboldalnak, amelynek létezéséhez kifejezetten fontos az ellenségkép.

A tanulmány veszélyesnek tartja, hogy a szélsőjobboldali ideológia divattá vált a fiatalok körében – és ez nagyrészt annak köszönheti, hogy a parlamenti erők egyike sem tudta megfogni a fiatalabb generációt. Márpedig a szélsőjobbos ideológiának a kutató szerint ma saját popkultúrája van, zenekarokkal, szórakozóhelyekkel, öltözködési trendekkel, fesztiválokkal, a közvetítői szerepet betöltő értelmiségi körrel, mi több, sztárokkal.

A szerzők szerint azonban optimizmusra ad okot, hogy az előítéletek tanult társadalmi termékek, azaz módosíthatók, gyengíthetők. A tanulmányban konkrét megoldási javaslatokkal is előálltak. Ezek közül az egyik, hogy a romák helyzetén csak a problémák okainak őszinte feltárása segíthet, s mindezt komplex szakpolitikai programokkal kellene kiegészíteni. Ezen kívül a vidéki falvakban meg kellene erősíteni a rendőrségi állományt és a polgárőrséget, a jogalkalmazóknak pedig – azaz a rendőrségnek, ügyészségnek, bíróságnak – következetes és egyértelmű döntéseket kellene hozniuk: a Legfelső Bíróság például ajánlást adhatna ki a bíróságoknak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Lévai ügyészségi vizsgálatot kér a rasszista képregény miatt

A roma lakossággal szembeni gyűlöletkeltésre alkalmasnak nevezte Lévai Katalin európai parlamenti képviselő a Móricka című vicclapban megjelent képregényt, ezért ügyészségi vizsgálatot szorgalmaz a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjének írt levelében.

MTI Itthon

Lemondott a rasszista bejegyzésekkel fórumozó ügyész

A Legfőbb Ügyészségen és a Fővárosi Főügyészségen indított vizsgálat lezárulta előtt jelentkezett és lemondott az az egyik budapesti kerületi ügyészségen dolgozó ügyész, akiről kiderült, hogy rasszista hangvételű bejegyzéseket írt egy internetes fórumra - közölte az ügyészség szóvivője.

MTI Tech

Rasszista kijelentés miatt felfüggesztették a DNS-t feltérképező tudóst

Felfüggesztette James Watson orvosi Nobel-díjas amerikai genetikust vezetői tisztségéből a New York-i Cold Spring Harbor laboratórium igazgató tanácsa, miután a professzor felháborodást váltott ki minapi lapnyilatkozatával, amely szerint az afrikai feketék "kevésbé értelmesek", mint a fehérek.

Androidos telefonja van? Nagy változásra számíthat már bekapcsoláskor

Androidos telefonja van? Nagy változásra számíthat már bekapcsoláskor

Magyar Kupa: 4-0-val a döntőbe jutott a Vidi

Magyar Kupa: 4-0-val a döntőbe jutott a Vidi

A Lánchíd mindkét oldalán véget ér az autók uralma, elérkezik a gyalogoskánaán

A Lánchíd mindkét oldalán véget ér az autók uralma, elérkezik a gyalogoskánaán

Megint gondok vannak a CIB-nél

Megint gondok vannak a CIB-nél

Borús, esős napunk lesz

Borús, esős napunk lesz

Sodrófával ütlegelte testszerte

Sodrófával ütlegelte testszerte