szerző:
MTI

Ötrendbeli, folytatólagosan elkövetett hivatali befolyással üzérkedéssel és kétrendbeli sikkasztással vádolja az ügyészség a szombathelyi önkormányzat volt panaszügyi referensét, a férfi büntetőpere hétfőn kezdődött meg első fokon a Szombathelyi Városi Bíróságon.

Pintér István, aki 2006-2007 között dolgozott panaszügyi referensként a szombathelyi városházán, a vád szerint öt alkalommal kért és kapott 100-200 ezer forint körüli összeget azt ígérve, hogy a polgármesteri hivatal alkalmazottjaként befolyását felhasználva soron kívül önkormányzati bérlakáshoz juttatja a hozzá fordulókat.

Ezenkívül a fiatalembert kétrendbeli sikkasztással is vádolják, mert nem tud elszámolni egy juniálison szervezett tombolajáték bevételével, illetve a városi bálon - melynek szervezésében szintén részt vett - jogosulatlanul vett fel készpénzt egy vállalkozás helyett és az összeget saját céljaira fordította.

A vádlott a hivatali befolyással üzérkedés vádjában bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt, a sikkasztás vádját azonban elutasította. Védekezése szerint az említett juniálison a 300 tombola eladásából származó bevételt teljes egészében a rendezvény költségeire fordították, a városi bálon árusító vállalkozó pedig tartozott neki, ezért nem adta tovább a felvett összeget.

Az ügyvéd a vádlott megbízásából - a bíróság jóváhagyásával - a tárgyalóteremben készpénzben, nyugta ellenében megtérítette annak a kárnak a jelentős részét, amelyet a lakáskérelmeik kedvező elbírálásáért fizető sértetteknek okozott. Ezek után a sértettek ügyvédi kérdésre úgy nyilatkoztak, megbocsátanak a vádlottnak és vele szemben további követelésük nincs.

A bíróság külön-külön felhívta minden sértett figyelmét arra, hogy nem kötelesek vallomást tenni, mert azzal esetleg saját magukat is vádolnák, a "kenőpénz" átadásával ugyanis esetleg vesztegetés bűntettét követhették el. Ennek ellenére az érintettek valamennyien elmondták, mikor és milyen körülmények között, mennyit fizettek a vádlottnak lakásügyük remélt előmozdításáért. Kiderült, albérletben vagy kisgyerekkel a fiatal házasok otthonában laktak. Időközben közülük többen törvényes úton önkormányzati bérlakáshoz jutottak. A bíróság a tárgyalást elnapolta, márciusban további tanúk meghallgatásával folytatódik a büntetőper.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Kenőpénzzel olajozott Gripenek?

Ismerve az eddigi parlamenti vizsgálatok tapasztalatait, aligha várhatjuk, hogy jogalkotóink majd fényt derítenek a Gripen-ügy homályos pontjaira. Büntetőjogi relevanciájú hazai szálról pedig jelenleg nincs tudomásunk. Így - jobb híján – csak a rendelkezésünkre álló tényekből kiindulva szemlézhetjük e beszerzés igencsak váratlan és necces fordulatait.

hvg.hu Itthon

Die Presse: az MSZP kenőpénzt kapott a Strabagtól

Az osztrák Die Presse mai száma újabb bizonyítékokkal kívánta alátámasztani tegnapi állítását: az M5-ös építésében részt vett Strabag cég az Eurocontact vállalaton keresztül 2004-ben mintegy 15 millió eurót, azaz 4 milliárd forintot továbbított a magyar koalíciós pártoknak, jórészt az MSZP-nek. Egy- a hvg.hu birtokába került és kivonatosan ismertett- belső feljegyzés név szerint is említi Puch Lászlót, az MSZP korábbi pénztárosát. Az MSZP szóvivői irodája viszont cáfolta, hogy a párt a Strabagtól vagy az Eurocontacttól pénzt kapott volna.

MTI Itthon

Huszonhatmillió forint kenőpénzt kapott a felszámoló

Üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság T. Imre 54 éves budapesti felszámoló ellen, aki 2005-ben és 2006-ban egy Győr megyei gazdasági társaság felszámolása során, a cég további működtetésének feltételeként, összesen 26 millió forint kenőpénzt kért és kapott a cég korábbi ügyvezetőjétől - tájékoztatott a rendőrség pénteken.

MTI Világ

Tíz emberből legalább egy ad kenőpénzt

A világon tíz ember közül legalább egy rendszeresen ad kenőpénzt, több országban azonban tízből több mint hét ember, és a törvényhozói és a pártkörökben, továbbá a rendőrség és a bíróságok világában a legjellemzőbb a vesztegetés, állapítja meg a Transparency International (TI), a korrupció elleni küzdelem nemzetközi szervezete.

hvg.hu Itthon

Gripen-bizottság: nem vizsgálták, volt-e kenőpénz

Az SVT svéd televízió nyári tényfeltáró műsora után a New York Times is úgy értesült, hogy a BAE Systems brit hadiipari csoport több millió dollárt fizetett hat évvel ezelőtt magyarországi pártoknak azért, hogy vele kössenek szerződést vadászgépek beszerzéséről. A kormány "Gripen-bizottságának" elnöke, Vadai Ágnes szerint ennek kivizsgálása nem tartozott a feladataik közé.

A kettős szavazás bűncselekmény, de senki nem ellenőrzi

A kettős szavazás bűncselekmény, de senki nem ellenőrzi

Pálffy: Most nem volt sorban állás, de 11-ig nem lesznek eredmények

Pálffy: Most nem volt sorban állás, de 11-ig nem lesznek eredmények

Neil Armstrong bejelentkezése a Holdról még mindig hátborzongató

Neil Armstrong bejelentkezése a Holdról még mindig hátborzongató

Buszoztatták a romákat Felsőzsolcán, feljelentést tett az MSZP

Buszoztatták a romákat Felsőzsolcán, feljelentést tett az MSZP

Ismét díjazták a 13 éves pécsi fiút, aki pár napja egy cannes-i fesztiválon nyert

Ismét díjazták a 13 éves pécsi fiút, aki pár napja egy cannes-i fesztiválon nyert

Merkelt akarhatta Orbán az Európai Tanács élére

Merkelt akarhatta Orbán az Európai Tanács élére