szerző:
MTI

Egy természettudományos tárgyból kötelező érettségit javasol állásfoglalásában a Magyar Tudományos Akadémia közoktatási elnöki bizottsága. A testület megállapította, hogy a természettudományos közoktatás a hazai közoktatás általános problémáit meghaladóan súlyos és speciális gondokkal küzd.

Az akadémiai bizottság megállapította, hogy hasonlóan a nemzetközi tapasztalatokhoz, ez a terület a magyar közoktatásnak is kritikus problémája. Súlyos gondot jelent, hogy a természettudományos tanári pályák vonzereje csekély, a kémia és a fizika területén pedig gyakorlatilag nincs tanár-utánpótlás - írták.

Kitérnek állásfoglalásukban arra is, hogy ma Magyarországon egyre inkább a megfelelő számú és színvonalú műszaki szakemberek hiánya jelenti a versenyképesség fejlődésének legfőbb akadályát. A természettudományos közoktatás színvonala és hatékonysága meghatározó ezen kérdések szempontjából. 

A testület többek között megfogalmazta, hogy elő kell segíteni a természettudományos közoktatás magas színvonalú, tudományos vizsgálatát. Rögzítették, hogy támogatják az érettségi rendszer továbbfejlesztését, az emelt szint bevezetésével meghonosított külső (független bizottság előtt letett) vizsga általánossá tételét, s szükségesnek tartanák a középszintnek az emeltbe integrálásával a rendszer egységesítését.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
HVG Világ

Legyen a történelem is természettudomány!

A történészeknek, korokon és kontinenseken átívelő elemzésekből, a jövőt kéne megjósolniuk - lepte meg az olvasókat egy manapság kevéssé népszerű ötlettel a Nature természettudományos magazin egyik szerzője.

MTI Tech

A természettudományos oktatás jelentős átalakításra szorul

Rocard-jelentésként vált ismertté az a tanulmány, amelyet ötfős szakértői csoport készített a természettudományok iskolai oktatásáról az Európai Unióban. A tudományért és kutatásért, valamint az oktatásért és az ifjúsági kérdésekért felelős biztosok egy éve kapták kézhez a Rocard-bizottság javaslatait. Csermely Péter, a Semmelweis Egyetem professzora, a szakértői csoport magyar tagja az eredményekről, a jelentést követő lépésekről tájékoztatott.

hvg.hu Tech

Kritikus szint alatt a magyarok természettudományos érdeklődése

Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) rendhagyó programmal várja a jövő tehetségeit: a középiskolások nemcsak bepillantást nyernek a fizika, kémia, biológia és a mérnöki tudományok boszorkánykonyhájába, de akár saját ötleteiket is kipróbálhatják. A „Tanuljunk egymástól” program célja többek között a kritikus szint alá csökkent hazai természettudományos érdeklődés felélénkítése.

A kormányszóvivő Bayernek: "Az EU kockázatot jelent Magyarországnak"

A kormányszóvivő Bayernek: "Az EU kockázatot jelent Magyarországnak"

Körbenéztünk a 36 centiméterrel megnyújtott új Mercedes-Maybach utasterében

Körbenéztünk a 36 centiméterrel megnyújtott új Mercedes-Maybach utasterében

37-et dekázott a Miniszterelnökség EU-ügyi államtitkára

37-et dekázott a Miniszterelnökség EU-ügyi államtitkára

Így emlékezett meg Baló Györgyről az RTL Klub

Így emlékezett meg Baló Györgyről az RTL Klub

Trükkös módon dugná el a kamerákat a ZTE új mobilja

Trükkös módon dugná el a kamerákat a ZTE új mobilja

Elképesztő vontatás az autópályán

Elképesztő vontatás az autópályán