Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) gazdaságvédelmi osztálya az érdi önkormányzat több ügye kapcsán. A gyanú szerint jelentős, akár a több tízmillió forintot is meghaladó kár érte a települést. A cégek közötti valódi versenyeztetés kijátszását, szabálytalan eljárásokat és kifizetéseket írnak a városvezetés számlájára. T.Mészáros András polgármester nem tud a vizsgálatokról és cáfolja, hogy bármiféle szabálytalanság történt volna.

Az érdi önkormányzat közpénzei illetéktelenül kerültek magánemberek kezére, legalábbis ezt állítják névtelenségbe burkolózó feljelentők. A büntetőeljárá, hűtlen kezelés gyanúja miatt  ismeretlen tettes ellen folyik - ennyit közölt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Beluzsárné Belicza Andrea. Ám tudomásunk szerint a feljelentők egy meghatározott kör felelősségét vetették fel.

A feljelentők többek között kifogásolják, hogy a tervezésre és tanácsadásra kiírt pályázatok nyerteseinek terveit a város indokolatlanul magas áron megvásárolta, anélkül, hogy felhasználták volna őket, a tervekben  szereplő építkezéseket el sem kezdték. Érd magas- és mélyépítéseihez, valamint településrendezéséhez kapcsolódó engedélyezési tervek döntő többségét  a Hinterland Mérnöki Iroda Zrt. készítette el. Az Aba utcai híd tervéért a Hinterland például 23 millió forintot kapott. Ám építőmérnöki vélemények szerint ehhez képest eltörpül a beruházás tervezett,  8 millió forintra becsülhető  költsége – áll a feljelentésben.  Mint a hatóságoknak eljuttatott iratanyagban szerepel: az érdi önkormányzat 2008-tól kezdődően egyre többet költ tervvásárlásra: két éve 120 millió forintot, tavaly 240 milliót, az idén pedig további 240 millió forintot szán erre a célra. "Ezekre a kifizetésekre hitelt vett fel, amelyeket aztán pótlólagos kötelezettségvállalásként tüntet fel” – állítják a  feljelentők. 

A feljelentéshez csatolták Mártonffy Gábor főépítész levelét is, amely megállapítja: a Hinterland Mérnök Irodával kötött szerződések díjai a szokásosnál és a kamarai díjszabásnál jóval magasabbak, az elvégzett munkák minősége pedig nem problémamentes. „Nem lehetséges, hogy ilyen nagyszámú esetben véletlenről legyen szó… mindez felveti a szándékosság vagy a hozzá nem értés gyanúját” – írta a főépítész. 

Értékbecslések

A feljelentők figyelemre méltónak tartják, hogy több mint száz olyan értékbecslést rendeltek meg a megfelelő képesítéssel nem  rendelkező Égszi Senior Kft-től amelynek egyik tulajdonosa Harkai Zoltán, T. Mészáros András érdi polgármester tanácsadója. Harkai az általa vezetett Har&Mar Business Holding Kft.-n keresztül 2006 októberében kötött tanácsadói szerződést az önkormányzattal. Az azóta is érvényes szerződés keretében Harkai tavaly havonta 1,25 millió forintot kapott tanácsadói munkásságáért. Ő a felelőse többek között olyan kiemelt beruházásoknak, mint a Gárdonyi Géza Iskola rekonstrukciója és tanuszoda építése, az Aradi utcai bölcsőde átalakítása vagy az orvosi szakrendelő parkolójának elkészítése.

Ami az Égszi Senior Kft-t illeti, a feljelentők szerint komplikációhoz vezetett, hogy kiválasztásánál elmaradt a szabályszerű versenyeztetési eljárás. Az önkormányzat a kft-nek eddig 10 millió forintot fizetett, és további 25 milliót folyósított az önkormányzati vagyonkataszter karbantartásáért, műszaki felméréséért. Mártonffy Gábor főépítész levele szerint egyébként számos esetben kétségek merültek fel a közbeszerzési eljárások szabályszerűségét és azok eredményeként megrendelt munkálatok minőségét illetően. 

Gondok a beruházásokkal?

A hvg.hu birtokában lévő dokumentumok szerint problémás ügy volt a Vörösmarty Mihály Gimnázium akadálymentesítése is. Erre bruttó 19 millió forintot költöttek volna, de egyedül az iskolabővítés engedélyezési terve készült el, amire a teljes keret mintegy harmadát, 7,4 milliót ki is fizették. A kamarai díjszabás szerint ugyanakkor az engedélyezési terv a beruházás összköltségének csupán néhány százaléka lehet . A polgármester maga is elismerte idén február 11-én, egy képviselő interpellációjára adott válaszában, hogy az akadálymentesítésre vonatkozó szerződések nem felelnek meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, ezért kezdeményezni fogja a jogszerű állapot helyreállítást. Az azóta eltelt négy hónap alatt mégsem mondták ki a szerződések semmisségét.

A tanácsadó reagálása
Harkai Zoltán szerint az Exclusiv Bau teljesítését 102 millió forintban ismertték el. Ebből a kötbér beszámítás miatt, majd a különbözettel szemben lehívott jól teljesítési garancia után csak 211 ezer forint járt a kft-nek. A tanácsadó megjegyezte azt is, hogy a projekt kapcsán uniós előírás volt a kommunikációs elem. Megjegyezte azt is, hogy a tárgyalásos közbeszerzési eljáráson meghívott Progress-B '90 Zrt-nél az Európai Közösségi Közbeszerzési Hivatal mindent rendben talált. „Úgy gondolom, hogy az egész csak arra jó hogy a névtelenségbe burkolózó feljelentők az önkormányzati választások előtt politkai esélyeiket növeljék.”

Egy másik tanintézmény esetében is gondok adódtak – vélik a feljelentők. A Gárdonyi Géza Általános Iskola bővítésére és rekonstrukciójára Érd saját forrása mellé 250 millió forint uniós támogatást nyert el. A 2008 elején kiírt közbeszerzési eljárás viszont a felújítás mellett egy tanuszoda megépítését is tartalmazta, ami nem szerepelt sem a támogatásra beadott pályázati anyagban, sem a közgyűlési döntésben. A beruházást megnyert Exclusiv Bau Kft. (sic!) folyamatosan csúszásban volt, ugyanakkor az önkormányzat 10 millió forintot fizetett ki az Imagine Creativ Consulting Kft kommunikációs cégnek, annak propagálására, hogy az építkezés rendben halad – állították a rendőrséget megkeresők. A cég által elvégzett munkák minőségét illetően is komoly kifogások merültek fel. Ennek ellenére a műszaki ellenőr, a Volmer Kft. „első osztályúnak” ismerte el az Exclusiv Bau teljesítését, és az önkormányzat 85 millió forintot ki is fizetett a kft-nek.

Az Exclusiv Bau nem felelt meg a kötbérfeltételeknek sem, és a munka befejezésére meghívott Progress-B ’90 Zrt-nek hibajavítás címén – amit három nap alatt teljesítettek – rögvest kifizettek 173 millió forintot. A javításokhoz – a feljelentés szerint – a Progress-B ’90 nem számolt fel anyagárat, így a munkát végzők létszáma és munkaidejük alapján számítva egy munkás bére 120-150 ezer forintra jött ki óránként.... A céggel folytatott tárgyaláson az önkormányzat képviseletében jelen volt Harkai Zoltánaz Égszi Senior, illetve Völgyi Gábor a Volmer Kft. részéről.  (Érdekes, hogy a  Hinterland Zrt..-t az a Juhász Attila vezeti, aki korábban ügyvezetője és egy ideig tulajdonosa volt a Future Field kft-nek, amelynek Völgyi Gábor is tagja volt. Ez a cég egyébként nem szerepel a feljelentésben.  Az is figyelemreméltó, hogy  a Progress-B ’90 egyik tulajdonosa lett volna az a Buvaterv Kft, amely létrejött 2005-ben, és amelynek Juhász Attila lett volna az ügyvezető igazgatója, de a céget végül nem jegyezték be). 

A Hinterland Zrt. ügyvédje, Fülöp Tamás a hvg.hu kérdéseire válaszolva közölte, nem tudtak a folyamatban lévő büntetőeljárásról. A feljelentésben részletezett dolgokra pedig azt mondta, hogy szerinte az anyag számos megállapítása megalapozatlan. „A cég az érdi önkormányzattal -- a létrejött megállapodás alapján, – több éve együttműködik, annak megrendeléseit teljesíti, soha, senki által nem vitatott módon. A Hinterland Zrt. más tervezőirodákkal versenyben minden esetben a legjobb tudása szerint végezte és végzi el az elnyert munkát. A cég a szokásos piaci árakat meghaladó áron éppen a verseny miatt nem is tudott volna munkát vállalni” – fejtette ki a jogi képviselő,  hozzátéve: Mártonffy főépítész levelét, amelyet a szakorvosi rendelőintézet parkolója  engedélyezési tervének elkészítésével összefüggésben írt, a Hinterland Zrt. ismeri, annak számos tárgyi tévedésen alapuló megállapítására igen részletes írásbeli észrevételt tett, amelyre a mai napig semmilyen választ nem kapott.”

A hvg.hu megkeresésére Hováth András, a helyi KDNP-frakció vezetője elmondta: kénytelenek voltak a  helyi Fidesszel szakítani, mert rendszeresen előjöttek ezek az ügyek. Mint fogalmazott: tudomása van róla,  hogy történtek „érdekes” dolgok az elmúlt években az önkormányzatnál.  „Úgy tudom, ezeknek van alapjuk is, de nyilván ezt majd a nyomozás tisztázza. Figyelmezettük egyébként a polgármester, hogy jobban kellene vigyáznia. Ő azonban személyes támadásnak vette ezt, pedig mi éppen a védelmében tettük szóvá ezeket az ügyeket.”

Érd polgármestere, T. Mészáros András szerkesztőségünknek megküldött reagálásában leszögezte, hogy sem hivatalosan, sem informálisan nincs tudomása arról, hogy bármelyik említett ügyben rendőrségi vagy ügyészségi vizsgálat indult volna. „A tervezett cikkben taglalt kérdések egy része természetesen ismert előttem, hiszen azok régi felvetések, amelyeket bizottságok, külsős szakértők és uniós ellenőrök is többször vizsgáltak. Minden vizsgálat azt állapította meg, hogy semmiféle szabálytalanság nem történt. E vizsgálatokra 10 millió forintnál is többet költött az önkormányzat.”

A városvezető megjegyezte azt is, hogy Érden az elmúlt három évben 39 milliárd forint értékű beruházás indult el, illetve fejeződött be. Ezek teljes összege uniós forrásból (és az ehhez rendelt önerőből) tevődött össze, amelyhez csak a tervel megléte esetén lehetett hozzájutni.  „Mivel a városvezetés később pályázandó beruházásokat is előre tervez, természetes, hogy vannak olyan tervek, amelyeket előre elkészíttettünk” - fejtette ki a polgármester, akit egyébként a Fidesz jelöltjeként újra indul az önkormányzati választásokon. 

Csikász Brigitta

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar Kupa: Kiesett a Ferencváros, két meccsen a hó győzött

Magyar Kupa: Kiesett a Ferencváros, két meccsen a hó győzött

Tovább dolgozik az MNV, hogy orosz kézbe adják a Dunakeszi Járműjavítót

Tovább dolgozik az MNV, hogy orosz kézbe adják a Dunakeszi Járműjavítót

A 10 millió forintos kérdés: elbukják a Babavárót, akik kaptak korábban csokot?

A 10 millió forintos kérdés: elbukják a Babavárót, akik kaptak korábban csokot?

Drámai módon változtatja meg az agy szerkezetét a fogamzásgátló tabletta

Drámai módon változtatja meg az agy szerkezetét a fogamzásgátló tabletta

Justin Timberlake néhány fotó miatt bocsánatot kért a feleségétől

Justin Timberlake néhány fotó miatt bocsánatot kért a feleségétől

Baleset miatt lezárták az M1-est Budapest felé, torlódik a forgalom

Baleset miatt lezárták az M1-est Budapest felé, torlódik a forgalom