Megalázó, indoklás nélküli kirúgások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Klubrádió
Tetszett a cikk?

A kormány által megszűnésre ítélt Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány (BEGYKA) betegjogi szakreferensét és négy kollégáját azonnali hatállyal, indoklás nélkül, megalázó körülmények között rúgták ki - tudta meg a Klubrádió.

Bodnár Ágnes betegjogi szakreferens a Klubrádiónak elmondta: "zárolták a gépeinket, kivetették a SIM kártyát a telefonból. Nemcsak a szakreferensi, hanem a betegjogi szerződésemet is azonnali hatállyal felmondták. Azt a megaláztatást amiben részünk volt, nem kívánom senkinek" - nyilatkozta. Csehák Juditot, a közalapítvány elnökét is a portással kísértették fel az épületbe. Gyakorlatilag ügyvédi felügyelet alatt kellett átadni a papírokat. A számítógéphez – így levelezésükhöz – nem férhettek hozzá az érintettek; a telefont letiltották.

Bár nem tudni, mi váltotta ki az elbocsátásokat, az ügy közvetlen előzménye, hogy a közalapítvány szakreferensei levélben fordultak az őket foglalkoztató Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal vezetőjéhez, jelezve, hogy nem tudják elfogadni a jogvédők teljes létbizonytalanságát. Az ügy előzménye, hogy a kormány által december végén megszűnésre ítélt, Csehák Judit ex-miniszter által vezetett Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány jogvédelmi feladatai az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetből létrehozott Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalhoz kerültek. A továbbiakban ez az intézmény foglalkoztatja a betegek, idősek és gyermekek bentlakásos intézményeiben lakók érdekeinek képviseletével megbízott jogvédőket, akiknek státusza azonban mindmáig bizonytalan.

Az új munkáltatótól kapott, egymásnak ellentmondó szóbeli közlések, a korábbinál lényegesen alacsonyabb összeg, illetve vállalkozói szerződés „megajánlása” miatt 6 képviselő felmondott. A tervezett komoly óraszám-, és óradíj-csökkentéssel szinte ellehetetlenül a feladatellátás. Mindeközben valójában még azt sem tudni, hogy a jogvédők közül hányan dolgozhatnak tovább kormánytisztviselőként.

„Egy biztos, akármi is volt a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal célja a kirúgásokkal, a betegjogi képviselet szétverésével valójában nem a jogvédőket, hanem a betegeket és az egészségügyi intézményvezetőket „büntetik”. Ha ugyanis ez a jogorvoslati fórum is megszűnik, akkor vagy az intézményvezetőkhöz áramlanak a panaszok, vagy tovább nő a „műhibaperek” száma, ami épp ellentétes lenne a Szócska Miklós és csapata nevéhez köthető Semmelweis Tervben megfogalmazottakkal.” - olvasható a Klubrádióhoz eljuttatott levélben. A holnapi Reggeli Gyorsban háromnegyed nyolckor Csehák Judit számol be részletesen a történtekről.